Hrvaška legenda: Imamo dobro ekipo, a vi imate Dončića

Košarka 30. Jun 20229:35 > 9:43 0 komentarjev

Čeprav je Robert Prosinečki celotno življenje predan nogometu, je njegova velika strast tudi košarka. Še preden je včeraj odjeknila novica o tem, da se utegne posloviti s klopi Olimpije, se je z nami pogovarjal tudi o današnjem košarkarskem spektaklu med Slovenijo in Hrvaško, na katerem v vlogo rahlega favorita postavlja našo izbrano vrsto. Predvsem zaradi Luke Dončića.

Z Robertom Prosinečkim smo se v tem tednu pogovarjali o zelo resnih nogometnih temah. Pravzaprav še nismo niti slutili, da smo z njim morda opravili celo zadnji intervju v vlogi trenerja ljubljanske Olimpije. Preden smo se poslovili od “Velikega žutega” pa smo ga malce “pocukali za rokav” še o najbolj odmevni športni temi teh dni – kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo v košarki, ki jo bosta nocoj odigrali ekipi Slovenije in Hrvaške.

Ko mu omenimo, da bi se radi pogovarjali o obračunu, ki bo za slovensko vrsto še kako pomembna, nas hitro dopolni: “Tudi za nas bo.” In ima še kako prav. Morebiten poraz proti Sloveniji bi Hrvaški, ki je doslej na štirih tekmah zmagala le enkrat, praktično že zaprl vrata svetovnega prvenstva, ki ga prihodnje leto gostijo Indonezija, Filipini in Japonska.

Če je nogomet šport številka ena v življenju Roberta Prosinečkega, je košarka zagotovo številka dve. Svoje naklonjenosti športu med dvema obročema 53-letni Hrvat nikoli ni skrival.

“Morda spremljam celo preveč košarke, kot bi bilo dobro zame. Ko je končnica lige NBA namreč vstajam ob dveh ali treh zjutraj in si ogledam tekme. Spremljam tudi evropsko košarko ter seveda vsa velika tekmovanja,” priznava “Veliki Žuti”.

To, kar počne Luka, je “strašno”

Trener nogometne Olimpije ne skriva niti dejstva, da se v zadnjih letih navdušuje nad Goranom Dragićem, predvsem pa Luko Dončićem, ki iz sezone v sezono podira mejnike lige NBA.

“Dragić in Dončić sta v Sloveniji super zvezdnika, Luka Dončić pa je super zvezdnik tudi v ZDA. O njegovi kvaliteti nima smisla izgubljati besed. Morda gre celo za najboljšega evropskega košarkarja vseh časov, čeprav dobro vemo, da ima tu konkurenco pokojnega Dražena (Petrovića, op. a.) in da je tu tudi Dirk Nowitzki, ki ima šampionski prstan in je zelo visoko na večni lestvici najboljših strelcev lige NBA.”

“Luka je še zelo mlad, a so za njim zares veliki uspehi. Da o tem, kar mu je uspevalo pri Realu, sploh ne govorim. Če pogledamo samo, kaj počne v ligi NBA. Od trojnih dvojčkov do tega, da je Dallas, o katerem pred tem nihče ni razmišljal, popelje do polfinala. To je “strašno”, fenomenalno. Ponosni morate biti, da imate takšnega košarkarja,” s pohvalami na račun slovenskega košarkarskega čarovnika ne skopari Robert Prosinečki.

Ta tekma za Slovenijo niti približno ne bo lahka

Tudi Robert Prosinečki je, čeprav ima v teh dneh kar nekaj kariernih preglavic, tako kot večina Slovencev in Hrvatov zvečer prikovan pred male zaslone (tekmo bomo v živo prenašali na Sportklubu 1). Komu na sosedskem obračunu pripisuje več možnosti za zmago?

“Hrvaška je vedno znala igrati košarko in tudi tokrat imamo svoje adute. V zadnjem obdobju sicer ni bila na najvišji ravni, a imamo nekaj igralcev, ki v ligi NBA igrajo pomembno vlogo v svojih klubih. A Luka je Luka in zaradi njega je Slovenija v rahli prednosti. Resda je bila Slovenija tudi evropski prvak, a ta tekma ne bo niti približno lahka za vas,” z nasmehom zaključuje “Veliki Žuti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!