Dubaj pozvonil na vhodna vrata evrolige

Evroliga 10. Jan 202416:45 0 komentarjev
FOTO: Profimedia

Evroliga se je nekaj časa še otepala razširitvi tekmovanja, a se vse bolj dozdeva, da bo najmočnejše klubsko tekmovanje na stari celini kmalu dobilo novega člana. To je pokazala odločitev delničarjev, ki so projektu "Dubaj" na stežaj odprli vrata.

Španski časnik El Mundo Deportivo poroča, da se bo klub iz Dubaja osemnajsterici članic pridružil že za naslednjo sezono 2024/2025.

Klub, ki bo nastopal v elitni druščini, naj bi se imenoval Dubai BC, vsak izmed delničarjev nastopajočih klubov – teh je 13 (Barcelona, Real Madrid, Baskonia, Olympiakos, Panathinaikos, Anadolu Efes, Fenerbahče, Maccabi Tel Aviv, Žalgiris, Olimpia Milano, CSKA Moskva, Bayern München in ASVEL) – pa bi, sodeč po poročilu španskega medija, dobil 5 milijonov evrov pristojbine za udeležbo v tekmovanju. Dubaj bi si s tem zagotovil A licenco za nastopanje v evroligi in to za naslednjih pet sezon, torej vse do pomladi 2029.

Polovična verjetnost

Evroliga ima kot tekmovanje pogodbo o solastništvu z mednarodno agencijo IMG, ta pa se poleti 2026 izteče, zato so dogovarjanja z Dubajem toliko bolj razumljiva.

Evroliga se bliža Dubaju. Foto: Profimedia

Nič sicer še ni dokončnega, a klub z Bližnjega vzhoda je dobil novo zeleno luč, poleg tega je izvršni direktor lige Paulius Motiejunas danes dejal: “Verjetnost igranja Dubaja v evroligi že prihodnje leto je petdesetodstotna.”

Če glavni sponzor evrolige (Turkish Airlines) prihodnje koledarsko leto ne bi podaljšal pogodbe, obstaja kar lepa možnost, da bi pokrovitelj tekmovanja postal letalski prevoznik Združenih arabskih Emiratov (Fly Emirates).

Kaj pa ABA liga?

Dubai BC se že dalj časa omenja kot zelo možen nov klub v regionalnem tekmovanju, ligi ABA.

Z nastopi v Jadranski ligi bi moštvo z Bližnjega vzhoda vzdrževalo formo in se kalilo za še nekoliko močnejše tekme v evroligi. Eno mesto v ABA ligi ima Dubaj zagotovljeno, lahko pa, da jih bo celo več.

Več bo znanenega v prihodnjih nekaj mesecih, saj sestanki med Bližnjim vzhodom in vodstvom evrolige menda potekajo skoraj vsak dan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!