Besede, ki so udarile tudi po Dončiću in Jokiću (VIDEO)

Košarka 3. Mar 20248:55 5 komentarjev
Luka Dončić Nikola Jokić
Bomo dočakali nov dvoboj balkanskih velemojstrov? Foto: Profimedia

Nekdanji NBA zvezdnik Gilbert Arenas meni, da je najmočnejša liga na svetu pravila prilagodila evropskemu stilu košarke in evropskih igralcem, kar je botrovalo temu, da se v ligi praktično obrambe ne igra več. Ima tudi rešitev, da se to spremeni.

V zadnjem času se veliko govori o slabi obrambi v ligi NBA. Nekdanje zvezde so prepričane, da bi ob tako mehki obrambi, kot je zdaj, v povprečju dosegali vsaj 10 točk več, trikratni udeleženec tekem vse zvezd pa je mnenja, da ve, v katerem grmu tiči zajec, da je obramba tako tako slaba.

“Znebite se Evropejcev,” je v svojem šovu Gil’s Arena brez ovinkarjenja izstrelil 42-letni nekdanji košarkar, ki je bil znan tudi po tem, da je nosil dres s številko 0.

“Na fakulteto v Ameriki greš, da se naučiš igranja v obrambi. Na katero fakulteto hodijo Evropejci? Niso atleti. Nimajo hitrosti, nimajo odriva. So odgovorni, da je zdaj obramba taka, kot je. Danes jih je ligi 150. Povejte mi, kdo je dober v obrambi? Noben! Samo Rudy Gobert in ‘grški čudak’ (Antetokounmpo). Sicer pa so le ofenzivni igralci, v obrambi pa se ne znajdejo,” je svojo tezo dodatno razložil Arenas in s tem posredno udaril tudi po slovenskem zvezdniku Luki Dončiću, ki je trenutno eden najboljših košarkarjev lige, enako velja tudi za srbskega asa Nikolo Jokića.

So pravila omehčali za Evropejce?

Po njegovem mnenju liga NBA odpravlja agresijo v obrambi, da se tekmovanje kar se da približa evropskemu načinu košarke. “Ko so začeli hoditi k nam, je bilo zanje pretežko. Niso uspeli, sčasoma pa so se pravila omehčala. To niso storili za Američane. Mnogi pravijo, v naslednjih petih sezonah bodo Evropejci zavladali ligi. Kaj mislijo s tem? Več metov za tri, več asistenc … To ni naša liga, to je evropski stil,” je še zaključil misel nekdanji košarkar, ki je največji del kariere lige NBA preživel pri Washingtonu.

V svoji karieri je dosegel 11.402 točk, 2168 skokov in 2909 skokov. V povprečju je na tekmo prispeval 20,7 točke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje