Košarkarji z Balkana so se zamerili ameriškima dvojčkoma

Košarka 9. Nov 202110:07 > 10:13 5 komentarjev
Markieff morris Nikola Jokic
Nikola Jokić je novembra 2021 položil Markieffa Morrisa in ga težje poškodoval. Foto: Guliverimage

Čez lužo duhove buri poteza Nikole Jokića, ki je dobri dve minuti pred koncem že odločenega dvoboja med Denverjem in Miamijem (113:96) izgubil živce po povsem nepotrebni grobi osebni napaki Markieffa Morrisa in se mu oddolžil s silovitim udarcem v hrbet. Oba sta bila izključena, Američan naj bi staknil tudi poškodbo vratu, so sporočili iz Vročice. Odzval se je že Markieffov brat dvojček Marcus in med vrsticami Srbu poslal opozorilo. Da z njim ni češenj zobati, je lani občutil tudi Luka Dončić.

Ker Markieff Morris slovi kot košarkar, ki si pogosto privošči kakšno umazano potezo, so se navijači po odzivu Nikole Jokića razdelili na dva pola – za in proti. Nekateri so mnenja, da je šel Jokić čez mejo, spet drugi, da si je Morris zaslužil enkrat pristati še na drugi strani udarca.

Vsekakor si je srbski superzvezdnik privoščil neumnost, ko se je odzval z nasiljem in bil pravilno nemudoma izključen. Povsem mogoče je, da mu bo disciplinska komisija lige NBA naložila še kakšno tekmo prepovedi nastopa.

Da ni ravnal prav, je po tekmi priznal tudi Jokić, ki je sicer tekmo sklenil s trojnim dvojčkom, vpisal je 25 točk, 15 skokov in 10 asistenc: “Neumna poteza, slabo se počutim zaradi nje, ne bi se smel tako odzvati. Bilo je med tekmo, začutil sem udarec, pričakoval sem, da bo napravil osebno napako. Mislim, da je šlo za umazano dejanje, moral sem se zaščititi.” Jokić je še dodal, da je šlo za odziv v afektu v žaru borbe.

Vroča kri med Jokićem in Markieffom:

Na vprašanje novinarja, če je šlo za frustracijo, je srbski center odvrnil, da ne: “Z Bamom Adebayem sva se vso noč borila, šlo je za odličen dvoboj. Mislim, da lahko igraš agresivno in hkrati v duhu fair playja. A to je bilo nekoliko čez rob, zato sem se odzval.”

O zdravju svojega varovanca je po tekmi spregovoril glavni trener Miamija Eric Spoelstra, glavna skrb je bila bolečina v vratu, zaradi katere je na parketu posredovala tudi zdravniška služba: “V garderobi se je premikal. Morali ga bomo poslati na pregled in se prepričati, da je res vse v najlepšem redu.”

“To je bila nevarna in umazana poteza. Markieff je napravil osebno napako. Namerno, s katero je preprečil protinapad, vanj je šel z ramenom, morda je nekoliko pretiraval. Ko sem si pogledal posnetek, se mi je zdela zgolj fizična namerna osebna napaka. Poteza, ki je sledila, pa je bila povsem neupravičena,” je v bran svojemu košarkarju stopil Spoelstra.

Na vprašanje novinarja, če si je Markieff zaslužil tudi nešportno osebno napako, ja namigovanja odločno zavrnil. Strateg Miamija tako ni zmogel objektivneje oceniti udarca svojega varovanca, ki bi lahko Jokića resneje poškodoval. Ne le z ramenom v telo, zadel ga je tudi v koleno, ki mu za nameče že tako povzroča nekaj preglavic.

Brat dvojček namignil na maščevanje?

Ne le Markieff, tudi njegov brat dvojček Marcus slovi kot “pretepač”, kar je na svoji koži občutil slovenski zvezdnik Luka Dončić. Marcus je leta 2020, ob Dončićevi prvi uvrstitvi v končnico lige NBA, Slovenca namerno pohodil, vlekel za ramena, odrival in udaril v glavo.

Umazane poteze Marcusa Morrisa proti Dončiću:

Marcus Jokićeve poteze ni spregledal in na Twitterju zapisal: “Počakal je, da je moj brat obrnil hrbet. Zabeleženo.” Je nemara s tem namigoval na maščevanje? Glede na zgodovino njegovih dejanj, bo moral biti Srb previden, ko se bo Denver naslednjič pomeril z Los Angeles Clippers. Tekma je na sporedu že kmalu, košarkarji iz mesta angelov v Denverju gostujejo 26. decembra.

Marcus in Markieff sta bila dve leti tudi soigralca, garderobo sta si od leta 2013 do 2015 delila v Phoenixu, v obdobju, ko je dres moštva iz Arizone nosil tudi Goran Dragić. Že takrat sta veljala za problematična, tudi ob parketu. Zaradi fizičnega napada na moškega pred dvorano, kjer se je igrala srednješolska košarkarska tekma, sta se znašla tudi na sodišču. Zaradi sojenja sta leta 2017, ko nista bila več soigralca, celo zamudila začetek pripravljalnih taborov svojih moštev. Naposled sta bila oproščena.

Tudi pred naborom leta 2011, ko sta bila člana univerze Kansas, sta veljala za vročekrvna košarkarja, ki na parketu hitro izgubita živce. Kljub temu sta bila na naboru lige NBA izbrana v 1. krogu, celo eden za drugim, Markieff 13. in Marcus 14. po vrsti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje