Kdo je Španec, ki prihaja v Stožice?

Košarka 8. Maj 202419:00 0 komentarjev
Jesus Pablo Mulero
Chechu Mulero leta 2010 v Ljubljani. Foto: Profimedia

Pred dnevi je za presenetljivo spremembo v pisarnah poskrbela Cedevita Olimpija, ki je napovedala spremembo na položaju športnega direktorja ob koncu sezone. Vlada Ilievskega bo zamenjal Jesus Pablo Mulero. Kdo je Španec, ki je dolgo deloval v Valencii?

V Ljubljani so se po štiriletnem obdobju Sanija Bečirovića in zgolj slabem letu dela Vlada Ilievskega odločili, da na ključen položaj v klubu imenujejo direktorja, ki ne prihaja iz domačega košarkarskega bazena. Rešitev so našli v 55-letnem Špancu, ki si je ime ustvaril z delom v Valencii.

“Zelo sem vesel, da bom lahko del tako pomembnega kluba, kot je Cedevita Olimpija. Čaka nas velik izziv. Prepričan sem, da bodo naši navijači ponosni na svoj klub. Raje ne govorim preveč, saj sem rad osredotočen na delo in vedno zaupam temu, kar se napravi, in ne govori,” je ob udarni novici povedal Jesus Pablo Mulero, ki je bolj poznan pod imenom Chechu.

Od kluba, kjer je tri sezone nastopal tudi Klemen Prepelič, se je poslovil ob koncu sezone 2022/23. Valencii se je leta 2004 pridružil kot pomočnik trenerja in bil del strokovnega štaba tudi v obdobju od 2010 do 2014, ko so Katalonci dvakrat osvojili evropski pokal.

Deloval ob slovitih trenerskih imenih

Svojo trenersko kariero je Mulero začel leta 1986 v mlajših selekcijah kluba Forum Valladolid, v sezoni 2002/03 pa je na 11 tekmah vodil tudi člansko ekipo v španskem državnem prvenstvu. Deloval je ob številnih slovitih trenerjih. V Unicaji, kjer je bil eno leto, je bil pomočnik Pacu Alonsu in Sergiu Scariolu. Nato je bil ob začetku v Valencii še del strokovnega štaba Pabla Lasa in pozneje tudi Nevena Spahije, Svetislava Pešića in Velimirja Perasovića.

Mulero ob Velimirju Perasoviću, preden se je preselil v direktorsko vlogo. Foto: Profimedia

Po drugem naslovu v EuroCupu se je Mulero preselil v pisarno in prevzel položaj športnega direktorja. Med drugim se je podpisal pod moštvo, ki je leta 2017 v španskem prvenstvu prekinilo vladavino Barcelone in Real Madrida. V isti sezoni je v vitrine romala še lovorika za superpokal, dve leti pozneje pa znova tudi za zmago v evropskem pokalu.

V devetih sezonah v direktorski vlogi je z Valencio petkrat sodeloval v elitni evroligi, a zgolj enkrat tekmovanje sklenil s pozitivnim izkupičkom zmag in porazov. V sezoni 2020/21 je z razmerjem 19-15 osvojil nesrečno 9. mesto in za las ostal brez končnice.

“V 19 letih je Chechu s svojimi izkušnjami pomagal pri rasti projekta in globalizaciji ter bil ključen pri utrjevanju Valencie kot enega vodilnih klubov na državni in kontinentalni ravni,” so ob lanskem slovesu sporočili iz kluba.

Hitro menjaval trenerje?

V Valencii je sicer moral odgovarjati tudi na manj prijetna vprašanja, saj so mu očitali, da prehitro uporablja trenerske rošade. Od leta 2014 do 2023 je člansko ekipo vodilo kar sedem strategov.

“Številke si lahko vsak razlaga, kot si želi. Nekateri trenerji niso želeli nadaljevati. To vpliva na statistiko, a ne nariše realne slike. Prav tako so nekateri pomočniki po odhodu glavnega trenerja prevzeli vodenje ekipe. Ne strinjam se, da je Valencia klub, ki brez razloga menja trenerje,” se je v enem od intervjujev za Las Provincias branil Mulero.

V Valencii je bil vajen dela pod pritiskom, saj je ambiciozno vodstvo ves čas ciljalo na evroligo. Klub ni bil v lahkem položaju, saj za razliko od treh drugih španskih klubov, Real Madrida, Barcelone in Baskonie, ne poseduje stalne licence.

Zmaji so v zadnjem obdobju močno zaostali za pričakovanji, še bolj za konkurenco v ligi ABA, kjer močno odstopata Partizan in Crvena zvezda. Mulero se je tako znašel pred zahtevnim izzivom, kako zmanjšati zaostanek v jadranskem tekmovanju in Cedevito Olimpijo narediti konkurenčno tudi v evropskem pokalu, v katerem je v letošnji sezoni na 18 tekmah vpisala le eno zmago.

Pripeljal dva Slovenca

Tako Klemna Prepeliča kot tudi Mika Tobeyja je v Valencio pripeljal prav Mulero. Prepeliča leta 2020 iz Real Madrida. Naturaliziranega Američana pa iz kluba s Tenerifa dve leti prej.

Mike Tobey je z Valencio gostoval tudi pri Cedeviti Olimpiji. Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!