Ko te zgrabi veliki Jordan: “Da sploh pozna moje ime …”

Košarka 21. Feb. 202210:25 > 10:372 komentarja
Delite:
Foto: izrezek zaslona/Twitter @NBAspain

Najglasnejšega aplavza v Clevelandu, ki je v noči na ponedeljek gostil 71. tekmo vseh zvezd, ni dobil kateri od igralcev, izbranih za letošnji nastop. Najbolj je namreč završalo, ko je na parket zakorakal legendarni Michael Jordan, ki je bil le eden od številnih velikanov košarke v dvorani. Njegov prihod se je dotaknil tudi Luke Dončića.

Letošnja sezona lige NBA je že 75. po vrsti. Jubilej so že pred sezono obeležili z objavo 75 največjih košarkarjev v zgodovini najmočnejše lige na svetu. Posebno pozornost so legende košarke uživale tudi na tekmi vseh zvezd.

Ob 50. jubileju leta 1997 se je na all-star tekmi zbralo kar 47 od 50 igralcev, ki so bili izbrani med najboljših 50 v zgodovini. Od takrat se je nekaj velikanov žal že poslovilo, spet drugi zaradi starosti težje potujejo. Tako jih je bilo tokrat prisotnih 45, kar je še vedno častitljiva številka.

Pričakovati je, da bo leta 2047 liga NBA okroglo 100. obletnico proslavila z izborom sto najboljših košarkarjev v zgodovini in ni izključeno, da bo takrat v tej eminentni družbi tudi slovensko ime – Luka Dončić.

Vsaj za zdaj se kariera mladega Ljubljančana, ki bo prihodnji ponedeljek upihnil 23. svečko, brez dvoma razvija v to smer. V še ne polnih štirih sezonah v ligi NBA je bil že trikrat izbran na tekmo vseh zvezd, dvakrat v prvo peterko sezone, v prvi sezoni čez lužo prejel še naziv novinca leta, številne individualne lovorike pa bodo zagotovo še sledile. Morda v prihodnosti za piko na i še šampionski prstan ali dva.

Foto: Kyle Terada-USA TODAY Sports via Guliver

Ko te opazi največji

Leta 1997 je na tekmi vseh zvezd ob počastitvi 50 največjih igral tudi Michael Jordan. Takrat je imel v žepu še štiri prstane od skupno šestih, kolikor jih je osvojil v karieri. V dvorani pa so sedeli tudi Bill Russell, Kareem Abdul-Jabbar, Wilt Chamberlain in Magic Johnson.

Na tokratnem srečanju preteklosti s sedanjostjo je bil tudi Luka Dončić. Za slovensko košarko pomemben prizor se je odvil še pred skokom za žogo. Med ogrevanjem je “njegova visokost” Air Jordan zvezdnika Dallasa ujel nepripravljenega, ko je pritekel do njega s strani in ga zgrabil z obema rokama ter mu dejal: “Kaj dogaja? Ostani zdrav.”

“To je bilo izjemno. Ne vem, kako bi razložil. Ta trenutek je bil nekaj neverjetnega. Že to, da MJ sploh pozna moje ime, mi pomeni veliko. Brez besed sem,” je glede njunega objema na novinarski konferenci po tekmi razlagal Dončić.

Jordan in Dončić sta seveda tudi poslovno povezana. Leto po selitvi čez lužo je Dončić podpisal novo pogodbo za opremljevalca obutve. Izbral si je znamko Jordan, ki je del giganta Nike.

Kmalu naj bi Dončić pod silhueto legendarnega člana Chicago Bulls izdal tudi svojo linijo košarkarskih čevljev, je pred kratkim razkril športni direktor Dallas Mavericks Nico Harrison.

Teksaška velikana ob Dončiću

Med največjih 75 v zgodovini sta sicer uvrščena tudi dva trenutna člana Dallasa. Glavni trener Jason Kidd in svetovalec Dirk Nowitzki. Oba sta bila ob Luki v Clevelandu.

“Dirk je seveda največje ime Dallasa, odlično je oba imeti ob sebi. Videl sem ju tukaj, sicer ju vidim skoraj vsak dan,” je v smehu odvrnil Luka, ki ga je v Cleveland prišel pogledati tudi oče Saša Dončić.

Podatka, da je na vseh treh nastopih na prestižni tekmi vpisal natanko osem točk, se ni zavedal in skromno odvrnil: “A res? Nisem vedel. Meni je dovolj, da dosežem eno točko.”

V naslednjih dneh si bo privoščil še krajši odmor, je razkril. Ni pa povedal, kam bo odšel. “To je skrivnost, ne želim, da vsi vedo. Grem v … Slovenijo, če si me želite videti, pridite tja,” je šaljivo pripomnil Luka in se nasmejal novinarki.

Komentari

Vaš komentar