Kako sta Dončić in Dragić postala del Draženove zgodbe (VIDEO)

Košarka 5. Jun 202315:28 0 komentarjev

"Dražen ni bil športnik. Bil je umetnik. To vidim tudi v Luki Dončiću," pred trideseto obletnico smrti Dražena Petrovića pripoveduje njegova mama Biserka Petrović, ki v zagrebškem muzeju ponosno hrani spominska dresa Gorana Dragića in Luke Dončića.

Na Hrvaškem, predvsem v Zagrebu in Šibeniku, te dni potekajo priprave na zaznamovanje okrogle obletnice smrti nepozabnega košarkarskega virtuoza Dražena Petrovića. V sredo,7. junija, bo namreč od tragične prometne nesreče, v kateri je umrl eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, minilo že 30 let.

“Njegova zgodba gre naprej,” poudarja Biserka Petrović, ki v hrvaški prestolnici že 17 let vodi Muzej Dražena Petrovića. “Med najbolj pogostimi gosti ste prav Slovenci,” med sprehodom mimo številnih fotografij, medalj in drugih spominskih predmetov v vitrinah muzeja pove Draženova mama. Ob tem se pohvali tudi z mnogimi dresi košarkarskih zvezdnikov, ki so se na ta način poklonili hrvaškemu velikanu.

“Dresov je toliko, da za vse v muzeju, žal, ni prostora. Sem pa zelo ponosna na drese Gorana Dragića in Luke Dončića. Prvi je reprezentančno številko tri izbral prav zaradi Dražena. Luka pa nam je poklonil dresa iz Reala in Dallasa,” pripoveduje gospa Petrović, od predlani tudi vdova.

O mlajšem sinu (starejši je Aleksandar Petrović) govori z izbranimi besedami. Našla pa je novo primerjavo. “Vsake tekme se je lotil tako resno, kot bi igral za šampionski prstan. Tudi če je igral zgolj na ulici. Kot bi nekaj osvajal. S tem je živel. Žoga je bila del njega. Leta 1995 je ob odprtju spomenika v Lozani tedanji predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Juan Antonio Samaranch vse skupaj najlepše opisal z besedami, da sta Dražen in košarka državljana sveta. Povedal je še, da Dražen ni bil športnik, ampak umetnik v predstavljanju športa, s katerim se je ukvarjal. Stežka bi kaj dodali. Če bi, bi le pokvarili. To je Draženova zgodba. In to sem videla v Dončiću. Spremljala sem ga že v Realu, tudi na zaključnem turnirju evroligaške četverice. Želela sem, da ta Draženov duh cveti v nekom drugem. Zato sem srečna,” je vzporednico med sinom in Dončićem potegnila Biserka Petrović.

Dražen Petrović (22. 10. 1964 – 7. 6. 1993). FOTO: Fiba

Zgodba o Draženu Petroviću je sicer zgodba o mladeniču, ki je premikal košarkarske mejnike. Najprej v domačem Šibeniku, kjer je kot atrakcija blestel v dresu Šibenke. Pot ga je nato vodila v zagrebško Cibono, s katero je dvakrat postal evropski klubski prvak. Pečat je pustil tudi pri Realu, pa čeprav je v Madridu vztrajal le eno sezono. Vleklo ga je namreč v ligo NBA, ker sprva v Portlandu ni bil deležen želene minutaže, a je nato v polnem sijaju zablestel v dresu New Jersey Nets (danes Brooklyn). Vrsto let je igral tudi na reprezentančni ravni, sprva v dresu Jugoslavije, nato Hrvaške. Bil je svetovni in evropski prvak ter olimpijski podprvak, skupno pa je osvojil šest odličij.