Družinska zgodba: sestra poplačala bratov “dolg”

Največji pečat s priimkom Vujačić na hrbtu dresa je pustil Saša Vujačić. Foto: Profimedia

Sara Vujačić je pretekli teden postala 93. košarkarica z vknjiženim nastopom na uradni tekmi slovenske ženske košarkarske reprezentance. S tem je preskočila svoja (pol)brata Aleksandra in Petra Vujačića.

V nedeljo, ko so slovenske košarice ob koncu kvalifikacij za EuroBasket 2023, na katerem bodo junija (15. – 25.) sicer nastopile kot gostiteljice, na Kodeljevem izgubile s Poljsko (65:58), je obsedela na klopi. Štiri dni pred tem pa je ob visoki zmagi Slovenk nad Albanijo (124:52) Sara Vujačić prvič na uradni tekmi oblekla reprezentančni dres in stopila na parket. Za nameček je bila s 17 točkami v slabih 20 minutah celo prva strelka domače izbrane vrste.

“Vesela in ponosna sem, da sem debitirala z visoko zmago ter dobrim točkovnim prispevkom. Res je, tekma ni imela tekmovalne teže,” pravi 26-letna Štajerka, ki je pred leti že igrala za reprezentanci U-18 in U-20. S člansko ekipo je bila lani prisotna na pripravah, ko je priložnost dobila na prijateljskih tekmah v Mariboru. Tokrat je s sodelovanjem v zadnjem delu kvalifikacij vložila tudi kandidaturo za nastop na domačem evropskem prvenstvu, a jo ob močni konkurenci na zunanjih položajih čaka težko delo.

Sara Vujačić
Sara Vujačić: proti Albaniji prvič za Slovenijo na uradni tekmi. Foto: Aleš Fevžer

“Verjetno je eden od ciljev vsake košarkarice nastop v reprezentančnem dresu. Domači EuroBasket zveni še toliko bolj mamljivo. Verjamem, da bo to izjemen dogodek. Igrati pred svojimi navijači je nekaj posebnega. O pomembnosti za slovensko košarko tako ali tako ne gre izgubljati besed. Prav zaradi tega sem zelo motivirana. Tudi ponujeno priložnost sem poskusila izkoristiti za dokazovanje in krepitev samozavesti,” proti poletju pogleduje Mariborčanka.

Saša nikoli, Petar še ne

Asociacija ob Sarinem priimku je upravičena. Gre za polsestro nekdanjega košarkarja Aleksandra Vujačića in sestro Petra Vujačića, ki je po solidnih igrah v dresu Mornarja iz Bara v zadnjem kvalifikacijskem oknu prestopil reprezentančni prag, a igralnih minut še ni dočakal. Njegovo ime lahko pričakujemo tudi na selektorjevem seznamu za prihajajoči tekmi z Estonijo in Izraelom. Bolj zapletena je reprezentančna zgodba nekdanjega legionarja iz lige NBA.

Saša Vujačić na reprezenzančnih pripravah leta 2009. Foto: Aleš Fevžer

Za Slovenijo je Saša igral v mlajših selekcijah, nato pa se je dvakrat udeležil tudi zbora članske izbrane vrste. Leta 2003 se ni prebil v dvanajsterico, šest let pozneje pa je že kot dodobra uveljavljen košarkar ob javnem pranju umazanega perila v nenavadnih okoliščinah zapustil reprezentančni tabor. V zgodovino se je tako vpisal kot eden tistih košarkarjev, ki so na klubski ravni pustili viden pečat, reprezentančna zgodba pa je za vselej ostala nepopisan list. Na simbolični ravni je tako Sara “poplačala” bratov dolg.

Aleksander Vujačić, sicer lastnik dveh šampionskih prstanov lige NBA, je košarkarsko pot zaključil leta 2019. Nazadnje je igral v Italiji, a se je nato ustalil v ZDA, kjer se je podpisal tudi pod uspešno kariero. Najbolj ga je zaznamovalo obdobje pri LA Lakers, kjer je bil njegov soigralec in prijatelj tudi Kobe Bryant. “Ko je bil na vrhuncu kariere, sem bila še zelo mlada. Morda nisem niti dojemala, kaj mu je uspelo. Vsekakor pa sem bila zelo ponosna nanj. Še danes sem. Sva v stikih, a se, žal, redko vidiva,” o dvanajst let starejšem polbratu pripoveduje Sara.

Novembra je bil Petar Vujačić v kadru za tekmi z Izraelom in Nemčijo, a priložnosti ni dočakal. Foto: Aleš Fevžer

Del košarkarske dinastije je tudi Petar, ki je v Sloveniji igral za Rogaško, Olimpijo in Šenčur, zdaj pa prvo tuje poglavje piše v Črni gori. “Spremljam skoraj vsako njegovo tekmo, če mi le čas dopušča. Velikokrat se tudi slišiva, se spodbujava in si nameniva kakšen nasvet,” pravi novopečena reprezentantka, ki medtem gradi svojo kariero. Ta jo je od Maribora najprej vodila v Wasserburh, sledila je selitev v ZDA (Maryland), ob vrnitvi v Evropo pa so bili njeni delodajalci še Boet Mataro, Ceceresa in nazadnje Vicenza. “V prihodnje bi najraje znova igrala v Španiji,” o klubski karieri razmišlja Sara Vujačić.

Selektor Georgios Dikaioulakos o Sari Vujačić

“Sara je bila z nami že poleti. Vidi se, da je zelo prizadevna. Radi bi si izborila svoje mesto. Res pa je, da imamo na branilskih položajih kar močno konkurenco. To je za reprezentanco vsekakor zelo dobro.”

Video: vrhunci zadnjih dveh tekem slovenske reprezentance

Znane vse udeleženke EuroBasketa

Poleg Slovenije in Izraela, ki sta imeli kot gostiteljici vnaprej zagotovljeno mesto na evropskega prvenstvu (15. – 25. 6.), bodo na EuroBasketu nastopile še Belgija, Češka, Črna gora, Francija, Grčija, Italija, Latvija, Madžarska, Nemčija, Slovaška, Srbija, Španija, Turčija in Velika Britanija. Ekipe bodo v predtekmovanju razdeljene v štiri štiričlanske skupine. Dve bosta potekali v Tel Avivu, dve v Ljubljani, zaključni boji ter tekmi za medalje pa bosta v Stožicah. Žreb predtekovalnih skupino no 8. 3. v Ljubljani.