Iskra iz Tokia prižgana, po zmagi na pivo in partijo kart

Košarka 2. Sep 202311:30 0 komentarjev

Ob veliki zmagi proti Avstraliji so v ospredje stopili tudi nekateri posamezniki, ki sicer nimajo vidnejših vlog in so bili po svojih nastopih tudi kritizirani. V bran jim je stopil Klemen Prepelič ter razložil, da je ekipa močna toliko, kolikor je močna celota. In celota Slovenije je "zelo, zelo močna."

V Sloveniji se ob začetku svetovnega prvenstva ni čutilo prave košarkarske evforije, kakršne smo vajeni iz prejšnjih dveh poletij, ko je reprezentanco na svoj hrbet naložil izjemni Luka Dončić. Kot bi neuspeh in padec kemije na EuroBasketu 2022 pogasila tudi optimizem navijačev. Svoj delež sta zagotovo prispevali tudi težji poškodbi dveh ključnih članov Eda Murića in Vlatka Čančarja. Ocenjeno čez palec, je na Okinavi od osmih reprezentanc najmanj zastopana prav slovenska trobojnica.

Zagotovo je k širjenju pesimizma pripomogel tudi zahteven žreb. Za preboj med izločilne boje je bilo potrebno ugnati vsaj enega od dvojca Avstralija – Nemčija. Po rutinirano opravljenem delu v uvodnem skupinskem delu, je prišel prvi prav test te reprezentance. Prestali so ga z odliko in to kljub velikim težavam z osebnimi napakami prvega zvezdnika izbrane vrste. Četrtfinale je v žepu, prvi nasprotnik v Manili pa bo znan šele v nedeljo popoldne po slovenskem času.

Hvalospev soigralcem

“Spoprijeli smo se s situacijo, ki je nismo vajeni. Aleksej Nikolić je z izkušnjami igral fenomenalno. Žiga Samar je v drugi četrtini prišel v igro in zadel tisto trojko ter igral vrhunsko obrambo. Gregorja Hrovata ne rabim več hvaliti, saj vsi vidite, kaj dela in kako pomemben je za to ekipo,” se je razgovoril Klemen Prepelič, ob Dončiću eden od vodij te reprezentance.

Foto: Guliverimage

Iz svoje pohvale ni želel izpustiti nikogar in stopil v bran tudi tistim, ki so bili v zadnjem obdobju pogosto kritizirani. “Žiga Dimec postavlja vrhunske blokade. Čeprav ga ogromno ljudi pljuva, brez Dikija ne bi bilo to, kar je. Za to reprezentanco je vreden zlata. Jakob Čebašek odpira prostor, na koncu je zadel ti dve pomembni trojki. Tudi Bine Prepelič, čeprav ni imel številk, se je boril in delal osebne napake. Vsak prispeva na svoj način. To govorimo. Ekipa je močna, kolikor je močna celota. In celoto imamo mi zelo, zelo močno,” je hvalospev soigralcem zaključil Prepelič, prav tako eden od ključnih ob fantastični zmagi Slovenije.

“Držali smo se skozi celotno tekmo. Malenkosti moramo popraviti. Smo pa pred tekmo vedeli, da se ne smemo ukvarjati s sodniki. Malce smo se, a sta naš ekipni duh in borbenost prinesla zmago,” je pristavil Jakob Čebašek, ki je z devetimi točkami in štirimi skoki odigral svojo najboljšo tekmo na prvenstvu.

Zanetila se je iskra iz Tokia

V garderobo slovenske reprezentance se je vrnila iskrica, ki je lani niso uspeli zanetiti. “Skupaj smo od 17. julija. Jedro že osem do deset let. Če kdo pozna nas, poznamo sami sebe. Vemo, kaj delamo vsakodnevno na treningih. Sami ste kdaj priča, kakšen je naboj, na robu pretepa tudi na treningih. Vrnila se je prava kemija iz Tokia. Na ta način lahko kotiramo visoko.”

Izjemno je svoje delo opravil tudi strokovni štab. Kot razkriva 30-letni Bistričan, so zelo podrobno znova analizirali tekmo za bronasto kolajno z olimpijskih iger v Tokiu pred dvema letoma. Ker so vajeni, da se nasprotne obrambe osredotočajo na Dončića, so se znali spopasti z različnimi okoliščinami.

Prepelič je prepričan, da lahko na prvenstvu premagajo zgolj sami sebe. Padci v igri se še dogajajo, a so jih uspeli močno omejiti. “Ni še konec. Želimo prvo mesto v skupini. V manj kot 48 urah nas čaka vrhunska ekipa Nemčije. Znova favorit proti nam, a mi se s tem ne obremenjujemo, temveč se s svojo igro. Danes se poveselimo, uvrstili smo se v četrtfinale, kar ni samoumevno v takšni konkurenci,” je sklenil Prepelič, Čebašek pa razkril, kakšen je ritual po tekmi: “Kot po vsaki, eno pivo ter par kart.”

Vse o košarkarskem svetovnem prvenstvu na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, ki ga na naši spletni strani podrobno spremljamo, si lahko preberete na Sportklubovi podstrani SP 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!