Američana rešujeta slovensko čast

Evroliga 13. Maj 202316:00 0 komentarjev
Anthony Randolph in Mike Tobey
Anthony Randolph in Mike Tobey. Foto: FIBA

V letošnji sezoni evrolige je na sporedu le še zadnje dejanje. Od 19. do 21. maja bomo v Kaunasu dobili novega kralja Evrope. Tam bomo imeli v ognju dve žezli tudi Slovenci, a le po zaslugi Fibe in reprezentance, saj sta oba naturalizirana Američana - Mike Tobey (Barcelona) in Anthony Randolph (Real Madrid).

Ob začetku sezone so bili za nastopanje v evroligi sicer prijavljeni štirje Slovenci. Poleg že omenjenih Mika Tobeyja in  Anthonyja Randolpha še Klemen Prepelič in Žan Mark Šiško. Prepelič se z Valencio ni uvrstil v končnico, sezono na evropskih tleh pa je končal že v 28. krogu rednega dela, saj ga je nato od parketa oddaljila poškodba. Šiško pa se je zaradi osebnih težav že zgodaj v sezoni poslovil od Münchna in zaigral le v uvodnem krogu. Odigral je 11 minut.

Pod črto je tako slovenske barve v letošnji sezoni najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja v košarki branil le 30-letni Mariborčan. Na 27 tekmah, od tega jih je 11 začel v prvi peterki, je v povprečju vpisal 7,1 točke in 3,1 asistence. Iz igre je zadel skromnih 33,6 odstotka metov, predvsem po zaslugi precejšnjega padca učinkovitosti pri metu za tri točke. Letos je bil namreč izza črte le 26,9-odstoten.

Klemen Prepelič je edini pravi slovenski predstavnik v evroligi v sezoni 2022/23. Foto: Profimedia.

V zadnjih letih je bil sicer glavno orožje slovenske reprezentance s klopi in z svojo energijo ter navdahnjeno igro pomembna iskrica, ki je netila napad Slovenije. A vloga v Valencii se mu je po vrnitvi v evroligo nekoliko zmanjšala. Temu so botrovale tudi poškodbe. Lansko sezono je predčasno sklenil zaradi zloma roke. Letos mu težave povzroča še mečna mišica, a naj bi se vrnil za končnico španske lige.

Ameriško-slovenski el clasico

V ligi ACB se sicer z Valencio meri proti dvema ameriškima visokima košarkarjema, ki sta od leta 2017 močno pripomogla tudi k uspehom slovenske izbrane vrste. Tobey, ki je bil vrsto let Prepeličev klubski soigralec in ga je pomagal prepričati, da sprejme slovenski potni list, je storil korak naprej in se pridružil Barceloni. Za el clasico s slovenskim pridihom skrbi skupaj z Randolphom, ki je del madridske družine že sedmo sezono.

Oba sta letos v precej različnih vlogah. Tobey je za ceno selitve k enemu največjih evropskih klubov, ki mu omogoča boj za evroligaški naslov, sprejel malenkost manjšo minutažo. Ob številnih poškodbah ob začetku sezone je bil pomembnejši del zasedbe Šarunasa Jasikevičiusa, a si s prikazano igro izboril, da tudi ob vrnitvi rekonvalescentov ostane v rotaciji. V rednem delu je 28-letni center v povprečju na parketu preživel dobrih 14 minut in vpisal 6 točk ter slabe 3 skoke, ob tem pa za tri metal več kot 40-odstotno.

Vrhunci Mika Tobeyja v sezoni 2022/23:

Tobey

Randolph še drugič zacelil težjo poškodbo

Medtem ko se je mlajši od obeh Američanov boril za več minut na parketu, je Randolph vse napore vlagal v to, da bi se na parket sploh še vrnil. Priljubljeni “Tonček” si je junija lani strgal kolenske vezi in se po kar 293 dneh odsotnosti vrnil v začetku aprila. Vse to je moral prestati le dobro leto po še težji poškodbi,  decembra 2020 si je namreč strgal Ahilovo tetivo in bil na stranskem tiru skoraj polno leto. Od zadnjih 29 mesecev jih je kar 21 preživel na stranskem tiru.

To sezono je tako uspel odigrati le enajst dvobojev, od tega šest v evroligi. V dobrih 6 minutah igre pa je v povprečju prispeval 2,5 točke in skok. Kljub dolgi odsotnosti mu trener Chus Mateo izkazuje zaupanje, saj ga je v igro poslal na vseh petih obračunih četrtfinalne serije proti Partizanu.

Vrhunci Anthonyja Randolpha proti Partizanu:

Randolph

Eden bo zagotovo zaigral v finalu

O izkušnjah z zaključnimi turnirji je zgodba povsem enostranska. Mike bo na sklepnem dejanju zaigral prvič. Anthony se je z galaktiki na F4 uvrstil že petič! V sezoni 2017/18, le osem mesecev po osvojitvi naslova evropskega prvaka s Slovenijo, je uspeh ponovil še v klubski košarki. MVP je postal kdo drug kot Luka Dončić.

Po odhodu Slovenca v ligo NBA je Randolph osvojil še eno tretje in drugo mesto. Tako je na dosedanjih štirih zaključnih turnirjih zasedel že vse položaje od 1 do 4. Vsakega enkrat. Letos bo torej ponovil eno od uvrstitev.

Že zdaj je jasno, da bo eden od obeh zaigral v finalu. V petek, 19. maja, bo namreč prav el clasico določil drugega finalista letošnje sezone evrolige.

Vso akcijo iz Kaunasa si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali ekskluzivno na Sportklubu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!