Poslovil se je legendarni nemški košarkar

Košarka 17. Maj 202223:01 > 23:35 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

V 47. letu starosti je v ponedeljek za posledicami dolge bolezni umrl nekdanji nemški košarkar Ademola Okulaja. V Nigeriji rojeni krilni košarkar je bil član nemške reprezentance, ki je leta 2002 v Indianapolisu v ZDA osvojila bronasto kolajno.

Umrl je Ademola Okulaja, diplomant univerze Severne Karoline in uspešen košarkar v Evropi. O žalostni novici je v sredo poročala nemška tiskovna agencija BIG. Vzrok smrti še ni znan.

Sin nigerijskega očeta in nemške matere je med letoma 1995 in 1999 igral univerzitetno košarko v Severni Karolini. Njegova kariera v NCAA je bila zaznamovana z uvrstitvijo v prvo ekipo vzhodne konference v sezoni 1998/99.

Po vrnitvi v Evropo je kot član klubov Alba Berlin, FC Barcelona, Unicaja in Brose Bamberg nastopal v Evroligi, v EuroCupu pa je igral tudi za Valencio in ruski Khimki. V sezoni 1994/95 je bil član ekipe Alba Berlin, ki jo je treniral Svetislav Pešić in je v dvoboju za pokal Korać v finalu premagala Stefanel Milano ter osvojila pokal.

Poleg tega je Nemčijo zastopal na dveh svetovnih prvenstvih in petih turnirjih EuroBasketa ter na tej poti postal kapetan. Od leta 1995 do 2007 je na članski ravni zbral 172 nastopov. Največji ekipni dosežek je bil osvojitev bronaste medalje na svetovnem prvenstvu leta 2002 skupaj z odličnim Nemcem Dirkom Nowitzkim v Indianapolisu.

Kljub večkratnim poskusom na začetku kariere se mu ni uspelo prebiti ligo NBA. Med letoma 2000 in 2003 se je približal uvrstitvi v pripravljalni kamp moštev Philadelphia 76ers, San Antonio Spurs in Utah Jazz.

Leta 2008 so Okulaji diagnosticirali spinalni tumor, vendar se je uspel vrniti na parket, leta 2010 je končal svojo kariero. Po končanem igranju je za sodeloval s televizijo kot strokovni komentator, bil pa je tudi agent.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!