Pozdrav v Ljubljano, ki ostaja v njegovem srcu (VIDEO)

Košarka 25. Avg 202310:44 0 komentarjev
Skok v leto 2011: Giorgi Šermadini in Zoran Janković. Foto: Aleš Fevžer

Na Okinavi, kjer se je že začel tekmovalni del svetovnega prvenstva v skupini E, smo se pogovarjali z izkušenim centrom Gruzije in nekdanjim košarkarjem ljubljanske Olimpije Giorgijem Šermadinijem.

“Oh, to je bilo pa že dolgo nazaj,” se je nasmehnil kar 217 centimetrov visoki center gruzinske reprezentance Giorgi Šermadini, ko smo mu ob srečanju na Okinavi omenili njegovo sezono v ljubljanski Olimpiji. Hitro je sicer postregel s podatkom, da je bilo to pred kar trinajstimi leti. V svojem ljubljanskem obdobju je bil obetavni center, ki je v tedaj v povsem novo dvorano Stožice prišel kot posojeni košarkar atenskega Panathinaikosa. Danes je veteran z zajetno kilometrino in predvsem izjemnim statusom v Španiji.

Vseeno je želel pogovor z nami izkoristiti za pozdrav ljubljanskim prijateljem, obenem pa je zatrdil, da ima na slovensko prestolnico, ki je bila tedaj še zadnjič evroligaški hit, lepe spomine. “Neizmerno rad imam Ljubljano. Izjemno mesto. Rad bi se vrnil. Za Olimpijo so igrali mnogi košarkarji iz Gruzije. Upam, da se bodo v prihodnosti tja podajali novi košarkarji. Gre namreč za košarkarsko mesto, ki igralcu nudi vse, kar potrebuje za napredek,” pravi velikan iz vasi Natakhari.

Minuli mesec je podpisal novo pogodbo s španskim prvoligašem Lenovo Tenerife. Tam igra od leta 2019. V pretekli sezoni je bil še drugič v zadnjih dveh sezonah izbran za najkoristnejšega igralca španske lige, še petič pa je bil izbran v najboljšo peterko. Leta 2021 je bil tudi prvi strelec. Lani je s klubom osvojil Fibino ligo prvakov, letos še drugič Fibin mednarodni pokal. “Igral sem marsikje, a tam mi je res všeč. Rad bi ostal še pet let,” pravi Šermadini, ki dokazuje, da klasični centri še niso “izumrli”. Pred tem je namreč pečat pustil v Unicaji iz Malage, Zaragozi in Andorri. Preizkušal se je tudi v Italiji (Cantu), zaigral za sloviti Maccabi in leta 2013 z Olympiacosom postal evroligaški prvak.

Njegove misli so zdaj sicer predvsem pri Zelenortskih otokih, s katerimi se bo Gruzija pomerila v soboto. Njegov tekmec po košema bo takrat predvsem izjemni Edy Tavares. Že v drugem krogu pa se bo Gruzija pomerila s Slovenijo. “Težko bo. Slovenija je favorit skupine. Vsi vemo, da je Luka Dončić izjemen igralec. Tudi ekipa je dobra. Poskušali se bomo pripraviti in morda, če se bo ponudila priložnost, tudi zmagati,” pravi del izkušenega jedra novincev na SP.

“Vse nam pomeni, da smo tukaj. Za Gruzijo je to velika stvar. Prvič  zgodovini smo v tej družbi. Vznemirljivo. A to nas ne sme ponesti. Vsak dan je izziv zase. Za nami so dobre priprave. Verjamem, da smo pripravljeni,” pravi Šermadini in dodaja: “Ne svetovnem prvenstvu težko pričakuješ preprosto predtekmovalno skupino. Naš cilj je jasen. Želimo se prebiti v drugi del tekmovanja. O tem sanjajo vsi v Gruziji. To nas po poneslo na tekmah s Slovenijo, Venezuelo in Zelenortskimi otoki.”

Šermadini je sicer le eden od mnogih košarkarjev iz Gruzije, ki so v Sloveniji našli odskočno desko ali, nekateri med njimi, celo dom. Najbolj vidno sled sta zanesljivo pustila Vladimer Boisa in Vladimer Stepania, pod slovenskimi koši pa so igrali še Manučar Markoišvili, David Ugrekhelidze, Nikolis Ckitišvili, Kote Tuguši …

Vse o košarkarskem svetovnem prvenstvu na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, ki ga na naši spletni strani podrobno spremljamo, si lahko preberete na Sportklubovi podstrani SP 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!