Kralj Matjaž ostaja rekorder elitne Evrolige

Evroliga 21. Maj 202210:00 0 komentarjev
Matjaž Smodiš v pogovoru s Patrickom Femmerlingom. Foto: Sportklub

Kje se te dni nahaja legendarni Matjaž Smodiš, s tremi naslovi najuspešnejši slovenski košarkar v zgodovini Evrolige? Tudi on je seveda v Beogradu, kjer gostuje kot ena od legend najelitnejšega klubskega tekmovanja v Evropi. V Štark Areni smo ga ujeli pred začetkom ekshibicijske tekme One Team, kjer se je preizkusil v vlogi trenerja.

Dan med obema polfinalnima in finalnim obračunom je na zaključnem turnirju Evrolige tradicionalno namenjen številnim košarkarskim dogodkom. Na enem od teh je v petek ob 12. uri sodeloval tudi Matjaž Smodiš, ki je vodil ekipo Davida Riversa proti moštvu Igorja Rakočevića. Uspeli smo se prebiti do parketa in z njim spregovoriti nekaj besed, preden je zazvonila sirena za začetek obračuna, ki ga je naposled sicer dobila zasedba Rakočevića.

“Kot ambasador sem del One Team zgodbe Evrolige. Euroleague legends smo povabljeni na vsak final 4, da podpremo Evroligo. Gre za neke vrste priznanje za vse, kar smo dosegli in da še naprej promoviramo in podpiramo trenutno zgodbo in razvoj,” o svoji vlogi spregovori prvak v letih 2001, 2006 in 2008.

Foto: Sportklub

Še vedno rekorder final 4 turnirjev

Vse od uvedbe zaključnega turnirja Evrolige je Smodiš s kar sedmimi nastopi v finalu prav na vrhu te prestižne večne lestvice. Tam mu družbo dela le še Derrick Sharp. Kmalu bi se jima pridružil še Kostas Sloukas, ki pa je v četrtkovem polfinalu z Olympiacosom nesrečno izpadel proti Anadolu Efesu.

Prvič se je na evropski klubski tron 205 centimetrov visoki krilni center prebil leta 2001 z Virtusom iz Bologne, kamor se je pred sezono preselil iz vrst novomeške Krke. Naslednja dva naslova je nato dodal še kot član moskovskega CSKA-ja.

Matjaž Smodiš po tretjem naslovu. Lovoriko je dvignil v Madridu leta 2008. Foto: Euroleague

Zadnja leta so sicer nastopi Slovencev na t.i. final 4 precej redkejši. Zadnji, ki je zaigral na zaključnem spektaklu, je bil leta 2018 Luka Dončić, ki je prav tukaj v beograjski Štark Areni Real popeljal do jubilejnega desetega naslova.

“Morda v tem trenutku na tem top, top nivoju ni toliko Slovencev, a verjamem, da je to le obdobje, ki ga je potrebno dati skozi. Čez kakšno leto ali olimpijado se bo znova pojavil nekdo, ki bo igral pomembno vlogo v teh prvih sedmih ali osmih ekipah, ki se vedno borijo za naslov,” o pomanjkanju slovenskih košarkarjev pove Smodiš.

Precej več je v Beogradu Slovencev na vseh preostalih dogodkih. Mrgolijo na turnirju do 18 let, ki vzporedno poteka v Beogradu in kjer sta se v finale uvrstila kar dva Slovenca. Primož Brezec je v srbski prestolnici v vlogi oglednika, Boštjan Nachbar kot predsednik sindikata igralcev Evrolige (ELPA), tukaj je tudi sekretar KZS Rašo Nesterović in še bi lahko naštevali.

“Mislim, da smo Slovenci kot država in posamezniki aktivni v košarki na vseh nivojih. Od NBA do vseh nižjih selekcij. Enaka zgodba je tudi v Evroligi, kjer smo zagotovo vsi skupaj pustili en velik pečat in bomo vedno prisotni, oziroma se bo vedno ta tradicija nadaljevala, saj je košarka pri nas šport številka ena,” je prepričan Smodiš, ki je sicer z igralsko kariero zaključil leta 2013 v Novem mestu.

Foto: Sportklub
Foto: Sportklub
Foto: Sportklub
Foto: Sportklub
Miško Ražnatović. Foto: Sportklub
Miško Ražnatović. Foto: Sportklub

Ali ste vedeli?

Real Madrid je edini klub v zgodovini, ki se je v istem letu tako s svojo nogometno kot košarkarsko ekipo uvrstil v finale. Še več, to jim je letos uspelo že petič (1962, 1964, 2014, 2018 in 2022).

Smodiš meni, da ima Real v finalu več možnosti od Efesa. “Zelo verjetno je, da bo Real tudi odnesel naslov. Že štiri leta nazaj je tukaj slavil, v Madridu imajo zagotovo lepe spomine na Beograd. Po nepričakovani zmagi v polfinalu bodo še bolj samozavestni in bodo verjetno leteli na sobotnem finalu. Prednost zato dajem Realu.”

V polfinalu se mu je sicer zdelo, da je zelo velik poudarek predvsem na individualnosti. “Zgodba Efesa sta dva vrhunska branilca, ki krojita usodo ekipe in imata tudi odlično pomoč. Micić je prvi polfinale rešil z metom, ki je klasična zgodba Efesa. Res vrhunske individualne sposobnosti in kvalitete.”

“Medtem ko je španski el clasico pokazal tisto klasično rivalstvo, ki ga lahko gledamo v španskem prvenstvu in je preneseno v Evroligo. Z malce več sreče in znanja je slavil Real, čeprav je v nekem trenutku izgledalo, da bo Barcelona dominirala. Po imenih je Barcelona močnejša, a je Real na koncu zasluženo zmagal,” pravi danes 42-letni poslovnež in funkcionar.

Ostaja le še sklepno dejanje Evrolige. Foto: Euroleague basketball

Poslovnež in športni direktor

Kaj torej te dni počne Matjaž Smodiš? “Sem športni direktor Trotov, kluba, ki igra v drugi ligi. Je neka razvojna ekipa Novega mesta, kjer se večinoma ukvarjamo z mladimi. Sem častni član KK Krka. Sicer pa razvijam zgodbo Kralja Matjaža. To je gostinska zadeva, imamo nekaj restavracij, predvsem v Novem mestu, tudi pekarno. Sem popolnoma vključen v to poslovno zgodbo, košarka pa ostaja popoldanski hobi in nekakšna razbremenitev, da z veseljem hodim v dvorano.”

Ker je že letos za nadomestnega gostitelja zaključnega turnirja Evrolige kandidirala tudi Ljubljana, smo ga povprašali, če si želi, da bi najboljša evropska košarka gostovala v slovenski prestolnici. “Ne bi bilo slabo. Jaz osebno s tem nimam nič, a podpiram idejo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!