Konec sezone za Dončića

Košarka 27. Maj. 20225:22 > 5:501 komentar
Delite:
Luka Dončić je moral v tretjem krogu končnice priznati premoč GA Warriors. Foto: Kelley L Cox-USA TODAY Sports via Giliver

Košarkarji kalifornijskega moštva Golden State Warriors so z rezultatom 120:110 v peti tekmi konferenčnega finala še četrtič ugnali Dallas (4:1). Slovenski zvezdnik Luka Dončić (28 točk, 9 skokov, 6 asistenc) je tako zaprl poglavje svoje četrte sezone v ligi NBA.

Nobeni ekipi v zgodovini lige NBA se po zaostanku z 0:3 ni uspelo prebiti v naslednji krog končnice. Tudi Dallasu se ne bo. Kljub dejstvu, da zanj igra Luka Dončič, ki najraje razblinja prav tovrstne uroke. A tokrat je bil 23-letni Ljubljančan, ki je pokazal dva različna obraza (v prvem polčasu 6 točk, v drugem kar 22), vendarle brez moči. Tudi na peti tekmi zahodnega finala, ki so jo GS Warriors dobili z rezultatom 120:110. Sanjski niz v tretji četrtini (15:0) in odličen drugi polčas Slovenca sta bila premalo za vrnitev serije v Dallas.

Golden State:Dallas 120:110 /4:1/

Thompson 32, Wiggins 18, Green 17; Dončić 28 (met iz igre 10:28, za 3 točke 3:13, prosti meti 5:7, 9 skokov in 6 asistenc v 40 minutah), Dinwiddie 26

Sredino zmago v Teksasu gre razumeti kot zadnji Dallasov strel, kot klic v puščavi vpijočega ali zgolj slab dan kalifornijske zasedbe. Že v noči na petek je bilo namreč razmerje moči takšno, kot na prvih treh tekmah. Steve Kerr, ki je pred dnevi svetovno javnost ganil z monologom ob teksaški šolski strelski tragediji, je namreč svoje moštvo zanesljivo popeljal v veliki finale. Tam zdaj Steph Curry in soigralci čakajo na vzhodnega tekmeca. V seriji Boston-Miami je trenutni rezultat 3:2, šesta in morebiti zadnja tekma pa bo na sporedu v noči na soboto.     

Razplet zahodnega dvoboja je bilo sicer mogoče slutiti že kmalu po začetku pete tekme, ko realnih možnosti za dramaturški lok in zasuk ni bilo videti. Tehtnica namreč v nobenem trenutku ni bila nagnjena na teksaško stran. Vse od uvodnega koša Kevona Looneyja naprej so bili gostitelji v vodstvu. Le to je bilo že na sredini druge četrtine dvomestno, še pred odhodom na osrednji odmor pa je zasedba Jasona Kidda zaostajala z dvajsetimi točkami zaostanka.

Foto: Cary Edmondson-USA TODAY Sports via Guliver

Domači bojevniki so z agresivno obrambo povsem razorožili tekmeca. Ta je deloval napadalno povsem brezidejno, izrazito nerazpoložen pa je bil tudi Dončić, ki je v prvem polčasu ob zelo slabem metu iz igre dosegel vsega šest točk. Njegov soigralec Spencer Dinwiddie jih je sicer v tem obdobju prispeval 17. A ob bledi predstavi preostale gostujoče zasedbe je bilo to odločno premalo za kosanje z navdahnjenimi šestkratnimi prvaki, ki so prepričljivo dobili tudi skok in delovali neprimerno bolj raznoliko in harmonično.

V tretji četrtini je domača prednost znašala že 25 točk. Nato pa je žogo v roke precej bolj odločno vzel Dončić. Bil je protagonist delnega rezultata 15:0 v divjih treh minutah, ko je med drugim zadel tudi prva meta za tri točke. Po njegovi zaslugi je Dallas zaostanek stopil na vsega deset točk (94:84). Prave energije in igralne ideje za dokončen zasuk pa LD 77 in soigralci tokrat vendarle niso imeli. V uvodu v zadnjo četrtino so namreč razigrani Klay Thompson in soigralci zaustavili tekmečev nalet ter prevzeli nadzor. Razlika se tako ni spustila pod deset točk. GS Warriors, pri katerih  je Thompson prispeval 32 točk, še peterica pa je presegla dvomestno število točk, je tako šestič v zadnjih osmih letih kot prvak Zahoda napredoval v veliki finale.

Na ta način se je končala četrta ameriška sezona Luke Dončića. Še tretja zaporedna z mestom v idealni peterki lige, še tretja zaporedna z udeležbo na tekmi vseh zvezd in hkrati tretja z nastopom v končnici. A tokrat je šel z Dallasom celo najdlje. Če je v preteklih dveh sezonah obstal že v prvem krogu, se je tokrat z zmagama nad Utah Jazz in Phoenix Suns prebil celo do konferenčnega finala. Izziv za prihodnje leto se tako ponuja kar sam po sebi. Še pred tem pa Dončića čaka evropsko poletje, po vsej verjetnosti tudi s slovensko reprezentanco. Morda že čez dober mesec, ko bo v okviru kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023 v Stožicah gostovala Hrvaška, nato pa še na septembrskem EuroBasketu.

Komentari

Vaš komentar