Pikri Golemac: Za eno zmago je treba CZ premagati petkrat

Košarka 17. Maj 20229:56 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

"Zaslužili bi si napredovanje v finale," je po ponedeljkovi dramatični zmagi proti Crveni zvezdi (88:80), s katero je Cedevita Olimpija rezultat v finalu lige ABA izenačila (1:1) in serijo preselila v Beograd, dejal trener Jurica Golemac ter hitro razkril recept. "Obramba. Da se je treba pretepati. Drugače ne gre," je dejal.

Luka Dončić je po fantastični predstavi proti Phoenixu ponedeljkovo jutro izkoristil za spletni ogled obračuna Cedevita Olimpije in Crvene zvezde. Tekmo je spremljal tudi njegov tekmec Jusuf Nurkić. ”Ha, ha. Je to mogoče? Čas je 0,0, sodnik pa prizna koš in dosodi osebno napako,” je ‘čivknil’ bosanski center ter se obregnil ob zadnje trenutke rednega dela. Nesporno dejstvo je, da je tedaj Luka Mitrović proti košu sprožil po izteku časa, a je sodniška trojica po ogledu posnetka položaj tolmačila na način, da je do osebne napake pri izvedbi akcije prišlo pred zadnjo sireno.

Najboljši posameznik tekme Edo Murić ne verjame, da je šlo pri sodniški odločitvi ob koncu rednega dela za zlonamernost. Foto: Aleš Fevžer

“Očitno smo morali dvakrat zmagati. Vseeno ne verjamem v kakšno zlonamernost,” je po tekmi dejal junak domače zmage Edo Murić, ki je zanj pregovorno značilno borbenost kronal z 21 točkami in 7 skoki. Še korak dlje je šel v pikrosti trener Jurica Golemac. “Nasmejali smo se. Za eno zmago je treba Crveno Zvezdo premagati petkrat,” so bile njegove besede. Več jih je namenil igri. Pri tem je hvalil predvsem obrambo in borbenost v drugem polčasu. Verjame, da je lahko to ključ tudi za petkovo odločilno tekmo v Beogradu.

“Garali smo. Rotirali smo. Ni bilo izgubljene žoge. Delali smo drug za drugega. To je bilo popolno nasprotje tekme v Beogradu. Tam smo čakali, da bo nekdo drug prevzel odgovornost. Poklon fantom. Lahko so ponosni nase. To pa je tudi recept za zmago. Zaslužimo si zaigrati v finalu,” razmišlja Golemac, ki je bil ponosen predvsem na čvrstost pod košem. Hitro je postregel s podatkom, da so Beograjčani na prvi tekmi iz rakete dosegi kar 50 točk. “V Ljubljani smo to spremenili. Da, tudi na račun kakšne prejete trojke. Oni so jih dosegli 14, a izgubili,” je poudaril in se zahvaljeval publiki. Ta je postavila sezonski rekord v ligi ABA – 9.435 gledalcev.

Foto: Aleš Fevžer

Navijače je hvalil tudi Murić, a nato hitro pogledal tudi proti Srbiji. “Premagati Zvezdo dvakrat zapored? Uf, za nekaj takšnega moraš biti pa že zelo dober. Beograjčani imajo najboljšo obrambno ekipo v ligi. Igralci so stroji. Dajejo kri za rdeče-beli dres. Gre za tradicijo. Prav zaradi tega imajo najraje v ekipi Balkance. Oni to najbolje razumejo. Mi se ne smemo bati. Poskušati moramo ponoviti ponedeljkovo predstavo. Čaka nas pekel. A pritisk bo na Beograjčanih,” je dejal.

A še pred potjo v Beograd čaka Cedevita Olimpijo državno prvenstvo. Jurica Golemac je kar zavzdihnil, ko smo mu omenili, da ga v sredo čaka pot v Rogaško Slatino, kjer bo na sporedu druga tekma polfinala. “Najraje te tekme ne bi igrali. Na žalost jo moramo. Bomo videli … V torek bomo videli, kaj storiti. Bomo igrali z drugo ekipo? Potrebuje kdo počitek? Pričakujem, da marsikdo ne bo mogel hoditi,” razmišlja zagrebški strateg s slovenskim potnim listom, ki obenem tudi sluti, kaj ga ob koncu tedna čaka v Beogradu. “Polna dvorana? Super. Naj bo. V igri je finale!”

Pritisk je zdaj na Zvezdi, poudarjajo Ljubljančani. Foto: Aleš Fevžer

Zanimiv pa je bil po tekmi tudi komentar trenerja Crvene zvezde Dejana Radonjića. Ta je zmajem čestital za zmago. Pohvalil je predvsem ljubljansko čvrstost ter svojim izbrancem očital preveč napak. Obregnil pa se je ob osebne napake. “V oči bode število prostih metov. Olimpija jih je izvajala 42, mi le 15. V Evroligi igramo bolj trdo, pa tekmec nima toliko prostih metov,” je dejal. “To je rekel? Super. Moj odgovor? Veliko smo tekli in delali prodore. Oni so pač to zaustavljali. Nisem imel občutek, da bi nam kdo poklonil kakšno osebno napako,” mu je na daljavo odgovoril Golemac.

Radonjić se je obregnil ob število prostih metov. Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!