Evropski Jordanov “zadnji met” s slovenskim pridihom (VIDEO)

Evroliga 22. Maj 202312:03

Sergio Llull se je v nedeljo, 21. maja 2023, še enkrat več v zgodovino Real Madrida zapisal z največjimi črkami. Čeprav je bil do zadnjih sekund finala evrolige proti Olympiacosu brez točke, se je glavni strateg ekipe Chus Mateo odločil, da bo prav veteranu pripadla zadnja žoga. Vrnil mu je z obrestmi. Zgodovinski preobrat Reala za enajsto zvezdico si lahko znova ogledate v zgornjem videu.

“Izjemno. Trener in soigralci so verjeli vame, da bom zadel. Res sem jim hvaležen, da sem imel to priložnost za zmago,” je bil po zmagi proti Olympiacosu z 79:78 presrečen Llull.

Težko bi bil met za zmago višje težavnosti. Ne le, da je imel na svojih plečih celoten klub, pred njim je bila kar 218 centimetrov visoka ovira z iztegnjeno roko po imenu Moustapha Fall. Kar 27 centimetrov nižji branilec se je moral prilagoditi in zadel v visokem loku.

“Težko je bilo. Odločil sem se, da grem na svojo desno stran in se ustavil v sredini, žogo sem vrgel v zrak in je šla skozi obroč. Če bi zgrešil, bi tako verjetno Edy Tavares pobral skok. Vesel sem za nas in zelo ponosen na ekipo,” je zaključil Llull.

Njegov met so ovekovečili tudi fotografi in tako ustvarili eno najbolj kultnih fotografij evrolige, po vzoru znamenitega meta Michaela Jordana proti Utah Jazz, iz sezone 1997/98 v ligi NBA, imenovanega “zadnji met”. Za dodatno povezavo z Jordanom in Slovenijo je ob tem Llull nosil obutev Jordan Luka 1, košarkarske copate ameriškega opremljevalca iz linije Luke Dončića.

Sergio Llull ob metu za zmago v obutvi Jordan Luka 1. Foto: Euroleague basketball

DNK Real Madrida

35-letni junak je že praktično vso kariero zvest enemu klubu. Še pred dopolnjenim 20. letom starosti se je v Madrid preselil iz Manrese in postal del španskega šampionskega ogrodja ekipe, ki tako v klubu kot reprezentanci piše neverjetno zgodbo, polno lovorik. Tako Llull kot Sergio Rodriguez in Rudy Fernandez so najboljši takrat, ko je to najbolj potrebno. Na največjih tekmah vsakič znova zablestijo.

Če ostanemo pri Llullu, z Realom je evroligo osvojil že tretjič. Sedemkrat je bil španski državni in šestkrat pokalni prvak. S Španijo ima medalje z vseh velikih tekmovanj. Trikrat je osvojil EuroBasket, enkrat svetovni naslov, z olimpijskih iger pa odnesel eno srebrno in eno bronasto kolajno. Pooseblja Realov DNK in ga ne gre nikoli in nikdar odpisati.

Foto: Euroleague basketball
Foto: Euroleague basketball
Foto: Euroleague basketball
Foto: Euroleague basketball
Foto: Euroleague basketball
Foto: Euroleague basketball
Foto: Euroleague basketball