Obradović mu zaupa, Sekulić (še) ne

Košarka 23. Nov. 20219:563 komentarji
Delite:
Gregor Glas; foto: Liga ABA

"Gregor Glas ve, da bo v prihodnje del reprezentance," ob začetku priprav na prvi del kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023 poudarja selektor Aleksander Sekulić in tako odgovarja na vprašanje, zakaj med zbrano štirinajsterico ni obetavnega 20-letnega branilca beograjskega Partizana.

“Partizan ima svetlo prihodnost. Ime ji je Gregor Glas,” se je pred dnevi glasil naslov članka v enem od srbskih medijev (Maxbetsport). Tudi mnogi drugi mediji so hvalili slovenskega legionarja v črno-beli beograjski zasedbi, vse skupaj pa začinili še z izjavami trenerja Željka Obradovića. Ta brez zadržkov hvali pogum in napredek 20-letnega košarkarja, ki si je poleti v zaostreni konkurenci izboril mesto v prvi postavi Partizana. Priložnost je že dobil tako v ligi ABA kot tudi EuroCupu in jo, predvsem v preteklem tednu, s pridom izkoristil.

Zato je bilo povsem logično, da smo ob koprskem zboru slovenske košarkarske reprezentance v pripravah na kvalifikacijski tekmi proti Hrvaški in Švedski selektorja Aleksandra Sekulića povprašali o tem, zakaj med izbranci ni Glasa. Ta je sicer za slovensko reprezentanco kot prvi košarkar z letnico rojstva iz novega tisočletja debitiral že leta 2018. Štirikrat je bil v kadru na uradnih tekmah. Tokrat ne.

Selektor Aleksander Sekulić, foto: Guliverimage

“Določene odločitve je treba sprejeti. Tudi o seznamu vabljenih igralcev. Grega je na zadnjih dveh tekmah res odigral na zavidljivo visoki ravni. Parametri, ki sem jih upošteval, pa so bili usmerjeni tudi na formo in igralski ritem. On do sedaj ni imel kontinuitete. Ni igral na vseh tekmah. Njegova minutaža je zelo nihala. Od dveh do 20 minut. Slednjih je bilo malo. Ocenili smo, da morda zdaj še ni čas zanj,” odgovarja selektor četrte reprezentance z zadnjih olimpijskih iger.

“Igranje za reprezentanco je vedno posebna čast,” nam je poleti zatrdil 197 cm visoki branilec, ki je nazadnje igral za reprezentanco do 20 let. Vzporedno gradi uspešno klubsko kariero. V Sloveniji se je kalil v Krškem in Brežicah, prvo člansko priložnost je dobil v Primorski, nato pa se je pod taktirko Mira Alilovića uveljavil pri Dynamicu iz Beograda. Po dobri sezoni v prvi srbski ligi je zanj zanimanje pokazala pokazala tudi ljubljanska Olimpija. A klic Partizana, ki z Željkom Obradovićem gradi novo zgodbo o uspehu, je bil močnejši.

Strokovnjaki so prepričani o tem, da je pred Glasom tudi svetla reprezentančna prihodnost; foto: MaPa

Glas je sicer v tej sezoni nastopil na šestih tekmah lige ABA (povprečno 12,7 minute, 5,5 točke, 1,2 asistence) in dveh EuroCupa (17,3 minute, 6,5 točke, 3,5 skoka). Zaznamovali sta ga predvsem zadnji dve tekmi. V sredo je ob evropski zmagi Partizana proti Lietkabelisu v kar 24 minuta dosegel 13 točk, 4 skoke in 2 asistenci, v soboto pa je k zmagi nad Budućnostjo na jadranski sceni v 16 minutah prispeval 12 točk ter skok in asistenco.

“V prihodnje ga bomo zanesljivo uporabili. To ve tudi on,” poudarja selektor Sekulić, ki je imel sicer ob tokratnem izboru reprezentantov dodobra omejen manevrski prostor. Zanj so bili ob vseh treh naturaliziranih centrih nedosegljivi tudi Luka Dončić, Vlatko Čančar, Zoran Dragić in Žan Mark Šiško, medtem ko pa ima Gregor Hrovat težave s stegensko mišico.

Obe tekmi slovenske reprezentance si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na SK1.

SP 2023: evropske kvalifikacije (prvi del)

Skupina A: Srbija, Latvija, Belgija, Slovaška.

Skupina B: Grčija, Turčija, Velika Britanija, Belorusija.

Skupina C: Slovenija, Hrvaška, Finska, Švedska

Skupina D: Nemčija, Poljska, Izrael, Estonija

Skupina E: Francija, Črna gora, Madžarska, Portugalska

Skupina F: Litva, Češka, BiH, Bolgarija

Skupina G: Španija, Ukrajina, Gruzija, Severna Makedonija

Skupina H: Italija, Rusija, Nizozemska, Islandija

Drugi del:

Skupina I: po najboljše tri reprezentance iz skupin A in B
Skupina J: po najboljše tri reprezentance iz skupin C in D
Skupina K: po najboljše tri reprezentance iz skupin E in F
Skupina L: po najboljše tri reprezentance iz skupin G in H

Kdaj bodo potekale kvalifikacije?

Mednarodna košarkarska zveza predvideva kvalifikacije v šestih kvalifikacijskih oknih, od tega bosta dve vpeti v obdobje priprav na EuroBasket 2022.

Prvo okno: 22. – 30. 11. 2021

Drugo okno: 21. 2. – 1. 3. 2022

Tretje okno: 27. 6. – 5. 7. 2022

Četrto okno: 22. 8. – 30. 8. 2022

Peto okno: 7. – 15. 11. 2022

Šesto okno: 20. – 28. 2. 2022

Za 12 razpoložljivih evropskih mest se poteguje 32 reprezentanc. Sprva so razdeljene v osem štiričlanskih skupin. Napredovanje v naslednji krog si bodo zagotovile po najboljše tri reprezentance iz vsake skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.

Komentari

Vaš komentar