Veliko bratsko rivalstvo, ki se mu izteka čas

Košarka 15. Feb 202310:20 0 komentarjev
Edo Dino Murić
Foto: Aleš Fevžer

Brata Edo in Dino Murić bosta v četrtek nadaljevala več desetletij trajajoče rivalstvo, ko se bosta na nasprotnih bregovih srečala v polfinalu pokala Spar. Pred dvobojem, ki si ga boste lahko ogledali na Sportklubu, sta spregovorila o medsebojnih obračunih, ki se počasi iztekajo.

Čeprav eno bolj znanih bratskih košarkarskih navez v Sloveniji loči le 21 mesecev in sta bila ob začetku karier tako Edo kot Dino tudi člana istega kluba, zdaj že nekdanjih Parkljev, sta si garderobo delila zgolj leta 2010 v slovenski reprezentanci do 20 let. Prej in tudi potem pa se njuni poti nista križali.

Slovenija Edo Dino Murić
Edo in Dino Murić leta 2010 v slovenski reprezentanci do 20 let. Foto: FIBA

Vso profesionalno kariero sta člana različnih klubov. Tako sta se srečevala le na slovenskih tleh. Ker je Edo pet let preživel na tujem, so bile tudi priložnosti za medsebojne obračune močno omejene. Naslednja bo prišla v četrtek ob 20.30, v mariborski dvorani Lukna. Dino se bo z GDD Šenčurjem zoperstavil Edotovi Cedevita Olimpiji.

“Vemo za kako velik klub gre, še posebej sem jaz hvaležen, ker sem vsako leto starejši in bom imel še eno priložnost igrati proti bratu. Zavedam se, da gre to počasi proti koncu,” je pred dvobojem dejal Dino, starejši od bratov Murić.

Edo Dino Murić
Foto: Aleš Fevžer

Dino skriti Edov junak

Edo je skozi kariero večkrat poudaril, da je imel velike zasluge za njegov uspeh prav Dino, ki je v mlajših kategorijah sicer veljal tudi za večjega talenta. Boj s starejšim in posledično tudi večjim ter močnejšim bratom ga je še dodatno utrdila. Nazadnje mu je laskal po veliki zmagi Slovenije ne lanskem evropskem prvenstvu, ko se je bil primoran zaradi poškodbe Mika Tobeyja pod obročem zoperstaviti kar 13 centimetrov višjemu zvezdniku lige NBA Rudyju Gobertu in to storil izjemno uspešno.

Edo Murić po tekmi Slovenija – Francija:

Štiriletni boj s Krko in Olimpijo

V nižjih selekcijah Parkljev sta bila ves čas v različnih starostnih kategorijah. Oba sta se kalila tudi v Škofji Loki, a Dino sezono pred Edom. Leta 2009 je slednji odšel v Krko, a izgubil vso sezono zaradi zapleta pri prestopu, medtem ko si je Dino leto pozneje priboril preboj v Olimpijo. Njuno rivalstvo se je tako razživelo predvsem v obdobju od 2010 do 2014, ko sta bila člana dveh največjih slovenskih klubov.

Edo Dino Murić krka olimpija
Foto: Aleš Fevžer

“To se je začelo že pred desetletji. Res hitro je šlo, kot vse v življenju. Ko sem bil mlajši, sem se bolj veselil teh bratskih dvobojev, saj zdaj točno vem, kaj me čaka. Zato vem, da se bom moral res dobro pripraviti,” je o novem snidenju z bratom dejal Edo.

Mlajši Murić je uradno član Olimpije od leta 2019, ko se je Cedevita združila z Ljubljančani. Dino je bil v Stožicah kar pet sezon, Edo ga bo torej ujel leta 2024, če bo kariero v slovenski prestolnici nadaljeval še prihodnjo sezono. Precej uspešnejši je bil s klubi v Sloveniji Edo, ki je bil vsa leta s Krko tudi državni prvak, skupno pa je na slovenski prestol sedel že šestkrat. Dino se z medaljo za najboljšega v Sloveniji še ni okitil. Je pa zato že trikrat osvojil pokal, proti dvema naslovoma Eda.