Kjer so Slovenci, tam so velike košarkarske zmage

Košarka 7. Maj. 20228:34 > 10:25
Delite:
Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports via Guliverimages

Rojeno je novo upanje. Če smo še pred dnevi razmišljali o tem, da so Phoenix Suns enostavno premočno moštvo za Dončićev Dallas, od sobotnega jutra znova sanjamo o tem, da se lahko telički prebijejo med štiri najboljše ekipe lige NBA. Zakaj? Ker se je v moštvu Jasona Kidda prebudil ekipni duh. Za slednjega pa slovenski ljubitelji košarke dobro vemo, da lahko premika gore.

Košarkarska pravljica Eurobasketa 2017 je ena najlepših zgodb slovenskega športa. In v American Airlines Centru v Dallasu je bilo včeraj kar nekaj junakov te herojske avanture. Pod sojem žarometov je znova blestel Luka Dončić, s 26 točkami, 13 skoki in 9 podajami znova prvi mož teličkov, ki so z zmago 103:94 končali dolg niz zmag Phoenixa na medsebojnih tekmah (trajal je od novembra 2019) in najboljši ekipi rednega dela sezone poslali jasno sporočilo – ne bomo se predali.

Da je bil Dallas sinoči zares slovenski, so poskrbeli tudi Slovenci, ki so srečanje spremljali s tribun. In prav vsi najdejo svoje mesto v prej omenjeni fantastični zgodbi iz leta 2017. S tribun sta svojega nekdanjega soigralca spremljala takratni kapetan slovenske izbrane vrste Goran Dragić in talisman tedanje generacije Saša Zagorac. V dvorani je bil tudi Saša Dončić, Lukov oče je bil v tistem nepozabnem obdobju strokovno-zabavni sodelavec televizije, ki nam je v domove prinašala zlato košarkarsko poglavje slovenske reprezentance.

Kidd: Vsi so se pridružili zabavi

A ne bi bilo pošteno, če bi ob veliki zmagi Dallasa izpostavljali samo Slovence. Pohvale za predstavo si zasluži tudi prvi mož serije proti Utah Jazz Jalen Brunson, ki je na prvih dveh tekmah proti soncem povsem odpovedal, tokrat pa njegovega strelskega izkupička 28 točk ni presegel niti Dončić. Po porazih v Phoenixu je bilo jasno, da Ljubljančan sam ne bo mogel premagati verjetno najboljše ekipe lige, ko pa je imel danes pomoč svojih soigralcev, smo dobili dokaz – Dallas je morda že zrel za velike stvari.

“To je bila zmaga celotne ekipe. Vsi so se pridružili zabavi,” je po tekmi razmišljal trener teličkov Jason Kidd in dodal: “Luka je odlično odigral v obrambi, dodal je svoje del. Če se to zgodi, smo takoj v boljšem položaju. Vemo, da mora Luka dodati svoje tudi v obrambi in resnično sem zadovoljen, da je potem, ko v tem elementu ni blestel na zadnji tekmi, danes odigral zelo dobro. Ta ekipa pa ni zgrajena samo na enem igralcu, tudi ostali fantje so dokazali, da lahko dodajo svoje, ko je imel Luka težave z osebnimi napakami.”

Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports via Guliver

Dončić: Ekipi sem dolžan boljšo igro v obrambi

Da je bilo danes marsikaj drugače kot na prvih dveh tekmah, je priznal tudi Luka Dončić: “Naša energija je bila neverjetna. Tudi navijači so bili izjemni. Vedel sem, da moram v obrambi odigrati bolje kot v drugem polčasu prejšnje tekme. Nasploh sem se zavedal, da moram letos napredovati, kar se tiče igre v obrambi. To sem dolžan ekipi. Obramba je bila zares izjemna, vesel sem, ko pomagam tudi v tem segmentu.”

Večja agresivnost Dončića v obrambi se je odražala tudi v večjem številu storjenih osebnih napak. Že pet minut pred koncem tretje četrtine je bila v tej kategoriji ob njegovem imenu izpisana številka štiri, zaradi česar ga je trener Jason Kidd povlekel na klop. S sojenjem Luka ni bil najbolj zadovoljen,

“Mislim, da to niso prekrški. To je končnica, igra je bolj fizična. Peti prekršek … ne spomnim se, kdaj bi kdo dosodil takšno peto osebno napako.”

Prekršek, o katerem je govoril Luka:

Četrta tekma med Dallasom in Phoenixom bo že jutri ob 21.30 po slovenskem času.

Komentari

Vaš komentar