Iskanje alibijev, ki otežuje delo strategu zmajev

Eurocup 27. Okt 20227:00
Foto: Aleš Fevžer

"V tem trenutku še nismo dovolj dobri, da bi parirali ekipi kot je Joventut," je bil po novem porazu odkrit in neposreden razočarani Jurica Golemac, ki je z roba parketa Cedevita Olimpijo videl izgubiti še četrtič zapored. Njegovo moštvo doživlja podobne trenutke kot lanskega oktobra, čeprav se zdi, da je tokratna kriza vendarle nekoliko drugačne narave.

Joventut je bil v 3. krogu EuroCupa v Stožicah od Ljubljančanov boljši v vseh četrtinah, jim že do polčasa nasul 50 in do konca tekme 100 točk ter bil praktično vseh 40 minut v nadzoru nad potekom dvoboja. Pred njim so mero Cedevita Olimpiji vzeli še Bursaspor, Cluj in Budućnost ter jo pahnili v prvo letošnjo krizo.

Poročilo tekme:

Še pred sezono je bilo vzdušje v klubu odlično in cilji najvišji. Večina nosilcev je ostala, prišlo je tudi nekaj odmevnih okrepitev, kader je tudi širši, a vsaj v zadnjih tednih se vendarle kaže, kako velik udarec je bil odhod dolgoletnega kapetana Jake Blažiča, ki bi povezal vrste tako na parketu kot v garderobi. Še bolj je to izraženo zaradi poškodbe Zorana Dragića, ki naj bi se v moštvo vrnil po novembrskem reprezentančnem premoru.

Iskanje alibijev

“V ekipi ni negative. Ko imaš toliko smole, ne bi rekel, da je v ekipi negativa, temveč otopelost, ali kako bi temu rekel. Vsi imajo alibi. Ni tega in tega, ta bruha, ta ima korono, ta je poškodovan … V zadnjih treh tednih smo v torek prvič trenirali pet na pet. Res veliko alibija imajo, to poskušamo čim manj poudarjati, a ko jih je le devet na treningu in ne moreš igrati, si v težavah,” je o nesrečnih zadnjih treh tednih dejal Jurica Golemac.

Foto: Aleš Fevžer

Dragić se je poškodoval že na evropskem prvenstvu s slovensko reprezentanco. Nato je dinamični center Karlo Matković zdržal le obračun lige ABA v Splitu in se Zoranu pridružil na bolniški. Medtem se je poškodoval še Lovro Gnjidić, edini rezervni organizator igre ob Yogiju Ferrellu, zato je bil na enomesečno pogodbo kot zasilna rešitev pripeljan celo Matic Rebec, ki je lansko sezono nastopal v drugi italijanski ligi. Ob poškodbi Gnjidića je na položaju organizatorja igre primoran igrati tudi Joshua Adams, kar se kaže kot ne najboljša rešitev.

Hkrati je v moštvo posegel tudi koronavirus, ko so se te težave uredile, še trebušni virus po vrnitvi iz Podgorice, kjer so zmaji v soboto izgubili proti Budućnosti. Zaradi lanskih uspehov in tudi uspešnega reševanja še globlje krize, kot je trenutna, si je vodstvo kluba vendarle zaslužilo nekaj dodatnega časa, da naravna barko, ki trenutno pluje v nemirnih vodah.

Slaba pripravljenost in razpad ekipne igre

Ne glede na vse težave moštvu ne manjka kvalitete in si zasluži kritiko. Zdi se, da se Joshua Adams in predvsem Aaron Harrison nista najbolje znašla v novi sredini in vsaj trenutno ne pripomoreta k zmagovalni košarki. Predvsem slednji, ki naj bi bil začasna rešitev do vrnitve Dragića, je bil za zdaj strel v prazno. “Harrison je prišel s poškodbo, smo mislili, da se bo lahko pripravil, a je staknil novo poškodbo in ni treniral. Tega, kar smo pričakovali, nismo dobili,” od dejstva ni bežal Golemac.

Adams ni primerna zasilna rešitev na položaju organizatorja igre. Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko je Adamsova težava predvsem prepogosto zatekanje k individualnim rešitvam, kar se trenutno nasploh zdi največja težava ekipe na napadalni polovici parketa. To močno jezi tudi Golemca. “Imam zamero do tega, da ne igramo ekipne košarke. Moti me tudi to, da stvari, ki se jih dogovorimo, če denimo rečemo, da igralec ne sme v desno na met, potem ne sme v desno. Zaradi tega sem jezen, ne poraza. Tudi v individualni pripravi, torej skavtingu delamo neumnosti. Če je človek levičar, ne sme z levo zaključevati. To so ti detajli, ki delajo razliko.”

Razloge za takšno igro prvi mož strokovnega štaba vidi predvsem v slabi fizični pripravi, ki je posledica pomanjkanja treninga in vseh zdravstvenih težav. “Še vedno nismo na fizični ravni, da bi lahko igrali košarko na tem nivoju. Tudi zato to govorim, ker do individualnih rešitev prihaja takrat, ko imaš v možganih premalo kisika, nisi dovolj spočit in delaš napake.”

Kmalu nazaj vsi razen Gnjidića

Prvi cilj je tako trenutno predvsem zdravje. Zdi se, da se v klubu zato potihoma že veselijo reprezentančne akcije, zaradi katere bo na klubsko košarko padel dvotedenski zastor. Do takrat bodo odigrali še tri tekme. “Pričakujemo, da bodo po premoru nazaj vsi razen Gnjidiča. Upam, da so te trebušne viroze za nami. To je neverjetno, vrnili smo se iz Črne gore in nam pet ali šest igralcev bruha. Zagotovo bomo boljši, a moramo oddelati nekaj pravih treningov. V torek smo imeli prvi trening v desetih dneh in smo bili res srečni, imeli smo energijo. A danes to ni dovolj, en trening pred tekmo ni dovolj, da se dvigne fizična priprava igralcev,” je dodal Golemac.

Po nekaj težkih tekmah bodo zmaji v soboto vsaj na papirju igrali z malce lažjim tekmecem. V ligi ABA jim bo nasproti stal makedonski MZT Skopje. Za nameček bodo dvig forme poskušali loviti v znameniti dvorani Tivoli in ne v Stožicah. V EuroCupu, kjer so z razmerjem zmag in porazov 0:3 zdaj prikovani na dno skupine A, pa bodo prihodnji teden gostovali pri Umana Reyer Benetkah. Pred reprezentančnim premorom bodo v Ljubljano pripotovali še košarkarji FMP-ja.