Kanadski orjak, ob katerem je še Wembanyama videti kot palček

Košarka 22. Jun 202411:47 0 komentarjev
Olivier Rioux
Foto: Profimedia

V ZDA je v zadnjem obdobju vse večje pozornosti deležen kanadski košarkar Olivier Rioux, ki naj bi v kratkem postal najvišji univerzitetni igralec v zgodovini.

Da je Rioux vse prej kot običajen otrok, so njegovi starši ugotovili že zelo zgodaj. Ko je imel vsega osem let, je bil visok 185 centimetrov, v šestem razredu pa je imel že več kot 2,1 metra. Osemnajstletnik je zdaj tik pred pričetkom univerzitetnega šolanja, v višino pa meri neverjetnih 236 centimetrov in najverjetneje še vedno raste.

Ni presenetljivo, da je Rioux zaradi svoje izjemne višine vzljubil košarko, ki jo bo odslej igral na Univerzi na Floridi, saj se je že lansko jesen zavezal, da se bo pridružil tamkajšnji univerzitetni ekipi. S tem bo postal najvišji univerzitetni igralec v zgodovini, rekord, ki si ga je pred tem lastil 234 centimetrov visoki Paul Sturgess. Ta je med letoma 2007 in 2011 nastopal za Florida Tech in Mountain State.

“Vedno sem bil višji od ostalih prijateljev v šoli in od soigralcev. Tako se je pač odločila mati narava. S tem sem se sprijaznil in sem srečen,” je še kot 16-letnik za Guinnessovo knjigo rekordov razlagal Rioux, ki bi v primeru uspešnega nadaljevanja košarkarske kariere lahko postal celo najvišji igralec v ligi NBA. Trenutno se s tem nazivom namreč ponaša član San Antonia Victor Wembanyama (2,24 m), medtem ko je rekorder 231 centimetrov visoki Romun Gheorghe Muresan, ki je v NBA igral med letoma 1993 in 2000.

Foto: Profimedia

Kot poroča CNN, sta visoka tudi njegova starša, a vendarle ne ekstremno. Njegov oče v višino meri 203 centimetre, mama pa 188 centimetrov. “Še vedno nismo 100-odstotno prepričani, zakaj sem tako visok. Zdravniki pravijo, da zaradi genov moje družine,” je pojasnil mladi košarkar, ki sicer priznava, da mu višina občasno povzroča tudi nekaj težav, saj težko najde prava oblačila zase, nemalokrat pa z glavo trči tudi v podboje vrat.

Kljub svoji izjemni višini pa Rioux še vedno ne velja za najvišjega Zemljana. Ta čast pripada turškemu kmetu Sultanu Kösenu, ki je visok neverjetnih 251 centimetrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!