Goran Dragić ni zaprl reprezentančnih vrat

Košarka 10. Nov 202210:58 0 komentarjev
Goran Dragić. Foto: Hendrik Osula/FIBA

Reprezentančna kariera Gorana Dragića vendarle še ni dokončno zaključena. Zlati kapetan pušča priprta vrata ob morebitni uvrstitvi slovenske reprezentance na svetovno prvenstvo 2023.

Junija je senzacionalno odmrznil reprezentančno upokojitev in zanetil novo košarkarsko iskro. Sprva “le” za tekmo proti Hrvaški, a se je kmalu izkazalo, da ta ni bila poslovilna, tako da je kapetanski trak nosil tudi na EuroBasketu v Nemčiji. A ko je Goran Dragić nato 14. septembra po četrtfinalnem porazu proti Poljski molče mimo sedme sile odkorakal v garderobo, je bilo vsem jasno, da si je zamislil drugačno poletje. Ni pa bilo jasno, ali je bilo to njegovo dokončno reprezentančno slovo. Pravzaprav – še vedno ni. Jasno je le, da reprezentančna vrata niso dokončno zaprta.

Slovenski reprezentančni strelski rekorder je sicer trenutno z mislimi povsem pri sezoni v dresu Chicago Bulls, a se, kot vse kaže, vendarle poigrava z mislijo, da bi vnovič oblekel reprezentančni dres. Jasno, ob predpostavki, da se bo močno okrnjeni izbrani vrsti novembra in februarja uspelo zavihteti na tretje mesto v kvalifikacijski skupini J ter si tako zagotoviti nastop na svetovnem prvenstvu 2023, ko bodo v vlogi gostiteljev Japonska, Filipini in Indonezija.

slovenija poljska francija italija eurobasket košarka četrtfinale
Goran Dragić. Foto: FIBA

“Bomo videli, v kakšnem stanju bo moje telo. Nisem rekel da, nisem rekel ne,” je v pogovoru za Fiba.com dejal Gogi, ki se zaveda, da njegove rojake na tekmah proti Izraelu in Nemčiji čaka zelo težko delo. Ob tem se je ozrl tudi na bolečo poletno izkušnjo. Pravi, da je bila na EuroBasketu dosegljiva tudi kolajna, zato je razočaranje še toliko večje. “V turnirskem sistemu moraš biti pripravljen na vsako tekmo. Poraz te vodi domov. Nam se je zgodilo prav to,” je dejal Dragić in pristavil, da ima Slovenija vsekakor vodjo. To je Luka Dončić. A nemara mu bo še stal ob strani. Jasno je le, da izvedljivost tovrstnega scenarija ni (le) v njunih rokah.

Razpored Slovenije v kvalifikacijah za SP 2023:

11. november 2022: Izrael – Slovenija (13.00, prenos na SK)

14. november 2022: Slovenija – Nemčija (18.00, prenos na SK)

24. februar 2023: Estonija – Slovenija

27. februar 2023: Slovenija – Izrael

Standings provided by Sofascore

Na SP vodijo prva tri mesta v skupini

Kaj pa olimpijske igre?

Za državno izbrano vrsto je v šestnajstih letih Goran Dragić nastopil na treh svetovnih in šestih evropskih prvenstvih. Skupaj s kvalifikacijskimi tekmami je za Slovenijo zbral tudi 80 nastopov, v kadru pa je bil na 90 tekmah. Skupno je dosegel kar 1095 točk in je edini košarkar, ki je presegel tisočico. Manjka pa mu olimpijski nastop. Je uresničljiv? Da. Preboj na svetovno prvenstvo 2023, na katerem je slovenska reprezentanca doslej nastopila trikrat (2006, 2010 in 2014), povečuje tudi možnost nastopa na olimpijskih igrah 2024 v Parizu.

Foto: Aleš Fevžer

Prvih sedem olimpijskih vozovnic bo namreč prihodnje leto podeljenih na SP, pri čemer bo upoštevan kontinentalni ključ. To pomeni, da bodo s SP na OI potovale: po najboljši dve evropski in ameriški reprezentanci ter po ena najboljša iz Afrike, Azije in Oceanije. Zadnja štiri pariška mesta bodo zapolnile zmagovalke štirih kvalifikacijskih turnirjev leta 2024.

Novost v kvalifikacijskem sistemu je delno spremenjen koncept določanja reprezentanc (24) za omenjene štiri kvalifikacijske turnirje. Znova bo pomembno vlogo odigrala uvrstitev na svetovnem prvenstvu 2023, s katerega se bo v nadaljnje kvalifikacije selilo kar 19 reprezentanc (16 ekip, ki bodo sledile neposrednim potnicam na OI, nato pa še po naslednje najboljše iz Afrike, Amerike in Azije). Za razliko od minulega leta, ko je Fiba podeljevala posebna vabila, pa bodo zadnja mesta na kvalifikacijskih turnirjih zapolnile ekipe iz celinskih predkvalifikacij. Udeležile se jih bodo reprezentance, ki bodo obstale v kvalifikacijah za SP.

Olimpijske igre 2024

12 reprezentanc

Že uvrščeni: Francija

Uvrstitev preko SP 2023: Amerika (2 reprezentanci), Evropa (2), Afrika (1), Azija (1), Oceanija (1).

Dodatne kvalifikacije: 4 zmagovalke kvalifikacijskih turnirje

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!