Hrvati odpirajo novo poglavje

Košarka 28. Jul 202211:17 > 11:25 2 komentarja
Foto: Fiba

Selektor hrvaške košarkarske reprezentance Damir Mulaomerović je na seznam kandidatov za EuroBasket 2022 tudi uradno uvrstil Jaleena Smitha, čeprav je ta še v postopku pridobivanja državljanstva.

Ko je vodstvo hrvaške košarkarske zveze po nedavnih porazih članske izbrane vrste proti Sloveniji in Finski, ki sta razblinila sanje o nastopu na SP 2023 in posledično tudi OI 2024, razpustilo strokovni svet, se je odprla pot do naturalizacije. Konceptu “uvoza” tujega košarkarja, ki ga v zadnjih letih s pridom izkorišča tudi Slovenija, je namreč najbolj ostro nasprotoval predsednik tega organa Dino Rađa. Zdaj je tudi uradno jasno, da bodo sosedje težavo na položaju organizatorja igre iskali v tujini.

Na seznamu kandidatov za nastop na EuroBasketu je namreč tudi 27-letni in 193 centimetrov visoki član berlinske Albe Jaleen Smith. Njegov nastop na evropskem prvenstvu resda še ni povsem zagotovljen. Smith je namreč še v postopku pridobivanja hrvaškega državljanstva. Vseeno večjih preprek ne gre pričakovati.

Seznam hrvaških kandidatov za EuroBasket

Roko Rogić, Goran Filipović, Lovro Gnjidić, Jaleen Smith, Dominik Mavra, Krešimir Radovčić, Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Krunoslav Simon, Sven Smajlagić, Mateo Drežnjak, Toni Perković, Pavle Marčinković, Dario Šarić, Ivan Ramljak, Roko Prkačin, Dario Drežnjak, Toni Nakić, Željko Šakić, Matej Rudan, Dragan Bender, Ivica Zubac, Ante Toni Žižić in Karlo Matković.

Damir Mulaomerović. Foto: Fiba

Hrvaško reprezentanco, nad katero se je po zadnjih tekmah usul plaz kritik, bo sicer še naprej vodil selektor Damir Mulaomerović. Ta je na seznam kandidatov uvrstil 24 košarkarjev. Med njimi je povratnik po poškodbi Dario Šarić, poleg njega kot nosilci še Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Krunoslav Simon, Ivica Zubac in Ante Žižić, na priprave pa sta vabljena tudi novopečena igralca Cedevite Olimpije Lovro Gnjidić in Karlo Matković.

Hrvati bodo sicer na EuroBasketu (1.- 18. 9.) nastopali v milanski skupini C (še Grčija, Ukrajina, Velika Britanija, Estonija in Italija), še pred tem pa jih po izpadu iz boja za SP 2023 čakata tekmi predkvalifikacij za naslednje evropsko prvenstvo (proti Poljski in Švici). V okviru priprav se bo Mulaomerovićeva četa mudila tudi v Celju in se 20. avgusta v pripravljalni tekmi pomerila s Slovenijo.

Kaj pa Cibona?

Dogajanje okrog hrvaške reprezentance je bilo sicer v zadnjem obdobju predmet žolčnih medijskih razprav. Najbolj ostri kritiki trdijo, da se je izbrana vrsta dotaknila dna, mnogi pa ob tem opozarjajo tudi na zelo skromno klubsko sceno. V tem kontekstu je ob životarjenju Zadra in Splita v središču pozornosti dogajanje v zagrebški Ciboni, ki je (bila) na robu propada. Zdi se, da bo aktualni evropski prvak le ostal na košarkarskem zemljevidu, pa čeprav ga bremenijo hudi dolgovi (več kot pet milijonov evrov). Povsem spremenjeno ekipo bo po odhodu Gašperja Okorna vodil Josip Sesar, več negotovosti pa je okrog finančnih virov preživetja.