Je to mogoče, da je Dončić celo za Kanadčanom?

Košarka 21. Apr 202411:00 0 komentarjev
Luka Dončić
Foto: Profimedia

Končano je glasovanje za najkoristnejšega igralca lige NBA in ostale individualne nagrade. MVP bo znan predvidoma v začetku maja, že zdaj pa je več ali manj jasno, kdo bo prejel ta laskavi naziv.

Luka Dončić je redni del sklenil s povprečjem 33,9 točke, 9,2 skoka in 9,8 asistence. Prva od številk je slovenskemu zvezdniku prinesla že naziv najboljšega strelca sezone, medtem ko število podaj zadošča za drugo mesto lestvice najboljših asistentov.

Po izjemni seriji Dallasa, ki je bil od februarja dalje druga ekipa lige za Boston Celtics, redni del pa sklenil na petem mestu zahodne konference (50-32), se je Luka vmešal tudi v boj za najkoristnejšega igralca sezone.

Za velikega favorita velja center Denverja Nikola Jokić, medtem ko je po zaslugi visoke uvrstitve Oklahome, ki je redni del sklenila na prvem mestu pred Denverjem, a z enakim izkupičkom (57-25), med glavne izzivalce poskočil tudi Shai Gilgeous-Alexander.

Jokić daleč spredaj, pred Luko še Shai

Za individualne nagrade ob koncu sezone glasuje le 100 posebej izbranih novinarjev. Glasovnice so morali oddati od 16. do 19. aprila, številni med njimi pa so jih v člankih in oddajah tudi javno razkrili.

Tako imamo na voljo delne izide glasovanja. Ker je glasovnice razkrilo že 23 novinarjev, gre za zelo reprezentativen vzorec, po katerem je mogoče sklepati tudi končne rezultate. Velja dodati, da jih je vseh 23 razglasilo svojega MVP-ja sezone, medtem ko se za razvrstitev od drugega do petega mesta niso izrekli vsi, temveč zgolj 13 novinarjev. Za prvo mesto igralec sicer prejme 10 točk, drugo sedem, tretje pet, četrto tri in peto eno točko.

Vse kaže na zanesljivo zmago srbskega zvezdnika, ki je prejel že 18 prvih mest. S štirimi presenetljivo sledi Shai, medtem ko je Slovenca na prvo mesto postavil le en novinar. Trenutno se torej zdi, da bo Dončić v glasovanju končal na tretjem mestu, kar bi bila njegova najvišja uvrstitev. V prejšnjih štirih sezonah je zasedel četrto, šesto, peto in osmo mesto.

Točni datumi razglasitev zmagovalcev niso znani, je pa v prejšnjih dveh letih lige NBA najkoristnejšega igralca razglasila v prvih dneh meseca maja. Verjetno je podobno pričakovati tudi letos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!