Ozadje zgodbe slovenske košarkarske senzacije

Evroliga 24. Dec 202110:29 > 10:45 2 komentarja
Urban Klavžar. Foto: Euroleague

Ni novi Luka Dončić. Je Urban Klavžar. Mladenič iz Domžal, ki je porast koronskih okužb v članski ekipi Reala obrnil sebi v prid ter navdušil v Evroligi. Sloviti trener Dimitris Itoudis je dejal, da si njegovo ime velja zapomniti. Že dolgo pa ga pozna trener Gašper Papež, ki je z njim delal pri Helios Suns.

“Gre za željo in voljo. Urban Klavžar? Ime, ki si ga velja zapomniti,” je v četrtek zvečer, po tem, ko je njegov CSKA izgubil na gostovanju pri močno zdesetkanem Realu (71:65), dejal nesojeni slovenski selektor Dimitris Itoudis. Val okužb je namreč v karanteno pahnil kar sedem igralcev prve ekipe in trenerja Reala Pabla Lasa. V Madridu so zato ob evroligaškem gostovanju Moskovčanov ekipo zakrpali tudi z mladinci. Med njimi je bil 17-letni Domžalčan Urban Klavžar.

Član mlajših slovenskih košarkarskih selekcij, ki sicer igra za mladinsko ekipo Reala, v kateri je njegov soigralec tudi leto mlajši rojak Jan Vide, je ponujeno priložnost s pridom izkoristil. Ob zgolj devetih igralcih v kadru mu je začasni trener Chus Mateo namenil skoraj 23 minut igre, za nameček tudi v prelomnih trenutkih tekme, v katerih sta mu na parketu družbo delala tudi Sergio Lull in Walter Tavares.

Video: Klavžarjevi trenutki

Klavžar je tekmo odprl s pogumno zadetim metom za tri točke. V nadaljevanju je izsilil še nešportno osebno napako, navduševal z izjemno energijo, zadel lep met v prodoru, še eno trojko in tekmo končal z desetimi točkami (met za 3 točke 2:3, za 2 točki 1:1, prosti meti 1:2) ter enim skokom. Predvsem pa tudi s skalpom moskovskega kluba, ki nikakor ni uspel izkoristiti okrnjenosti Reala.

Poleg nekdanjega slovenskega reprezentanta Anthonyja Randolpha so manjkali še Adam Hanga, Guerschon Yabusele, Juan Nunez, Fabien Causeur, Vincent Poirier, Thomas Heurtel in trener Pablo Laso.

Foto: Euroleague

In kdo pravzaprav je mladenič, ki je prišel do svojih 23 minut slave? Gre za Domžalčana, rojenega 27. 5. 2004, ki je že v otroških letih potrkal na vrata dvorane Komunalnega centra v Domžalah. Tako kot njegov brat pet let starejši brat Nejc, ki danes igra za Mladost iz Zemuna. Pri Helios Suns je ostal do leta 2018, ko se je pri vsega štirinajstih letih, podobno kot Luka Dončić, Dan Duščak in še kdo, preselil pod okrilje Reala. Z napredkom je navdušil tudi Pabla Lasa. Tudi z nedavno priborjenim priznanjem MVP na turnirju U-18 na Kanarskem otočju.

“To je eden najbolj delovnih fantov, s katerimi smo delali v Domžalah. Izstopal je z energijo in intenzivnostjo dela. Tako na treningih kot na tekmah. Ni priznaval polovičarstva. Že v otroštvu ga je odlikovala zmagovalna miselnost. Če se torej oklenem značaja, nas takšna tekma, kakršno je pokazal v Evroligi, niti ne preseneča,” dan po njegovem evroligaškem debiju pripoveduje Gašper Papež, Klavžarjev trener v Heliosu, ki se zaveda, da bi mladeniču še kako prav prišel kakšen dodaten centimeter, a dodaja, da je to nadoknadil z atletsko močjo in neverjetno energijo.

Foto: Euroleague

“Verjamem, da si lahko ustvari ime v svetu košarke,” pravi Papež, ki na ramena nekdanjega varovanca ne želi nalagati pretežkega bremena pričakovanj. Še posebej se strinja s tezo, da ga nikakor ne gre obremenjevati z Luko Dončićem, ki je prav tako navdušil z Realovo sedmico. Dončić je pač Dončić. Urban Klavžar hodi po svoji poti.

“Treba se je zavedati, da je to, kar se je zgodilo včeraj, tudi splet okoliščin. No, pomembno je, da je izkoristil priložnost. Sicer pa ga letos čaka sezona preskoka. Kako naprej? Vse bo odvisno od Reala in vizije vodilnih mož. Ponavljam, verjamem, da je pred njim lepa prihodnost. Predvsem pa sem prepričan o tem, da bo trdo delal za uspeh,” pripoveduje član domžalskega strokovnega štaba.

Gašper Papež, Helios Suns
Urban Klavžar v dresu Heliosa. Foto: KK Helios Suns

In kako se sam spominja sodelovanja s Klavžarjem pri Heliosu? “Bil je fizično dominanten. Ne skozi višino, temveč na ravni fizične moči. Zanj je bil značilen napadalni instinkt. ‘Killer’ po domače. Še danes se spominjal tekem finala državnega prvenstva, na kateri je v minuti in pol vezal 14 točk,” odgovarja Papež in dodaja: “Jasno, vabila velikega Reala se ne zavrne. Tudi za trenerja je to čast in priznanje, po drugi strani pa velikanski udarec. Zakaj? Raven treninga pade za 30 ali več odstotkov. To so igralci, ki stalno delajo na vso moč. S tem delajo boljše tudi ostale, saj morajo tudi oni, če mu želijo slediti, držati ta tempo.”

Mladeničem se je ob evroligaškem debiju za izkazano delo zahvalil tudi Sergio Llull. “Le tako naprej,” je ‘čivknil’ dolgoletni zvezdnik moštva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje