Dragić razkril zvezdniška imena, ki bodo avgusta v Ljubljani (VIDEO)

Košarka 4. Jan 202413:30 > 13:46 1 komentar

Goran Dragić je v Ljubljani razkril podrobnosti avgustovske spektakularne tekme, s katero bo v Stožicah zaključil uspešno košarkarsko kariero.

Kot kapetan je 14. 9. 2022 na EuroBasketu odigral zadnjo tekmo v dresu slovenske reprezentance. Dobrih sedem mesecev pozneje, natančneje 22. 4. 2023, je v dresu Milwaukeeja še zadnjič stopil na parket lige NBA. Silvestrski dan je izkoristil za uradno naznanitev konca dolge in uspešne kariere. A ne bo ostalo le pri poslovilnem pismu. Avgusta bo namreč Goran Dragić v ljubljanskih Stožicah zbral znana košarkarska imena in s poslovilno tekmo v velikem slogu tekmovalnemu športu pomahal v slovo. 23. avgusta načrtuje večerjo z dobrodelno dražbo, dan zatem pa poslovilno tekmo.

Na podoben način so se v preteklosti od aktivne kariere že poslavljali Peter Vilfan, Jure Zdovc, Slavko Kotnik, Boštjan Nachbar, Sani Bečirović … A Gogijev zadnji ples bo presegel predhodne spektakle, deloma zaradi ambienta in čustvenega naboja, še toliko bolj pa na račun marketinških prijemov iz zvezdniškega cvetobera, ki bo ob koncu poletja obiskal Ljubljano in se poklonil karieri koseškega zmaja.

O čem je govoril Goran Dragić?

Goran Dragić je napovedal: “Veselim se projekta. Odvil se bo 23. in 24. avgusta 2024. Želel sem, da se odvije v Ljubljani, kjer sem odraščal in kjer sem doma. Želel sem tudi, da pripeljem vse zvezdnike, s katerimi sem igral.” Izdal je nekaj velikih imen, ki jih bomo spremljali v Ljubljani: “Luka Dončić, Nikola Jokić, Luis Scola, Bogdan Bogdanovič, Giannis Antetokounmpo, Jimmy Butler, Jeff Hornacek, Kevin McHale, Steve Nash …”

Prodaja vstopnic za tekmo se bo začela v začetku februarja, je ob tem pojasnil Matej Avanzo, ki bo z agencijo Spontanzo bdel nad projektom, za katerega pravi, da ga Slovenija še ni videla.

Dragić je še dodal : “Želim si, da zberemo čim več sredstev in da se imamo dobro. Tujcem ob tem želim predstaviti našo lepo Slovenijo. Da bomo imeli lep spomin na ta spektakel.”

Je imel Dragić v letošnji sezoni še kakšno ponudbo? “Bom pošten. Imel sem ponudbe iz Evrope, iz Milana, Madrida, Panathinaikosa, Barcelone … Nikoli si nisem želel nazaj v Evropo, ne bi si želel, da bi bil eno leto brez svojih otrok. Edina možnost je bila Miami, s katerim sem bil v pogovorih. Na koncu se ni izšlo, saj imajo preveč igralcev na pogodbi. V tem času sem bil doma, treniral sem vsak dan, še zdaj. A zdaj se hočem posvetiti otrokoma. Vsak dan sem jih peljal v šolo, šele zdaj vidim, koliko časa sem med kariero izgubil. To je tisto, kar je glavni razlog, da sem se upokojil. Pa tudi zdravje, moje levo koleno ni v najboljšem stanju.”

Od Kosez do ameriških zvezd

Lani je sicer minilo 15 let od Goranove prve tekme v ligi NBA. Zgodilo se je v dresu Phoenixa, in sicer v družbi mnogi velikih zvezd. Njegovi tedanji soigralci so bili namreč tudi Shaquille O’Neal, Steve Nash in Grant Hill, na nasprotni strani pa sta mu tedaj stala Tim Duncan in Tony Parker. Kot simbol izjemnega preboja nekdaj suhljatega fantiča iz ljubljanskih Kosez, kjer je s staršema in z bratom Zoranom živel v enosobnem stanovanju, do najmočnejše lige na svetu.

A čeprav je 193 centimetrov visoki organizator igre že v tistem trenutku in v tistih prvih štirinajstih minutah na parketu presegel pričakovanja mnogih analitikov, se zgolj z mestom v eni od ekip lige NBA ni zadovoljil. Ni se ustavil. V nadaljnjem desetletju in pol se je z neverjetno delovno predanostjo uveljavil med elito in podpisal pod odlično kariero. Igral je za Phoenix, Houston, Miami, Toronto, Chicago, Brooklyn in nazadnje Milwaukee. Nastopil je na tekmi zvezd, leta 2014 je ob uvrstitvi v tretjo peterko lige prejel priznane za košarkarja, ki je najbolj napredoval, šest let pozneje pa je zaigral v velikem finalu.

Goran Dragić na začetku profesionalne poti. Foto: Aleš Fevžer

Svojo igro je znal prilagajati telesni zmogljivosti, ekipnim potrebam in tudi tekmečevi strategiji. Z leti je pridobil tudi izkušnje in samozavest. S prav posebnim igralnim šarmom in odločnostjo je postal eden najbolj spoštovanih evropskih košarkarjev v ligi NBA.

Prav posebno poglavje njegove kariere predstavlja slovenska reprezentanca, za katero je nazadnje zaigral na EuroBasketu 2022. Slovo je bilo resda tiho in tudi grenko. Vseeno pa to ne zmanjšuje statusa večne reprezentančne legende. Ta status si je moral izboriti na drugačen način. Z več dela, z več dokazovanja. Preko Ilirije, kjer mu je pot pokazal košarkarski oče Spasoje Todorović, in pozneje Slovana, v močni konkurenci in brez pravih ”botrov”. Tudi s kakšno buško, zlomljenim zobom ali predrto ustnico. In z vsako novo dobljeno bitko se mu je odpirala nova fronta. Na klubski in na reprezentančni ravni. Na slednji je prvo zmago slavil s prebojem v člansko vrsto.

Slabo leto po tem, ko je slovenska košarkarska reprezentanca na evropskem prvenstvu v Beogradu 2005 prvič zanetila navijaško iskro in se tudi prvič prebila v izločilne boje, je dočakal krst v izbrani vrsti. Kot dvajsetletni debitant je 19. 8. 2006 na Japonskem priložnost dobil na prvi tekmi za Slovenijo prvega svetovnega prvenstva. Proti Senegalu. To je bila edina tekma, na kateri je golobradi košarkar ljubljanskega Slovana, dve leti pred tem tudi igralec zlate reprezentance do 20 leta, tedaj igral.

Gogi v dresu Olimpije. Foto. Aleš Fevžer

Kmalu zatem ni bil le ”eden od dvanajsterice”, temveč je iz tekmovanja v tekmovanje prevzemal vedno večjo odgovornost. Ko je leta 2013 na domačem EuroBasketu že deloval kot nekdo, ki bi bil lahko dovolj zrel in močan za vodjo pri pohodu na sam vrh, je pregorel in se zaletel v zid. Potreboval je tri leta, da se je povsem pobral, vmes spisal nekaj lepih klubskih poglavij, nato pa v projekt EuroBasket 2017 vložil vse. Znanje, čas, vpliv, energijo … Vložil je – sebe. In bil za to na koncu ob proslavljani naslova evropskega prvaka bogato nagrajen. Tudi s statusom večnega zlatega kapetana.

Za državno izbrano vrsto je v šestnajstih letih nastopil na treh svetovnih in šestih evropskih prvenstvih. Skupaj s kvalifikacijskimi tekmami je za Slovenijo zbral tudi 80 nastopov, v kadru pa je bil na 90 tekmah. Skupno je dosegel kar 1095 točk in je edini košarkar, ki je presegel tisočico.

Foto: Aleš Fevžer

Goran Dragić: osebna izkaznica

Rojen: 6. 5. 1986, Ljubljana

Višina: 193 centimetrov

Klubi: Ilirija, Slovan, Baskonia, Murcia, Olimpija, Phoenix, Houston, Miami, Milwaukee, Toronto, Brooklyn, Chicago.

Dosežki: evropski prvak s Slovenijo 2017, evropski prvak do 20 let s Slovenijo 2004, prvak vzhodne konference lige NBA z Miami Heat 2020.

Priznanja: MVP EuroBasketa 2017, tretja peterka lige NBA 2014, NBA priznanje za košarkarja, ki je najbolj napredoval 2014, športnik leta Slovenije 2017 …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje