Kelti na pragu finala lige NBA

Košarka 26. Maj. 20227:30 > 9:27
Delite:
Foto: Jim Rassol-USA TODAY Sports

Košarkarji Boston Celtics so v finalu vzhodne konference lige NBA v dvoboju z Miami Heat povedli s 3:2 v zmagah, potem ko so na Floridi peto tekmo dobili s 93:80.

Tako jih le še ena zmaga loči od preboja v veliki finale lige NBA, kjer se bodo pomerili ali z Dallas Mavericks Luke Dončića ali z Golden State Warriors. Slednji vodijo s 3:1.

Jaylen Brown je dosegel 25 točk, Jayson Tatum pa 22 ter 12 skokov in devet podaj. Al Horford je k zmagi dodal 16 točk, Derrick White pa 14. Morda že odločilna, šesta tekma bo v petek v Bostonu. “Res moramo biti pripravljeni na morda že odločilno tekmo,” je opozoril Brown.

Skoraj 15 let skomin

Kelti, ki so v letošnji končnici v gosteh dobili šest tekem, izgubili pa le dve, se borijo za veliki finale lige NBA, kjer so na zadnje igrali leta 2010, ko so izgubili proti Los Angeles Lakers. Naslova prvaka lige pa niso osvojili vse od leta 2008, ko so premagali LA Lakers.

Tokrat je bila za zmago odločilna dobra igra proti koncu tretje in v začetku zadnje četrtine, ko je Bostonu uspel delni izid 24:2, s katerim je pokopal Miami. Brown je v tem delu igre dosegel 13, Tatum pa sedem točk.

Igramo enostavno košarko,” je po tekmi povedal Brown. “Takšna je končnica. Eno tekmo zmagaš, že na naslednji pa lahko Jimmy Butler doseže 40 točk, zato moramo dobro igrati ves čas. Današnja zmaga šteje le za eno, pripravljeni moramo biti na naslednjo,” je še dodal Brown.

Katastrofalen met vročice

“Danes nam je vse uspevalo v obrambi. Nehali smo izgubljati žogo. Malo smo ‘sčistili’ naš napad, zadeli nekaj več metov in uspelo nam je,” je dodal Brown.

Skupno so Kelti v tretji četrtini nadigrali Miami z 32:16 – gostitelji so v tem delu iz igre zadeli le štiri od 22 poskusov – in četrtino končali z 10:0 za največje vodstvo dotlej, 69:58, s katerim so vstopili v zadnji del tekme.

“Odlično smo igrali v obrambi v prvem polčasu. Odlično tudi v drugem. Ko smo uravnali met, smo vedeli, da nas čaka dober polčas,” je še povedal prvi strelec Bostona na peti tekmi.

Pri Miamiju, ki je ob polčasu vodil z 42:37, je največ točk, 18, dosegel Bam Adebayo, ki je zbral še deset skokov, vendar je vročico pokopal katastrofalen met iz igre. Člana prve peterke Miamija Max Strus in Kyle Lowry sta skupaj metala 0-15 za dve ter 0-12 za tri točke.

Celtics so bili še januarja enajstouvrščena ekipa na vzhodu. Zdaj so eno zmago oddaljeni od finala lige NBA.

“Ne bomo podali nikakršnih izgovorov za slabo igro,” je po tekmi povedal Erik Spoelstra. “Danes smo izgubili. Že v Bostonu smo pošteno klonili. A še zmeraj smo med živimi. Imamo možnost serijo vrniti v Miami in se uvrstiti v finale. To je trenutno vse, o čemer razmišljamo. Imamo takšne igralce, ki bodo stisnili, se potrudili in zaigrali ter storili vse, bi se na koncu veselili. Ob tem pa bodo osredotočeni le na zmago in napredovanje,” je po tekmi še dejal Spoelstra.

Foto: Neža Pavčič

Izid, končnica, konferenčni finale:

vzhodna konferenca:

Miami Heat – Boston Celtics 80:93 /3:2/

//- izid v seriji

Komentari

Vaš komentar