Beograjski pekel skozi oči Slovenca, ki je izpraznil dvorano

Košarka 8. Jun 202218:00 3 komentarji
Saša Pukl. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Liga ABA je pravkar sklenila 21. sezono od ustanovitve leta 2001. Čeprav smo doživeli že kopico razburljivih in napetih zaključkov, takšnega kaosa, kot smo mu bili priča v tokratnem finalu med Crveno zvezdo in Partizanom, še ni bilo. Svoje videnje dogodkov z odločilne pete tekme, ko je bila iz varnostnih razlogov na tekmi jadranske lige prvič v zgodovini izpraznjena celotna dvorana, je za Sportklub predstavil glavni delivec pravice Saša Pukl.

“So bile že podobne situacije, a tako ekstremne verjetno ne,” je po dogodkih v Beogradu dejal eden najboljših evropskih sodnikov, ki pravico deli že več kot tri desetletja in je kar petkrat sodil tudi na zaključnem turnirju Evrolige, od tega trikrat finalno tekmo.

V Beogradu v zadnjem obdobju glasno lobirajo, da bi prihodnjo sezono v elitni Evroligi dobili celo dve mesti in bi se Crveni zvezdi, ki je v ponedeljek po drami še šestič slavila v ligi ABA, pridružil še močno okrepljeni Partizan. Slika, ki so jo s finalom poslali v svet, je bila sicer vse kaj drugega kot dobra reklama za srbsko košarko.

Strasti so se razvnele na tretji tekmi, ki jo je Partizan moral dobiti, potem ko je v seriji, ki se je igrala na tri zmage, zaostajal že z 0:2. Grobarji so s 70:67 tesno slavili na uradno prvi domači tekmi v prepolnem Pionirju, ki si ga sicer oba velikana delita. Že ob prihodu na ogrevanje je na košarkarje Zvezde s tribun priletelo ogromno predmetov. Odjeknila so tudi pirotehnična sredstva – topovski udari. Obmetavanje se je nadaljevalo med samim dvobojem.

Sodniki Pukl, Hordov in Koljenšić so imeli na odločilni tekmi veliko dela. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Ko je Partizan z zmago na četrti tekmi izid izenačil in je postalo jasno, da bo odločala peta tekma, se je žal pričakovalo tudi nove nevšečnosti. Tokrat v režiji navijačev rdeče-belih. Poleg Saše Pukla sta sicer pravico na zadnji tekmi sezone 2021/22 v ligi ABA delila še Tomislav Hordov in Miloš Koljenšić.

Predmeti zadeli tudi Pukla

“Gledalci so ob nešportnem navijanju in skandiranju metali predmete na igrišče. Namenjeni so bili igralcem Partizana in tudi nam. Šlo je predvsem za vžigalnike in kovance,” dogajanje opisuje Pukl.

Ob odmoru so se zadeve le še stopnjevale. “Ja, ob polčasu me je nekaj zadelo v ramo. Potem znova, ko smo prekinili tekmo, je nekaj priletelo v igralce Partizana in mene zadelo v nogo,” dodaja izkušeni mariborski sodnik, ki je imel vsega dovolj in sploh prvič v dolgi karieri sprejel odločitev, da se dvorana popolnoma izprazni, sicer se obračun ne bi nadaljeval.

“Najprej smo začeli s prvim opozorilom in nato še drugim. Potem je sledilo še zadnje opozorilo, ko so gledalce opozarjali predstavniki Crvene zvezde. Po zadnjem opozorilu je bilo jasno, da če bodo nadaljevali, medtem ko smo del tribune že izpraznili, ne preostane drugega. Meni se ni zdelo, da bi lahko karkoli drugega še zaustavilo navijače, kot praznjenje celotne dvorane,” je odločitev obrazložil Pukl.

Po tekmi je v bran sodnikom stopil tudi Željko Obradović, ki je na novinarski konferenci zavrnil pogovore o dogajanju na parketu, temveč se osredotočil na nešportno dogajanje ob njem. “Pravila morajo biti točno določena od prvega dne. Da se omogoči igralcem, da igrajo košarko in sodnikom, da sodijo,” je dejal najtrofejnejši trener v zgodovini Evrolige.

Mreže ali ostrejši ukrepi

Morebitne rešitve je ponudil Pukl. “Ena je grški model, ko so pred leti ob divjanju na košarkarskih tekmah uvedli mreže ob igrišču. Še zdaj jih imajo, karkoli gledalci vržejo, se jim odbije nazaj. Druga možnost pa so precej bolj rigorozni predpisi in navodila sodnikom, da ob prvem predmetu opozoriš, ob drugem pa začneš prazniti dvorano. Ne vem, za kaj se bo odločila liga. Vemo, da so lastniki lige klubi.”

Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Večjega pritiska domačih po sprejeti odločitvi in občutil, prav nasprotno, razkrije: “Pri prvem praznjenju so sicer imeli predstavniki domače ekipe dvome, če bodo sploh lahko izpraznili dvorano, da ne bo prišlo do nasilja. A imel sem občutek, da so bili celo malce olajšani, da se je nekdo odločil za takšno potezo.”

Najbolj ekstremno dogajanje v karieri

Tako vroče je bilo morda še edino v prvih nekaj sezonah po ustanovitvi lige, se spominja naš sogovornik. “Na starih Jazinah v Zadru in tudi v Pionirju. Predvsem druga, tretja in četrta sezona lige ABA. Sicer pa mislim, da je bila prvič od ustanovitve lige izpraznjena celotna dvorana. Enkrat sem dal na tekmi Partizana izprazniti eno stran dvorane, na tekmi proti Cedeviti, ko je bila še hrvaški klub. Takrat so Jusufa Nurkića z nečim zadeli. Tako rigoroznega, da bi morali vsi iz dvorane, pa še ni bilo. Tokratni primer je bil najbolj ekstremen od vseh.”

Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Kakšnega posebnega pritiska pred finalom sicer ni občutil, čeprav so predvsem iz vrst Crvene zvezde pred odločilnim dvobojem poimensko omenjali tudi Sašo Pukla. “Si predstavljam, da je za moje kolege, ki živijo v Srbiji, to zelo stresno. Moja prednost je, da živim v Sloveniji in sem od vsega tega odmaknjen. Prav tako pred tekmami medijev ne spremljam kaj dosti.”

Morda so se sodniki le nekoliko bolj temeljito pripravili na sam obračun. “Sicer pa tekma kot tekma. Moje delo mora biti enako dobro kot na prvi tekmi sezone, ko je morda 20 točk razlike. Profesionalizem.”