“Dončić je kot Mayweather, z Jokićem se vsem smejita”

Košarka 20. Apr 20249:42 2 komentarja
Dallas Mavericks forward Luka Doncic (77), Denver Nuggets center Nikola Jokic (15)
Luka Dončić in Nikola Jokić. Foto: Guliverimage

Nekdanji košarkar Jamal Crawford je v enem izmed nedavnih podkastov svojim rojakom pojasnil, kako sta Luka Dončić in Nikola Jokić drugačna od ostalih zvezdnikov lige NBA.

Trikratni dobitnik nagrade za najboljšo rezervo lige NBA je kariero zaključil leta 2020 in igral za Chicago, New York, Golden State, Atlanto, Portland, LA Clippers, Minnesoto, Phoenix in Brooklyn.

Svet v počasnem posnetku

V podkastu The Pivot z nekdanjim igralcem ameriškega nogometa Ryanom Clarkom je Crawford govoril o načinu razmišljanja Luke Dončića in Nikole Jokića med tekmami in prilagodljivosti obeh balkanskih super zvezdnikov lige NBA.

“Radi rečemo, da Luka igra v svojem ritmu košarke, a še bolj ključno je to, da te prisili v igranje svojega ritma, upočasni lahko potek cele tekme. Vse, kar se dogaja, Dončić vidi v ‘počasnem posnetku’. Stavim, da se on in Jokić zasebno smejita temu, kako ‘sprehajata’ celotno ligo NBA,” je prepričan Crawford.

“Psihološko sta oba tako noro čvrsta. Luka je profesionalec od 15. leta dalje, tako da je pri dvajsetih že povsem obvladoval igro. Ko je prišel v ZDA, nanj nikakor nisi mogel več vplivati, ga vrgel iz ritma, ne pomaga nikakršna vrsta pritiska nanj. V svojem svetu je, kot nekoč boksar Floyd Mayweather. Marsikoga sem slišal reči, da je potrebno na Luko pritisniti, a kaj, ko se lahko na vse prilagodi,” meni človek, ki je v ligi “plesal” kar dve desetletji.

O zvezdniku Dallasa je imel za povedati še to: “Dovolj je pameten in se zaveda, da potrebuje svoje soigralce in zato veliko lažje dosega koše. Dosegel je 73 točk, imel hkrati 14 asistenc. Če bi zbral 50 točk, bi imel verjetno tri ali štiri asistence, saj skoraj v vsakem napadu išče met. Toda postavi te v položaj, da nikoli ne veš, kaj od njega pričakovati, saj počne oboje. Prisili te, da preverja zaupanje v tvoje soigralce, ki se potem kregajo, kaj bi moral kdo početi v obrambi.”

“Najboljši strelec, a mu za to ni mar”

Crawford je nato spregovoril tudi o glavnem kandidatu za naziv najkoristnejšega igralca rednega dela Jokiću.

“Pri njem je slika obrnjena. Ne igra proti tebi, temveč proti tvojemu trenerju. Malo mu je mar za nasprotne igralce – spremlja poteze stratega in se vpraša, kako lahko na to odgovori. Čeprav je dominanten, se požvižga na to, koliko točk doseže. Verjetno ga moraš prisiliti, da ti natrese 60 točk, ker te edino tako ne bo porazil,” pravi 44-letnik iz Seattla.

NBA: Dallas Mavericks at Denver Nuggets
Foto: Profimedia

“Osmešil te bo, izpadel boš neumno. Gledal te bo v oči, podal pa na drugo stran igrišča in ustvaril ogromno prostora. Sploh mu ni mar za doseganje košev. Verjetno je edini igralec, ki ima lahko blizu 30 točk, pa mu bolj vseeno res ne bi moglo biti,” je mentaliteto Somborčana ilutriral Crawford.

Končnica lige NBA se danes zvečer začne s tekmo med Celevaland Cavaliers in Orlando Magic. Dallas bo jutri v večernem terminu (ob 21.30 uri po osrednje evropskem času) odprl serijo proti LA Clippers.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje