"Kličite me Gogi, to mi je najbolj všeč"

SportKlub YouTube

V podcastu Blok po blok, ki ga vodita nekdanji trener Aleksandar Đikić, ki je med drugim v Sloveniji vodil Olimpijo in Krko ter Srdjan Radojević, komentator Sportkluba Srbije je gostoval zlati kapetan slovenske reprezentance in član Miami Heat Goran Dragić.

V sproščenem pogovoru je Goran Dragić razkril marsikaj. Med drugim tudi kako se je počutil, ko je veliki finale lige NBA  zaradi poškodbe spremljal večinoma s klopi, kdaj se mora pridružiti moštvu za pripravo na novo sezono, kakšna je razlika med evropsko in ameriško košarko … 

Takoj uvodoma ga je pozdravil njegov nekdanji trener Aleksandar Đikić, ki je slovenskega košarkarja predstavil s polnim imenom ta pa mu je nato z nasmehom na obrazu dejal, da naj ga kličejo Gogi saj mu je tako najbolj všeč in v smehu dejal: “Da me tako kličeta samo oče in mama”.

Gogi, ki dopust preživlja doma v objemu družine je dejal, da je s stopalom zdaj vse v najlepšem redu in da lahko normalno trenira ter se tako pripravi na novo sezono. Priprave na novo sezono se pri Miami Heat začnejo 1. decembra. Glede na to, da v finalu zaradi poškodbe ni igral in je imel posledično kar nekaj več premora je Dragić dejal, da ni utrujen in da komaj čaka, da se začnejo moštveni treningi saj je samostojnih treningov že naveličan.

“Moje sanje so bile, da zaigram v finalu. Prišli smo do tja in potem je prišla poškodba. Vprašal sem Boga zakaj jaz ampak tako pač je. Nato sem se zbral, da sem lahko naslednji dan moštvu pomagal s klopi. Še danes mi je zaradi neigranja v finalu težko, a tako se je pač zgodilo. Zdaj poizkušam narediti vse, da bom čimbolje pripravljen na novo sezono.”

Kakšni so načrti za novo sezono? 

“Želijo si zadržati ekipo. Želijo narediti čimboljšo ekipo za prihajajočo sezono. Pat Riley je čarovnik, za letošnjo sezono se zna zgoditi nekaj velikega.”

Pri Miamiju skrbijo, da ima košarkar občutek, da je del nečesa velikega, pravzaprav del družine?

“Seveda, vsi moramo nositi klubsko opremo pred vsako tekmo na katero gremo. Skupaj hodimo na večerje. Vsi se družimo. In to je nekaj kar v drugih NBA moštvih ni. Nekaj časa sicer potrebuješ, da se vključiš, a ko se je to to.”

Ekipa Miamija je posebna. Ti si eden izmed vodij poleg Jimmya Butlerja. Spoelstra trener, Riley tekmo spremlja iz vip lože. Ali obstaja kakšen “alfa” vodja?

“V klubu so treningi takšni, da je vsak na koncu vodja. Na začetku, ko sem prišel mi je to zelo pomagalo. Rekli so mi naj povem kaj si mislim, da naj povem, če me bo kaj motilo. Na začetku sem imel zaradi teh stvari težave. Na parketu je glavni Butler. Spoelstra zahteva, da vse težave rešimo s pogovorom. Odprta komunikacija. Če mi Butler reče, da svojega dela ne opravljam dobro je to to in delam na tem, da sem boljši.”

Goran Dragić in Jimmy Butler dobro sodelujeta. 

“Že od začetka smo skupaj hodili na večerje, se družili. Kot ekipa in na koncu tudi kot prijatelja. In na koncu je bilo vse super. Moram reči, da je on eden mojih najljubših soigralcev s katerimi sem kadarkoli igral.”

Kako izgleda pogovor s Patom Rileyem?

“Ni prijetno. Spomnim se svoje prve sezone, ki pa ni bila dobra. Po sezoni me je Riley poklical k sebi v pisarno in dejal: ‘Iskren bom s tabo, nisi bil dober v letošnji sezoni in če ne boš boljši v naslednji bo treba zadeve spremeniti.’. Takoj mi je dejal, da to ni to in da če želim ostati tu, da moram delati precej več. In to sem imel v glavi potem naslednja dva, tri mesece, ko sem treniral.”

Bi pustil svojemu bratu Zoranu Dragiću, da te premaga v igri ena na ena?

“Proti meni nima možnost (smeh). Veš kako bi bilo. Ali bi jaz zmagal ali on, ali pa bi oba končala v bolnici z zlomljenim nosom.”

Celoten pogovor (v srbskem jeziku) si lahko pogledate v spodnjem videu. Pogovor z zlatim kapetanom slovenske reprezentance se začne pri 1:11:35.