Liga dveh svetov s superzvezdnikom ob parketu

Košarka 24. Sep 202110:00 > 17:54 0 komentarjev
Kapetan Cedevita Olimpije Jaka Blažič na dvoboju proti Krki.

Pred vrati je nova sezona regionalne lige ABA, ki jo lahko pred začetkom razdelimo na dva povsem različna svetova, vsak na svojem sta tudi dva slovenska predstavnika. Na eni strani šest resnih konkurentov za naslov, med katerimi je tudi Cedevita Olimpija, na drugi osem izzivalcev, vključno s Krko, katerih primarni cilj je obstanek.

Liga ABA se je pred uradno 20. sezono, čeprav dejansko poteka že 21. leto, a je bila sezona 2019/20 zaradi pandemije virusa covid-19 odpovedana, močno okrepila. Košarkarskih talentov na področju nekdanje skupne države Jugoslavije tako nikdar ni manjkalo, za dodaten vzpon kvalitete je v prvi vrsti poskrbel beograjski velikan Partizan, ki je po 28 letih domov vrnil enega najuspešnejših košarkarskih trenerjev vseh časov, Željka Obradovića.

Slovenija ima v ligi s 14 klubi dva predstavnika. Cedevito Olimpijo, ki ji je lani z obilo smole le zmaga zmanjkala do uvrstitve v končnico in s tem med najboljše štiri, ter Krko, ki si je z dobrimi igrami v zaključku sezone priborila obstanek med jadransko elito.

Kot je pred začetkom nove sezone dejal organizator igre Krke Rok Stipčević, se je liga razdelila na dva dela. “Moramo biti pošteni in priznati, da sta po vložkih nastala zgornji in spodnji dom. Vse se, kdo je zgoraj in kdo spodaj,” je bil jasen izkušeni, v Mariboru rojeni hrvaški košarkar.

Naslov brani Crvena zvezda, ki je v lanski sezoni v finalu porazila Budućnost. Foto: Crvena zvezda

1. Kateri klubi sestavljajo ligo?

Liga sestoji iz 14 klubov, od tega sta dva slovenska. Še lani so v elitni jadranski ligi nastopali trije, poleg Cedevite Olimpije in Krke še Koper Primorska, a je obalni klub že kmalu po začetku sezone klavrno končal.

Naslov brani Crvena zvezda, največ naslovov od ustanovitve lige leta 2001 je sicer zbral Partizan, ki ima v vitrinah šest lovorik.

Poleg obeh slovenskih klubov in srbskih velikanov, se bodo za lovoriko borili še Budućnost, Mornar, Igokea, Borac, FMP, Mega Basket, Cibona, Split, Zadar in Derby Podgorica. Slednji je edini novinec, potem ko so v lanski sezoni osvojili ligo ABA 2. Mesto jim je sprostila Primorska.

2. Kdo so slovenski predstavniki?

Eno sedmino lige sestavljata slovenska kluba, ki sta tudi dva z največ leti sodelovanja v jadranski ligi. Cedevita Olimpija sodeluje že vse od ustanovitve in je v prvi sezoni tudi osvojila naslov. Krka nastopa 15. leto in je bila enkrat podprvak, prav tako v uvodni sezoni 2001/02, ko je v finalu priznala premoč večnim tekmecem.

Cedevita Olimpija je v novo sezono vstopila z zmago v superpokalu.

V preostalih klubih ima Slovenija predstavnika v KK Studentski centar Podgorica, kjer na klopi sedi Andrej Žakelj, ki je predtem vodil Koper Primorsko. Član Splita je nekdanji član Krke, organizator igre Nejc Barič.

3. Kdo so favoriti?

Stavnice pritrjujejo mnenju člana Krke Roka Stipčevića, ki pravi, da se liga deli na zgornji in spodnji dom. Za glavna favorita veljata oba beograjska velikana, sledita Cedevita Olimpija in Budućnost, realne možnosti pripisujejo tudi Igokei in Mornarju.

Vsi ostali močno zaostajajo in veljajo za avtsajderje. Najvišjo kvoto in s tem boj na obstanek pripisujejo Splitu, Krki in Študentskem centru Derby Podgorica.

Dalibor Damjanović, Krka
Dalibor Damjanović je v lanski sezoni preporodil ekipo in Krko rešil pred izpadom.

4. Kaj lovita Cedevita Olimpija in Krka?

V Ljubljani si želijo popraviti to, kar jim je spodletelo v lanski sezoni, torej uvrstitev med najboljše štiri oziroma v polfinale tekmovanja ter se s tem vmešati v boj za naslov.

V Novem Mestu je osnovna želja obstanek, medtem ko je tiha želja varna uvrstitev v sredini lestvice. Tako bi se izognili napetem boju za ohranitev statusa člana elitne lige ABA.

5. Kdo so glavna imena lige?

Za daleč največjo okrepitev pred sezono je poskrbel Partizan, ki je na klop vrnil Željka Obradovića. 61-letni strateg je čez noč postal z naskokom največje ime lige, v zgodovino je namreč zapisan kot najuspešnejši trener Evrolige. S petimi različnimi klubi jo je osvojil kar devetkrat, kar je rekord tekmovanja.

Željko Obradović. Foto: AP Photo

Med košarkarji velja omeniti Jako Blažiča, ki je kapetan in prvo ime Cedevite Olimpije, ki se letos spogleduje z bojem za naslov. Je zlati član slovenske reprezentance, ki si je leta 2017 pokorila Evropo, letos je bil znova del košarkarske pravljice dežele s sončne strani Alp ter ji pomagal do zgodovinske prve uvrstitve na olimpijsje igre.

Omeniti velja tudi srbskega krilnega košarkarja Nikolo Kalinića, ki se je po šestih letih v tujini vrnil v Crveno zvezdo. Pet sezon je preživel v Fenerbahčeju, s katerim je leta 2017 osvojil tudi Evroligo in bil prvi strelec zaključnega turnirja. ABA ligo je osvojil v zadnji sezoni pred odhodom v tujino. Pred vrnitvijo je eno sezono odigral v Valencii, kjer si je garderobo delil s Klemnom Prepeličem in Mikom Tobeyjem.

6. Kakšen je format tekmovanja?

Na skupščini lige ABA sta se zgodili dve pomembni spremembi. Potrdili so sklepa, da bodo vsa tekmovanja pod jadranskim okriljem potekala po pravilih Mednarodne košarkarske zveze (Fiba). V duhu tega je bila sprejeta tudi pobuda slovenske, črnogorske in srbske košarkarske zveze o zamiku devetega igralnega kroga, kar bi reprezentancam omogočilo boljšo pripravo na kvalifikacijsko okno.

Spremenjen je tudi tekmovalni sistem. Kar 26. krogom (zadnji bo na sporedu 8. aprila) bo namreč sledila prilagojena končnica. Najboljši ekipi po rednem delu se bosta neposredno uvrstili v polfinale. Klubi, razvrščeni med tretjim in šestim mestom, pa bodo odigrali dodatne tekme za preboj med četverico, in sicer po sistemu 3:6 in 4:5 na dve dobljeni tekmi. Sledi klasičen zaključek s polfinalom in finalom.

Lovorika in prstani, ki čakajo na zmagovalce lige ABA. Foto: Liga ABA.

7. Kdo so pretekli prvaki?

Največ naslovov ima Partizan, ki si je konkurenco pokoril šestkrat. V zadnjih letih pa dominira njihov večni tekmec Crvena zvezda, ki so vseh pet naslovov pobrali v zadnjih šestih sezonah. Olimpija je dobila uvodno sezono, več kot en naslov ima le še FMP, ki je bil uspešen v sezonah 2003/04 in 2005/06, prvič pod imenom Reflex, drugič FMP. V sezoni 2011/12 je v ABA ligi gostoval tudi znameniti Maccabi iz Tel Aviva ter tudi osvojil naslov.

Lestvica klubov po številu naslovov lige ABA:

6 – Partizan
5 – Crvena zvezda
2 – FMP
1 – Cedevita Olimpija, Maccabi Tel Aviv, Hemofarm, Zadar, Cibona, Budućnost

Liga ABA, 1. krog:

Petek, 24. septembra:
Mornar – Cibona (ob 18.00)
Crvena zvezda – Split (ob 20.00)

Sobota, 25. septembra:
Igokea – Borac (ob 17.00)
Cedevita Olimpija – Krka (ob 21.00)

Nedelja, 26. septembra:
Mega Basket – Derbs Podgorica (ob 12.00)
Budućnost – FMP (ob 19.00)

Ponedeljek, 27. septembra:
Zadar – Partizan (ob 18.00)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!