Gašper Okorn: Morda je bila to zadnja tekma slavne Cibone

Košarka 11. Jun 202210:00 0 komentarjev
Gašper Okorn. Foto: MaPa

Med proslavljanjem dvojne hrvaške krone, na katero je Cibona čakala kar devet let, je slovenski trener zagrebškega moštva Gašper Okorn zavpil, da je cesar gol. "Nov teden prinaša več vprašanj kot odgovorov," strahu pred črnim scenarijem ne skriva Okorn.

56:51. Ne, ni rezultat polčasa kakšne nekoliko bolj strelsko naravnane tekme. S tem rezultatom je namreč zagrebška Cibona v petek zvečer v nabito polni dvorani Dražena Petrovića še tretjič na petih tekmah ugnala Zadar in se tako znova zavihtela na hrvaški prestol. Že dvajsetič, prvič po letu 2019, prvič po letu 2013 v kombinaciji s pokalno lovoriko in prvič pod taktirko Gašperja Okorna. Ta je v Zagreb januarja prišel kot gasilec in svoje delo opravil z odliko. Za začetek je nanizal kar dvanajst zaporednih zmag, se na osmem mestu kot najboljša hrvaška ekipa zlahka obdržal v ligi ABA, sezono pa kronal z dvojno domačo krono.

“Po zadnji sireni se mi je od srca odvalil velik kamen. Ne skrivam iskrene in srčne želje vseh v klubu, da sezono končamo kot državni prvaki. Lahko rečem, da je naša neizkušena ekipa zdaj maturirala. Fantom ni bilo lahko. Preprosto, niso vajeni takšnih tekem, ne znajo igrati finalnih serij. Poleg tega še nihče nima tiste ekstremne napadalne kakovosti, ki bi odločila sama po sebi. Zato so pač morali igrati obrambno. Agresivno. In tukaj so delo opravili res vrhunsko,” nam je vzneseno pripovedoval ob robu parketa dotrajane, a vendarle kultne dvorane.

Foto: MaPa

Zadar je bil trd oreh. Tudi v odločilni peti tekmi se na krilih glasnih navijačev, ki so v prestolnico prinesli duh Dalmacije, ni dal. “Dober rezultat v ligi ABA, domači pokal, državno prvenstvo in nabito poln Draženov dom. Kljukica! Zdaj se sliši lahko. Pa ni bilo. Tudi sam sem čutil pritisk, čeprav sem v zadnjih letih prehodil kar nekaj trnovih poti,” se je po tekmi, polni napak na obeh straneh, smejalo Okornu, ki je naposled dočakal tudi razprodano dvorano Dražena Petrovića, glasno navijanje in na koncu vzneseno prepevanje znanega hita Novih Fosilov ”Za dobra stara vremena”.

Naslov pesmi nosi tudi ogromno simbolike. Stari časi Cibone so bili res veličastni. Navsezadnje gre za klub, ki je v 80. letih preteklega stoletja po dvakrat osvojil Evroligo in evropski pokal, še pred tem pokal Radivoja Koraća. Ob kopici domačih trofej. Toda … “Morda je to Cibonina zadnja lovorika. Morda ste bili prisotni na zadnji tekmi slavnega kluba. Stanje ni rožnato. Mogočih je več scenarijev. Tudi najbolj črn. Bomo videli. Že pred finalom smo čutili negotovost. Zdaj pa … Nov teden bo prinesel več vprašanj kot odgovorov,” nam je čistega vina nalil Okorn.

Gašper Okorn
Pogled v negotovo zagrebško prihodnost. Foto: MaPa

Ob tem ne skriva razočaranja in zaskrbljenosti. V normalnih okoliščinah bi ga na mizi že čakala nova pogodba. Še pred meseci pa je lahko poslušal obljube o tem, da bo velikanski dolg v višini več kot 5 milijonov evrov poplačal skrivnostni tuji vlagatelj, ki naj bi bil ob tem pripravljen vložiti še dodatna dva milijona evrov za novo sezono. A od januarske smele napovedi, za katero naj bi stali indijski (kripto)milijonarji z lovkami v Zagrebu, se ni premaknilo prav veliko. Stečaj, ki je že pokopal tudi KK Zagreb, je zato eden od možnih scenarijev.

“Mislite, da lahko kar tako brezbrižno govorim o morebitni zadnji lovoriki kluba? Ne, težko je,” pravi Okorn, ki je v nizu čestital Toniju Nakiću, Roku Prkačinu, Lovru Gnjidiću, Amarju Grgiču in drugim mladim junakom zagrebške dvojne krone. Objel se je tudi s svojimi pomočniki. Ali bodo še kdaj sedeli na isti klopi, ne ve. “V normalnih razmerah bi bilo to logično. Zdaj pa … Počakajmo,” je za konec pogovora za Sportklub žogico morebitnim rešiteljem in mestnim oblastem podal 49-letni strateg, ki je pred tem Olimpijo popeljal do naslova slovenskega, Falco iz Sombotela pa madžarskega prvaka.

V dvorani Dražena Petrovića in pred njo smo lahko v petek naleteli na številna znana košarkarska imena. Med drugim so Cibonin morebitni zadnji ples pospremili tudi Stojko Vranković, Damir Mulaomerović, Aco Petrović, Zdravko Radulović, Gordan Giriček, Josip Sesar, Vladimir Anzulović, Josip Vranković …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!