Grški festival prostih metov in afera “ukradena žoga”

Košarka 14. Dec 202310:48 0 komentarjev
Giannis Antetokounmpo
Giannis Antetokounmpo. Foto: profimedia

Giannis Antetokounmpo je na tekmi proti Indiani prvič v karieri presegel mejo 60 doseženih točk. To mu je uspelo ob kar 32 izvedenih prostih metih. Dosežek, ki je bil v zgodovini lige NBA le redko presežen.

Dvaintrideset prostih metov Giannisa Antetokounmpa je namreč šesta najvišja znamka po izvajanih prostih metih na eni tekmi v zgodovini lige NBA. Grk jih je zadel 24.

Rekord drži Dwight Howard – 39 prostih metov! To mu je uspelo kar dvakrat. Leta 2012 še v majici Orlanda, leto kasneje pa kot članu franšize Los Angeles Lakers.

Antetokounmpov “dosežek” so presegli še trije košarkarji, vsi centri v ligi NBA. Andre Drummond je leta 2016 v dresu Detroita vrgel 36 prostih metov, po 34 pa sta jih izvajala Deandre Jordan leta 2015 in legendarni Wilt Chamberlain davnega leta 1962. Slednji je v isti sezoni na tekmi s črte vrgel 32-krat, z njim pa se je danes ponoči izenačil Grk.

Antetokounmpo

Antetokounmpo se je na koncu ustavil prvi 64 točkah. Pred njim je to znamko doseglo le 11 košarkarjev. S petnajstimi tekmami z vsaj 64 točkami je na večni lestvici razred zase Wilt Chamberlain, ki drži tudi rekord po številu točk na eni tekmi. Dosegel jih je kar 100 – proti New Yorku leta 1962.

Po dvakrat so 64 točk na posamezni tekmi dosegli (ali presegli) Kobe Bryant, Michael Jordan in Elgin Baylor. Antetokounmpo je četrti aktivni košarkar z osebnim rekordom vsaj 64 točk. Damian Lillard, Donovan Mitchell in Devin Booker so v svojih karierah presegli celo sedemdesetico.

Zadnji štirje košarkarji z vsaj 64 točkami na eni tekmi so legende lige NBA: David Robinson, David Thompson, Pete Maravich in Rick Barry.

Wilt Chamberlain
Wilt Chamberlain. Bo kdo še presegel stotico? Foto: guliverimage

Indiana mu še kako leži

Milwaukee in Indiana sta tekmeca v centralni diviziji vzhodne konference, zato se ekipi vsako sezono kar nekajkrat srečata. Igranje proti franšizi iz Indianapolisa pa Grku očitno še kako ustreza. Tri izmed njegovih sedmih najboljših strelskih predstav v rednem delu sezone so prišle prav proti Indiani. Na začetku letošnje sezone je Tyrisu Haliburtonu in soigralcem natresel 54 točk, danes ponoči še 10 več. Februarja 22 se je proti Pacersom ustavil pri 50 točkah.

Sedem najboljših strelskih predstav Giannisa Antetokounmpa:

13. december 2023: 64 točk proti Indiani
3. januar 2023: 55 točk proti Washingtonu
9. november 2023: 54 točk proti Indiani
2. februar 2023: 54 točk proti LA Clippersom
7. marec 2019: 52 točk proti Philadelphii
29. januar 2023: 50 točk proti New Orelansu
15. februar 2022: 50 točk proti Indiani

Bodo pa naslednji obračuni Milwaukeeja in Indiane še dodatno začinjeni. Ekipi se več kot očitno ne marata preveč. Že med samo tekmo je prišlo do nekaj incidentov, med drugim je kri zavrela po grobi osebni napaki Aarona Nesmitha nad Antetokounmpom. Ta se je med srečanjem nekajkrat besedno spopadel tudi s Haliburtnom, najbolj jezen pa je bil po zmagi. Po tekmi kariere je namreč želel domov odnesti žogo, zagodli pa so mu jo Pacersi.

Ti so brez pozdrava nasprotnikom zapustili parket in s seboj odnesli žogo, ki so jo želeli podariti novincu Oscarju Tshiebwu. Ta je namreč dosegel prve točke v ligi NBA. “Mi nismo razmišljali o klubskem rekordu Giannisa, zato so igralci vzeli žogo, da bi jo ohranil Tshiebwe. In sledile so neljube scene, v kateri je naš direktor kluba dobil udarec v rebra,” je po dvoboju povedal trener Indiane Rick Carlisle. Grk s potezo ni bil zadovoljen.

Žogo je nato vendarle dobil, a v intervjuju po tekmi vseeno priznal: “Ne vem, če je to žoga, s katero smo igrali. Zdi se mi, da ni.”

Giannis Antetokounmpo
Besni Giannis Antetokounmpo. Foto: profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!