Slovenski biser si je kot Luka Dončić pokoril Evropo (VIDEO)

Evroliga 21. Maj 202316:32 0 komentarjev

Za prihodnost slovenske košarke se ni bati, vsaj ne na položaju organizatorja igre. V Real Madridu blesti naslednji v nizu Jan Vide. 18-letni branilec je bil najkoristnejši igralec Next Generation turnirja evrolige ob četrtem naslovu galaktikov, potem ko je za prvega v vitrinah pred osmimi leti poskrbel Luka Dončić.

Jan Vide je bil najboljši praktično skozi celoten zaključni turnir v Kaunasu, kjer bomo v nedeljo zvečer dobili tudi novega članskega prvaka evrolige. Real Madrid bo proti Olympiacosu poskušal ponoviti uspeh svojega podmladka, ki je v mladinski kategoriji (do 18 let) v finalu ugnal izbrano selekcijo Next Generation.

Glavni motor mlade zasedbe belega baleta je bil to sezono brez dvoma Vide. V Kaunasu je bil ob vseh štirih zmagah na štirih tekmah ključen člen zasedbe trenerja Javierja Juareza. Začel je z 19 točkami proti Crveni zvezdi, nato Panathinaikosu nasul 20 točk in Barceloni kar 27.

Nastope je proti Next Gen selekciji sklenil z 19 točkami, 7 skoki in 6 asistencami ter najvišjim indeksom 25. Predvsem je bil izjemen v napeti končnici, ko so se tekmeci približali na tri točke zaostanka in je vajeti v svoje roke s šestimi točkami prevzel prav Domžalčan. Vrhunce te predstave si lahko ogledate v zgornjem videu.

Foto: Euroleague basketball
Foto: Euroleague basketball
Jan Vide. Foto: Euroleague basketball
Foto: Euroleague basketball
Foto: Euroleague basketball
Foto: Euroleague basketball
Foto: Euroleague basketball
Foto: Euroleague basketball
Foto: Euroleague basketball

MVP turnirja

Pričakovano je bil izbran za igralca turnirja in lovoriko prejel iz rok legende Real Madrida Felipeja Reyesa. Tako je Vide, ki je januarja dopolnil 18 let, ponovil dosežek Luke Dončića, ki je galaktike do naslova v mladinski evroligi popeljal v sezoni 2014/15. Slovenski čudežni deček košarke je takrat štel komaj 15 let! Vide je bil izbran tudi v najboljšo peterko turnirja.

Vide, ki za organizatorja igre meri zelo spodobnih 197 centimetrov, največji izziv kariere čaka v naslednjem letu, ko se bo poskušal prebiti v člansko zasedbo Real Madrida. Ni izključeno, da se Jan znajde tudi na kakšni posoji.

Vide iz rok Reyesa prejme MVP nagrado:

V zadnjih letih sta se skozi madridsko akademijo prebila še dva Slovenca. Nazadnje Urban Klavžar, ki je lani svojo srečo odšel iskati v Murcio in je v minulem letu debitiral tudi v članski slovenski reprezentanci. Prav tako je v nižjih selekcijah beli dres nosil Žiga Samar, ki v izbrani vrsti postaja vse pomembnejši član, medtem ko nase opozarja tudi v Nemčiji. To sezono je član Hamburga, sicer pa je njegov matični klub Alba Berlin, ki nastopa tudi v evroligi. Zanimivo, tako Dončić, Klavžar, Samar kot Vide so branilci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!