Izjemna priložnost za Slovenijo

Luka Dončić
Luka Dončić je na zadnjh dveh tekmah dosegel neverjetnih 79 točk. Foto: Fiba

Belgija in zmagovalec para Ukrajina-Poljska. To sta slovenski oviri, ki se v Berlinu ob skalpih v prvem delu evropskega prvenstva zdita tako premagljivi, da bi padec brez oklevanja označili za neuspeh in predvsem veliko zapravljeno priložnost generacije.

Močno deževje je v torek zajelo Köln in pravzaprav spremljalo reprezentančne odprave na poti vse do Berlina, kjer se bo v soboto v mogočni Mercedes-Benz Areni, le streljaj od dela ostankov berlinskega zidu, nadaljevalo evropsko košarkarsko prvenstvo. In če je deževna fronta z močno ohladitvijo naznanila konec poletja, pa selitev v nemško prestolnico simbolizira prehod na izločilni del EuroBasketa, ko popravnega izpita ne bo več.

Slovenski košarkarji so v raznoliko nemško olimpijsko mesto ob reki Spree pripotovali s precejšno zamudo in tudi z drugačnim prevoznim sredstvom. Potem ko so sprva zavrnili prevoz z uradnim jutranjim čarterskim letom, jim jo je opoldne v nameri, da bi potovali z vlakom, zagodel popolni kolaps železniškega prometa, tako da so popoldne vendarle poleteli. Pravi trening bodo opravili danes ob 13.50.

Slovenija se je znašla pred izjemno priložnostjo za preboj (vsaj) v polfinale. Foto: Fiba

Ob prostem dnevu, ki je bil že prvotno predviden brez košarkarskega treninga, so imeli dovolj časa za regeneracijo po dveh izjemno težkih tekmah v roku vsega 24 ur, obenem pa so lahko uvideli tudi, kako pomembno delo so opravili v luči nadaljevanja evropskega prvenstva. Potem ko so si namreč z zmago nad Francijo, ki so jo izbojevali brez prvega centra, zagotovili prvo mesto v skupini B, se jim je odprla zelo ugodna berlinska pot.

Za sedmi preboj v četrtfinale na zadnjih osmih prvenstvih bo morala namreč četa selektorja Aleksandra Sekulića v soboto ob 14.45 premagati Belgijo, 37. reprezentanco s svetovne Fibine lestvice (Slovenija je 5.). A čeprav je zasedba, ki jo vodi dalmatinski strokovnjak Dario Gjergja, ta v Belgiji deluje že 14 let, v prvem delu v Tbilisiju presenetila Španijo in domačo Gruzijo, pred tem pa v kvalifikacijah za SP 2023 dvakrat tudi oslabljeno Srbijo, pa je jasno, da bo Slovenija absolutni favorit tega para osmine finala.

Dejstvo je namreč da Belgija ni na ravni najostrejših slovenskih tekmecev iz skupinskega dela, obenem pa je odziv po porazu z Bosno in Hercegovino potrdil strnjenost slovenskih vrst. A previdnost ne bo odveč. Na to opozarja tudi selektor Aleksander Sekulić. ”Brez podcenjevanje. Rad poudarjam, kako specifična je takšna preizkušnja v osmini finala. Ena tekma. Prav zaradi tega se je treba 100-odstotno pripraviti. Brez podcenjevanja,” znano mantro poudarja selektor, ki se je lahko v zadnjem obdobju ob robu parketa na lastne oči prepričal, v kakšnih težavah se znajde reprezentanca brez ustrezne priprave in predvsem brez dovolj odločnega pristopa ter hipnega odziva na tekmečevo nadvlado.

O tem je beseda tekla tudi na ponedeljkovem kriznem sestanku v Kölnu. Podrobnosti, tudi ostrina besed, ostajajo skriti ušesom javnosti. A če gre soditi po predstavah na tekmah proti Nemčiji in Franciji, so besede padle na plodna tla. ”Zdaj se zdi, kot da nam je tisti poraz z BiH prišel prav,” se je nasmehnil Goran Dragić, ki po vodstvenem vložku znova spominja na kapetana iz leta 2017. Ob izjemnem Luki Dončiću zanesljivo ne več v tolikšni igralsko-izvedeni meri, vsekakor pa kot glas slačilnice, zagotovilo za mirnost na parketu in v določenih trenutkih tudi neformalni selektor s klopi.

Aleksander Sekulić in Jaka Blažič. Foto: Fiba

”Po porazu proti Bosni smo potrebovali takšni predstavi in tudi zmagi. Tisti spodrsljaj je bila za nas dobra šola. Spregledati ne gre niti dejstva, da smo si s prvim mestom v skupini zagotovili pot, na kateri se ob naši uspešnosti vse do polfinala ne moremo srečati s Srbijo ali Grčijo. A znova … Da smo to dosegli, smo morali na parketu pustiti vse atome moči. Na srečo imamo na voljo nekaj časa za regeneracijo. Sledi osredotočanje na sobotno tekmo,” razmišlja izkušeni Jaka Blažič.

Za Slovenijo, ki bi v primeru zmage nad Belgijo nato v četrtfinalu čakala na boljšega iz para Poljska-Ukrajina, se prvenstvo v Berlinu začenja na novo. Ob prikazanem v Kölnu, vnovičnem vzponu in seznamu nasprotnikov je pogled proti kolajni upravičen. In čeprav bodo košarkarji vztrajali, da še ne pogledujejo tako daleč, velja dodati, da bi se lahko Slovenija s Srbijo, ki bi morala pred tem ugnati Italijo in boljšega iz para Turčija-Francija, pomerila šele v polfinalu, z Grčijo kot naslednjim velikim favoritom pa v primeru neporaženosti obeh reprezentanc v velikem finalu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!