Argentinci s kolapsom na odločilni tekmi šokirali svet

Košarka 27. Feb 202312:22
Dominikanska republika slavi velik uspeh. Foto: FIBA

Kvalifikacije za letošnje košarkarsko svetovno prvenstvo so pri koncu. Slovenija si je vozovnico priborila že novembra, na voljo pa je zgolj še ena. Za največjo senzacijo so poskrbeli košarkarji Dominikanske republike, ki so v Mar del Plati porazili Argentince. Gavči tako prvič po letu 1982 ostajajo brez mundiala.

Le še nekaj obračunov, vključno z današnjim med Slovenijo in Izraelom (SK 1 ob 18.00), nas loči od potrditve vseh 32 udeležencev 19. Fibinega svetovnega prvenstva v košarki. Turnir bo letos od 25. avgusta do 10. septembra v Aziji, skupaj ga bodo gostili Japonska, Filipini in Indonezija. Le prvi dve državi sta si kot gostiteljici avtomatično tudi zagotovili uvrsitev, ne pa tudi Indonezijci, ki so prvi domačini v zgodovini brez nastopa.

Do ponedeljkovih sklepnih dvobojev je potrjenih že 31 udeležencev. Zadnja vozovnica na Daljni vzhod se bo podelila drevi. V evropski skupini I mora danes Srbija v Beogradu premagati Veliko Britanijo, sicer jo lahko Belgijci z uspehom proti Turčiji še prehitijo.

Kdo se je uvrstil na SP 2023 (31/32)?

Azija in Oceanija (8/8): Japonska (domačini), Filipini (domačini), Libanon, Nova Zelandija, Avstralija, Kitajska, Jordanija, Iran.

Evropa (11/12): Finska, Nemčija, Latvija, Italija, Španija, Slovenija, Litva, Francija, Grčija, Gruzija, Črna gora.

Afrika (5/5): Slonokoščena obala, Južni Sudan, Egipt, Angola, Zelenortski otoki.

Amerika (7/7): Kanada, ZDA, Mehika, Portoriko, Dominikanska republika, Venezuela, Brazilija.

Šok za Argentino

Za največje presenečenje kvalifikacij je poskrbela Argentina, nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja, ki je še pred štirimi leti na mundialu osvojila srebrno medaljo. V odločilni tekmi proti Dominikanski republiki so si Argentinci privoščili velik spodrsljaj na domačih tleh, kjer so pred 8.000 vročekrvnimi navijači iz rok izpustili prednost 17 točk in s tem tudi vozovnico za SP.

Dobro minuto pred koncem je za popolno vrnitev in izenačenje na 71 poskrbel Jean Montero. Isti igralec, ki šteje komaj 19 let, je 19 sekund pred koncem zapečatil usodo gavčev. Povsem je v zaključku odpovedala zvezdniška zasedba Argentine, Gabriel Deck, Facundo Campazzo in Nicolás Laprovíttola so v zadnji četrtini dosegli le osem točk. Zadnjić so Argentinci na svetovnem prvenstvu manjkali leta 1982.

Dominikanska republika argentina
Facundo Campazzo je dosegel 10 točk, a iz igre metal le 3/12. Foto: FIBA

Kdo od večjih je še izostal?

V Evropi je eno večjih presenečenj izpad Hrvaške, ki se je poslovila že v prvem delu, potem ko je dvakrat padla tudi proti Sloveniji. Brez mundiala so tudi Poljaki, rablji Slovencev na zadnjem EuroBasketu.

V drugem delu kvalifikacij so s slabimi predstavami brez vozovnice ostali tudi Turki, ki so zadnjič manjkali leta 1998, pred 13 leti pa na domačih tleh vzeli srebrno medaljo. Z območja nekdanje skupne države sta se poslovili še reprezentanci Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije.

Slovenija ni predstavnik z najmanj prebivalci

Prvič v zgodovini bo na svetovnem prvenstvu nastopila tudi reprezentanca z Zelenortskih otokov. Gre za državo z najmanjšo populacijo med vsemi uvrščenimi v zgodovini svetovnih prvenstev in šteje zgolj 572.000 prebivalcev. Rekord je od leta 2019 držala Črna gora, ki premore 620.000 prebivalcev. Črnogorci bodo na turnirju tudi letos.

Glavni zvezdnik reprezentance Zelenortskih otokov je center Real Madrida Walter Tavares. Čeprav gre za majhno državo, pa je “Eddy” vse prej kot to, saj v višino meri kar 220 centimetrov. V kvalifikacijah je v povprečju vpisal 15 točk, 12,8 skoka in 2,7 blokade.

Walter Tavares
Walter Tavares slavi velik uspeh Zelenortskih otokov. Foto: FIBA

Kdaj bo žreb in kakšen je sistem tekmovanja?

Žreb skupin bo 29. 4. 2023 potekal v Manili. Gostiteljici sta si sicer lahko že decembra zbrali po eno reprezentanco v svoji skupini. Japonci so si na Okinawi zaželeli slovensko izbrano vrsto.

Sistem tekmovanja bo enak kot pred štirimi leti na Kitajskem in bo razdeljen v tri faze: Predtekmovalni skupinski del, drugi skupinski del in izločilne boje. 32 reprezentanc bo razvrščenih v osem predtekmovalnih skupin po štiri, napredovali bosta najboljši dve. Teh osem skupin s po dvema naprej uvrščenima reprezentancama se nato združi v nove štiri skupine s po štirimi moštvi. V izločilne boje, ki se nadaljujejo s četrtfinalom, se nato uvrstita po najboljši dve reprezentanci posamezne skupine drugega dela.

Komentari

Vaš komentar