Konec kosovsko-avstrijske zgodbe s slovenskim ozadjem

Smučarski skoki 25. Jan 202413:40 0 komentarjev
Sophie Sorschag
Sophie Sorschag. Foto: Profimedia

Če so kosovski smučarski skoki konec oktobra doživeli vrhunec, ko jih je Mednarodna smučarska zveza (FIS) sprejela v svojo družino, pa se njihov stik z najvišjo ravnjo tega športa očitno hitro končuje. Naturalizirana skakalka Sophie Sorschag je po naših informacijah prekinila, najverjetneje pa že končala svojo športno pot.

Podrobni opazovalci ženskih smučarskih skokov so verjetno že na drugi japonski postojanki v Zau opazili, da na startni listi manjka predstavnica Kosova Sophie Sorschag. Avstrijka, ki je s svojo domovino na ženski ekipni tekmi na svetovnem prvenstvu leta 2021 v Oberstdorfu postala svetovna prvakinja, je po sporu s krovno avstrijsko zvezo v tej sezoni na tekmah nastopala kot naturalizirana skakalka Kosova.

Zeleno luč za to ji je konec lanskega oktobra prižgala FIS, še v sredini januarja pa se je skupaj s Slovenkami, Kanadčankami in Romunkami v Saporu znašla med nesrečnicami z izgubljeno prtljago. Kljub temu je na skakalnici Okurajama nastopila na obojih kvalifikacijah, a se ji s 43. in 51. mestom ni uspelo uvrstiti na tekmi.

Potem pa je sledilo presenečenje, ki ga je za Sportklub potrdil njen zasebni trener Jure Radelj. “Sophie je prekinila s tekmovalno kariero. Do nadaljnjega ne bo tekmovala. Z Japonske je šla sama domov, sama se je tako odločila. Na zajtrku v Saporu mi je sporočila, da gre domov.”

“Razlogi so osebne narave. Najino sodelovanje je bilo pozitivno, tako da sem tudi sam zelo presenečen, da se je tako odločila. Ampak očitno so bili pritiski in breme preveliki. Težko povem kaj več. Sam pri sebi imam vse urejeno. Sodelovala sva dobro, to pa je bila njena odločitev,” je še dejal nekdanji skakalec ljubljanske Ilirije.

Jure Radelj
Jure Radelj, Foto: osebni arhiv

Jasno ga je situacija zelo presenetila: “Še več kot to. Ampak imam že takšne izkušnje, tako da sem svoje delo na Japonskem opravil do konca. Ogledal sem si tekme, to pa je bilo vse. Enostavno ni veliko za komentirati. Tako se ne dela, ampak to ni moja stvar. Punca se je sama tako odločila,” je pripomnil Radelj, ki kljub temu do 25-letnice nima nobenih zamer.

Lov na novo priložnost

“Sva v dobrih odnosih, ampak najino sodelovanje je obojestransko zaključeno. Želim ji veliko sreče v nadaljnjem življenju. V športni karieri, če bo še vztrajala ali pa tudi kje drugje. Želim ji vse najboljše,” je še dodal in spomnil, da je zdaj prost trener, saj ni imel pogodbe s kosovsko smučarsko zvezo, pač pa je s Sorschag deloval povsem zasebno.

Kaj to pomeni za njegovo nadaljnjo trenersko pot? “Treba je dati času čas in razmisliti, česa si želim. Za vsakega trenerja je takšna situacija presenečenje, ampak je že za nekaj dobro. Zaradi izkušenj v tej sezoni si želim, da bi nadaljeval v ženskih skokih. Ampak to trenutno ni v moji domeni. Ni lahko dobiti službe, skakalna družina je zelo majhna. Samo par nacij se tega loteva zares. Zelo nehvaležno je napovedovati. Klubi v Sloveniji so zelo dobro organizirani, kadra je vedno premalo. Nismo še prišli do tega. Če bo kje interes, bom rade volje prisluhnil. Imam svoj pogled na vse, v neko sredino se bo treba spraviti,” je zaključil Radelj.

Sophie Sorschag je v svetovnem pokalu pod avstrijsko zastavo trikrat končala med najboljšo deseterico, najboljši rezultat je sedmo mesto iz Titisee-Neustadta 2021. V tisti sezoni je z žensko ekipo slavila dve zmagi: na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu in v svetovnem pokalu v Čajkovskem.

Po menjavi državljanstva se ni uspela prebiti med dobitnice točk, na tekmo se je skozi kvalifikacije prebila trikrat, najvišje pa je končala na začetku sezone v Lillehammerju, ko je osvojila 33. mesto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!