Sofo: Najprej mi je ukazovala mama, nato trener, zdaj žena?!

REUTERS/Ivan Milutinovic (POLAND SPORT BASKETBALL)
REUTERS/Ivan Milutinovic (POLAND SPORT BASKETBALL)

Grški košarkar Sofoklis Schortsanitis ima za seboj uspešno kariero v kateri je bil eden najboljših centrov v zgodovini evropske košarke. Za evroligaški podcast "The Crossover" je govoril o zanimivih vidikih svoje dolge kariere.

Schortsanitis (35) je nastopal za Iraklis, Cantu, Aris, Olympiacos, Maccabi Tel Aviv, Panathinaikos, PAOK, Aries in Ionikos. Leta 2015 je bil kratek čas tudi košarkar beograjske Crvene zvezde. Za rdeče-bele je odigral 6 tekem.

“Pri članih sem debitiral, ko sem bil star 15 let in pol. Košarko sem začel igrati, ko sem bil star 13 let. Dva dni pred tekmo so mi rekli naj igram in takrat sem si mislil: ‘Super, sedel bom na klopi in ploskal, ko bomo dali koš.’ A potem se je trener odločil, da bom igral. Na svoji drugi tekmi za člane sem moral pokrivati legendarnega Dina Rađa. Pri Olympiacosu je bil moj trener Jonas Kazlauskas, ki mi je nekoč rekel, da celoten trening tečem po stopnicah gor in dol. Po teh vajah sem vedno samo še zabijal. Nato je trener rekel najslabši stavek: ‘To boš počel vsak dan,'” je dejal Sofoklis Schortsanitis in v nadaljevanju pojasnil od kje izvira njegov legendarni vzdevek.

“S tem me je hecal Josh Childress. Potem mi je rekel: ‘Pokaži jim, da nisi otrok’. Nato smo igrali pripravljalno tekmo s Clevelandom, mene pa je pokrival Shaquille O’Neal. In samo rekel mi je: ‘Ja, pokaži mi,’. Bil sem zelo živčen,” je povedal košarkar, ki je bil znan tudi pod vzdevkom Big Sofo.

“Prvih 15 let mi je mama govorila, kaj naj delam vsak dan. Naslednjih 20 let trenerji, zdaj pa, ko sem se upokojil to počne moja žena. Ko sem to povedal njej me je samo vprašala: ‘Si to ugotovil šele zdaj?”, je v smehu zaključil Schortsanitis.

Zelo uspešno je nastopal tudi za grško reprezentanco s katero je na velikih tekmovanjih osvojil dve medalji – srebrno na svetovnem prvenstvu na Japonskem leta 2006 in bronasto na evropskem prvenstvu leta 2009 na Poljskem.