Košarkar Cedevite Olimpije se seli v ligo NBA

Košarka 26. Jan 202414:29
Karlo Matković. FOTO: Aleš Fevžer

Karlo Matković, 208 centimetrov visoki center, v začetku februarja odhaja v severnoameriško Ligo NBA. Matković, ki je eden od najboljših posameznikov Cedevite Olimpije v evropokalu in ligi ABA, je bil sicer leta 2022 kot 52. po vrsti izbran na naboru Lige NBA s strani New Orleans Pelicans, so sporočili na spletni strani državnih prvakov. Preberi več

Karlo je otrok košarkarske družine Cedevite, saj je v sezoni 2018/19 v dresu takratne zagrebške Cedevite napravil prve profesionalne korake, aprila 2019 pa nato s klubom podpisal tudi svojo prvo profesionalno pogodbo.

Septembra 2019, po nastanku Cedevite Olimpije, je bil sprva posojen v OKK Beograd, kjer je preživel eno sezono, nato pa se je v sezonah 2020/21 in 2021/22 razvijal v beograjski Megi.

“Vedeli smo, da bo prišel ta dan”

V sezoni 2023/24 je Karlo zaenkrat zaigral na 14 tekmah BKT EuroCupa in 15 tekmah AdmiralBet Lige ABA. V Evropskem pokalu v povprečju dosega 14,4 točke, 6,3 skoke, 1,9 blokade in 1,1 asistence na tekmo, v regionalni ligi pa 15,4 točke, 6,9 skokov in 2,8 blokade na obračun.

Karlo Matkovic
Foto: Aleš Fevžer

“Že leta 2022, ko je bil izbran na naboru Lige NBA, smo vedeli, da bo prišel dan, ko nas bo Karlo zapustil, zato imamo ob njegovem odhodu, ki prihaja v začetku februarja, vsi v klubu mešane občutke. Karlo se nam je, takrat še v zagrebški Cedeviti, pridružil pred osmimi leti, in v vseh teh sezonah smo z navdušenjem spremljali njegov razvoj, ne le v Zagrebu in Ljubljani, temveč tudi v Beogradu, kjer se je nekaj časa kalil kot posojeni igralec,” je ob naznanitvi odhoda Matkovića iz Ljubljane v ZDA povedal direktor Cedevite Olimpije Davor Užbinec.

Vodja pisarne pri ljubljanskem klubu dodaja: “Ponosni smo, da se je v aktualni sezoni razvil v pravega nosilca naše igre, ki je dominanten, ne le v regionalni ligi, temveč tudi v Evropskem pokalu, in njegov odhod je dokaz, da se s trdim in dolgoročnim delom lahko pride daleč. Zavedamo se, da izgubljamo enega izmed najbolj pomembnih členov našega moštva, hkrati pa smo izredno srečni zanj in za njegovo družino. Karla bomo neizmerno pogrešali, obenem pa ga bomo spremljali v nadaljevanju kariere, želimo pa mu vso srečo na nadaljnji športni poti,”

Karlo bo v Združene države odpotoval po tekmi 19. kola rednega dela AdmiralBet Lige ABA z Borcem Mozzart v Čačku. Do takrat Zmaje čaka še gostovanje v Podgorici pri SC Derbyju in domača tekma z London Lionsi, ki bo v sredo, 31. januarja, ob 18.30 v Stožicah.