Dubaj potihoma prodrl v jadransko košarko

Košarka 17. Nov 202314:29 0 komentarjev
Foto: Falcons Academy Dubaj

Nekoliko nepričakovano in predvsem brez kakršnegakoli pompa se je mladinski ligi ABA priključilo moštvo iz Dubaja - Falcons Academy Dubaj. V večini ekipo sestavljajo tuji košarkarji.

Le nekaj dni pred prvim krogom nove sezone mladinske lige ABA (do 19 let), se je na uradni spletni strani lige pojavil nov klub. Na veliko presenečenje gre za akademijo iz Dubaja.

Veljaki iz državice z Bližnjega vzhoda si že nekaj časa prizadevajo prodreti v evropski košarkarski svet. Sprva so merili zelo visoko. Lani je kot strela z jasnega udarila novica, da si želijo v Združenih arabskih Emiratih gostiti zaključni turnir evrolige. Nekaj mesecev pozneje je sledila še vest, da bi se radi elitnem tekmovanju priključiti še s svojim klubom.

Kapital iz ZAE, ki je tudi v zaledju angleškega nogometnega kluba Manchester City, torej kaže tudi vse večje košarkarske ambicije. Novonastalo akademijo vodijo številni Srbi, čeprav ima sedež v Dubaju, pa bo v jadranski ligi domače tekme igrala v srbski Čajetini. Čeprav Sokole že v torek, 21. novembra, čaka prvi obračun – pomerili se bodo s Crveno zvezdo – trener moštva še ni znan, kakor tudi ne številne druge ključne osebe kluba.

“Košarka je vgravirana v naš DNK. Tukaj mladi košarkarji, ki jih poganjata strast in predanost, kujejo pot med legende,” so pred dnevi zapisali na uradnem Instagram profilu.

Dvanajsterico ekipe do 19 let sicer sestavljajo fantje iz kar desetih različnih držav: ZAE, Indija, Belgija, Nizozemska, Švedska, Kanada, Grčija, Rusija, Velika Britanija, Grčija in Srbija.

Ali gre nemara za prvi korak Dubaja na poti k višjim evropskim ambicijam? Odgovor bomo najverjetneje dobili v naslednjih letih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!