Kdo je MVP? Dončić pometel z glavnimi kandidati

Košarka 4. Apr 202213:45 6 komentarjev
Foto: AP Photo/LM Otero

Luka Dončić nadaljuje z nizanjem fantastičnih predstav v letu 2022. Kot zadnji so pred Dallasom v Milwaukeeju padli še branilci naslova. Kljub temu je slovenski košarkarski virtuoz pred dnevi celo zdrsnil iz prve peterice na uradni MVP lestvici lige NBA. Preverili smo, kako se je to sezono Luka odrezal proti prvim petim kandidatom ter kdo je na medsebojnih obračunih najuspešnejši.

Zdi se, da bo boj za naziv najkoristnejšega košarkarja letošnje sezone v ligi NBA ostal omejen na zgolj tri košarkarje, ne glede na neverjetno igro, ki jo že tri mesece kaže Luka Dončić.

Že praktično od prvega meseca sezone so glavni kandidati še naprej le Nikola Jokić, Giannis Antetokounmpo in Joel Embiid. 23-letni slovenski superzvezdnik se je pred kratkim z nizanjem izjemnih predstav končno prebil na 5. mesto uradne MVP lestvice, a v petek eno mesto izgubil, čeprav je na treh tekmah prejšnji teden trikrat slavil in v povprečju nanizal kar 33,7 točke na dvoboj.

MVP lestvica (vir: NBA.com)

1. Nikola Jokić, Denver Nuggets
2. Giannis Antetokounmpo, Milwaukee Bucks
3. Joel Embiid, Philadelphia 76ers
4. Jayson Tatum, Boston Celtics
5. Devin Booker, Phoenix Suns
6. Luka Dončić, Dallas Mavericks

Luka Dončić Nikola Jokić
Luka in Nikola sta se letos pomerila trikrat, dvakrat je slovensko-srbski dvoboj pripadel Dallasu. Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Na tej točki velja dodati, da seveda omenjena MVP lestvica, ki jo na uradni spletni strani lige NBA osvežujejo vsak petek, še ni zagotovilo, da bo košarkar na prvem mestu tudi prejel to prestižno individualno nagrado, a je dober pokazatelj razmer čez lužo.

Poglobili smo se v obračune med najboljšimi šestimi posamezniki z omenjene letvice, na kateri trenutno vrh zaseda srbski zvezdnik Denverja.

Ideja za raziskavo: Intervju z Aleksejem Nikolićem, v katerem je slovenski reprezentant opozoril, da “Dončić letos še skoraj ni izgubil proti MVP kandidatom.”

Kdo ima na medsebojnih tekmah, ko so bili v kadru za tekmo vsi omenjeni košarkarji, največ zmag, kdo ima najboljši izkupiček in kakšna je njihova povprečna statistika?

Bi moral Devin Booker v pogovorih za MVP kotirati višje? Foto: AP Photo/Matt York via Guliver

Pozitivna le Booker in Dončić

Šesterica je med seboj odigrala od sedem do 12 obračunov. Največ je bilo dvobojev med Embiidom in Tatumom, kar štirje, vsako moštvo pa je slavilo po dve zmagi.

Najbolj enostranski so bili trije medsebojni dvoboji, ki so se končali z 2:0. Takšni so Dončić proti Tatumu, Tatum proti Jokiću in Booker proti Embiidu.

Najuspešnejši je branilec Phoenix Suns, ki so to sezono daleč najboljše moštvo in kot edino preseglo 60 zmag (62-16). Če bi zahodno in vzhodno konferenco združil v eno lestvico, najdemo vseh šest klubov preučevanih posameznikov med najboljših devet. Na vrhu je seveda Phoenix, na 5. mestu sta skupaj Boston in Dallas (49-30), 7. mesto si delita Milwaukee in Philadelphia (48-30), na 9. najdemo še Denver (47-32).

Luka proti trem favoritom najboljši

Če bi Dončića primerjali zgolj s tremi glavnimi kandidati, pa bi po odstotku zmag na vrhu pristal prav organizator igre Dallasa. Proti Jokiću, Embiidu in Giannisu je vpisal štiri zmage na šestih obračunih. Pozitiven izkupiček ima v krogu omenjene četverice le še Jokić (3-2).

Če pogledamo še povprečno statistiko s preučevanih dvobojev, je najboljši strelec Embiid s 30,3 točke na tekmo na 11 obračunih. Najboljši skakalec je Jokić (12,7) in z naskokom najboljši asistent Dončić. Dirigent igre Mavsov je na osmih tekmah v povprečju prispeval kar 10,1 asistence.

Pod črto je torej najuspešnejši posameznik z derbijev proti favoritom za naziv MVP v letošnji sezoni Devin Booker, ki bi si v diskusijah za najkoristnejšega košarkarja prav tako zaslužil pogostejšo omembo. Je najboljši igralec z naskokom najboljše ekipe v ligi.

Sicer pa sta z Dončićem pokazala, da sta letos najboljša, ko je to najbolj potrebno. Bo tako tudi v končnici? Odgovor bomo dobili že kmalu, redni del se konča 11. aprila, prvi krog končnice pa se začne že pet dni pozneje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje