Fibina napoved: Slovenke v četrtfinale

Košarka 16. Maj 202313:11 0 komentarjev
Teja Oblak. Foto: Aleš Fevžer

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca v sklopu priprav na domači EuroBasket vstopa v obdobje prijateljskih tekem. Analiza Fibe medtem gostiteljicam napoveduje osmo mesto.

Slovenske košarkarice so pretekli teden za zaprtimi vrati odigrale pripravljalno tekmo s Turčijo, z današnjo tekmo proti Madžarski v celjskem Zlatorogu pa vstopajo v obdobje z nizom tekmovalnih preizkušenj. Na tako imenovanem #rakete tour 2023 bodo Slovenke gostovale še v Slovenskih Konjicah, Podčetrtku, Mengšu, Mariboru, Ljubljani in Kranju. Vse tekme se bodo začele ob 18. uri, tekmice slovenske izbrane vrste pa bodo še reprezentance Hrvaške, Poljske in Črne gore.

Georgios Dikaioulakos. Foto: Aleš Fevžer

“Na treningih delamo kar nekaj novih stvari, tako da bomo iz teh dveh tekem skušale potegniti čim več dobrih stvari. Hkrati bomo prebile led tekmovalnega ritma. Navijačem bo seveda pomemben tudi rezultat, a za nas tokrat ne bo v ospredju. Pomembno bo, da formo pred prvenstvom pametno stopnjujemo. Seveda si želimo, da nas iz tekme v tekmo spremlja več navijačev in se hkrati zavedamo, da bo to odvisno od naše igre. Lahko obljubim, da se bomo borile in upam, da bodo navijači to prepoznali ter nam s svojo prisotnostjo dali še dodatno energijo,” pred tekmo v Celju razmišlja kapetanka Teja Oblak.

Spomnimo, Slovenke bodo na domačem evropskem prvenstvu (15. – 25. 6.) v skupini C igrale skupaj z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo. Želja reprezentance je preboj v četrtfinale, kamor sicer neposredno vodi le prvo mesto v skupini. Bolj realno pa se zdi lovljenje vozovnice za najboljšo osmerico skozi repasaž.

Da gre za realen cilj, ugotavlja tudi tradicionalna analiza na uradni strani prvenstva oziroma Mednarodne košarkarske zveze. Tako imenovani “Fiba power raking” na prva tri mesta postavlja Francijo, Španijo in Belgijo, medtem ko pa Sloveniji pripada osmo mesto. Analiza ob tem ugotavlja, da se bo poznala odsotnost nekaterih uveljavljenih igralk (Shante Evans, Nika Barić, Maruša Seničar …), zato pa bo večje breme padlo na Tejo Oblak, Zalo Friškovec in Evo Lisec.

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance

Torek, 16. maj 2023, ob 18. uri
Celje – Dvorana Zlatorog

Slovenija : Madžarska

Sreda, 17. maj 2023, ob 18. uri
Slovenske Konjice – Športna dvorana Slovenske Konjice

Slovenija: Madžarska

Torek, 23. maj 2023, ob 18. uri
Podčetrtek – Športna dvorana Podčetrtek

Slovenija: Hrvaška

Sreda, 24. maj 2023, ob 18. uri
Mengeš – Dvorana OŠ Mengeš

Slovenija: Hrvaška

Ponedeljek, 29. maj 2023, ob 18. uri
Maribor – Dvorana Tabor

Slovenija: Poljska

Četrtek, 8. junij 2023, ob 18. uri
Ljubljana – Arena Stožice

Slovenija: Črna gora

Petek, 9. junij 2023, ob 18. uri
Kranj – Športna dvorana Planina

Slovenija: Črna gora

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!