Slovenska invazija na Köbenhavn, kraj nove nogometne pravljice?

Nogomet 17. Nov 202313:20 3 komentarji
Slovenski navijači na letu proti Köbenhavnu. FOTO: SK.

Na večerno, upajmo, zgodovinsko tekmo slovenske nogometne reprezentance na Danskem, smo potovali skupaj s slovenskimi navijači. Na stadionu Parken v Köbenhavnu jih bo kar 600. Optimizma ne manjka, od prvega do zadnjega so prepričani - Slovenija se bo že danes uvrstila na evropsko prvenstvo!

“Zmaga! Že danes gremo na evropsko prvenstvo!” Tako odločno nam je na vprašanje, kakšen razplet pričakujejo na današnji večerni tekmi na stadionu Parken, odgovoril praktično vsak slovenski navijač, ki se je podal na pot v Köbenhavn.

“Benjamin Šeško!” nas niso presenetili niti z odgovorom na vprašanje, kdo je tisti, ki bo odločil zmagovalca. “Zabil bo tri gole!” nam je povedal eden od številnih pristašev, kar nekaj pa jih je kot tistega, ki bo junak večera, s prstom pokazala na Andraža Šporarja. Ni kaj, slovenska napadalca sta v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo res prepričala. Zabila sta sedem od 17 slovenskih golov.

Skupaj naj bi bilo zvečer na stadionu, tako pravijo na Nogometni zvezi Slovenije, kar 600 slovenskih navijačev. Ne samo iz Ljubljane, tako kot mi, kar nekaj jih je pripotovalo iz Budimpešte, Dunaja …

Znani slovenski pevec Gregor Skočir. FOTO: SK.

Koreografija s šali že na letalu

Let proti Köbenhavnu, ki je trajal približno uro in pol, je bil sprva zelo turbulenten, pozneje pa miren. Približno tak, kot slovenska reprezentanca v teh kvalifikacijah. Malce nas skrbi, ker je bil pristanek kar trd …

Že med letom ni manjkalo navijaških pesem in celo krajša koreografija. Vsak potnik, ki je letel v organizaciji potovalne agencije v sodelovanju z NZS, je namreč prejel navijaški šal. “Slovenija, od kod lepote tvoje!” in podobni so bili napevi, ki smo jih, medtem ko so navijači držali šale v zraku, poslušali. “Kdor ne skače, ni Sloven’c!” se pristaši slovenske reprezentance v zraku niso drli. Hvala bogu …

Po grlih prisotnih je steklo tudi kar nekaj alkohola, zato je bilo na letalu pred toaletnim prostorom vseskozi pestro.

Med potniki tudi avtor čudeža v Köbenhavnu

Med potniki smo opazili kar nekaj znanih obrazov. Zvestega pristaša slovenskega športa, predvsem nogometa, pevca ene najbolj znanih slovenskih glasbenih skupin Big Foot Mama Grego Skočirja, znanega radijskega voditelja Miho Deželaka, nekdanjega nogometaša Olimpije Boštjana Krefta … Tudi nekdanjega nogometaša in zdaj strokovnega komentatorja Mateja Mavriča Rožiča, s katerim smo na hitro pokramljali.

“V te fante res verjamem in imam dober občutek. Verjamem, da lahko zmagamo že danes. Imamo kakovost, tudi samozavest, a nismo arogantni. Te fantje me spominjajo na ekipo iz leta 2010,” nam je povedal nekdanji reprezentant, ki je bil del ekipe s svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki.

Pa ne samo to, danes 44-letni Primorec je bil akter ene najbolj odmevnih evropskih zmag slovenskega nogometa, ki se je zgodila prav na stadionu Parken, na katerem bodo danes sanje lovili najboljši slovenski nogometaši. Ko je Gorica v kvalifikacijah za ligo prvakov avgusta 2004 tukajšnji Köbenhavn premagala kar s 5:0. O tem kmalu na drugem mestu …

V Köbenhavnu je zelo vetrovno in hladno. FOTO: Profimedia.

Čas za novo pravljico v deželi pravljic?

V Köbenhavnu so nas sicer pričakale nizke temperature, trenutno približno pet stopinj Celzija, in vetrovno vreme. Utripa večerne tekme, ki je razprodana, kar pomeni, da se bo na največjem danskem stadionu zbralo skoraj 40 tisoč ljudi, nismo zaznali.

Mesto, v katerem živi več kot pol milijona prebivalcev, za zdaj še ne daje vtisa, da bo tukaj zvečer na sporedu tekma, ki z zmago evropsko prvenstvo 2024 lahko prinese tudi Dancem. Spomnimo, na zadnjem evropskem prvenstvu so bili celo na pragu velikega finala.

“Imamo veliko težav, tako da ne vem, v zmago nisem prepričan. Slovenija je dobra, pa še Jana Oblaka ima. Težko ga bo premagati. Smo pa po drugi strani doma praktično nepremagljiv,” nam je povedal eden od naključno mimoidočih domačinov, ki smo ga pocukali za rokav. Precej manj optimistična napoved od tistih iz ust slovenskih navijačev, torej.

Danska je država kolesarjev. Enega, ki meša štrene našima šampionoma Tadeju Pogačarju in Primožu Rogliču, zagotovo poznamo vsi. Jonasa Vingegaarda. Seveda pa je Danska tudi dežela pravljic. Predvsem po zaslugi Hansa Christiana Andersena. Držimo pesti, da bodo danes zvečer novo spisali slovenski nogometaši …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje