Dinastija Bojevnikov pred dokončnim razpadom

Košarka 11. Jan 202421:33 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Golden State Warriors, ki so od leta 2015 osvojili kar štiri naslove prvaka lige NBA, se spopadajo z vse večjimi težavami. Rezultatska kriza se je preselila tudi v klubske pisarne, kjer se poigravajo z idejo, da bi v želji po obuditvi šampionskega moštva korenito posegli po tržnici. Na voljo so vsi igralci, z izjemo enega.

Bojevniki so brez dvoma najboljša franšiza lige NBA v zadnjem desetletju. Serija odličnih izborov na naboru, menjav in drugih manjših odločitev je sprva v Oaklandu in nato po selitvi na drugo stran zaliva še v San Franciscu ustvarila moštvo, ki je serijsko osvajalo naslove in ob tem rušilo rekorde.

V širšem kontekstu je pomembno omeniti dva prihoda v letu 2011, a ne v košarkarskem moštvu. V klub sta prišla glavna ideologa pri gradnji dinastije. Član uprave je postal Jerry West, medtem ko je položaj pomočnika športnega direktorja zasedel Bob Myers. Le leto pozneje je napredoval in prevzel mesto svojega nadrejenega. Oba sta danes že nekdanja člana franšize Golden State Warriors, a v celotni zgodbi nesporno ključna člana, ki sta s preudarnimi potezami Golden Statu tlakovala pot do vrha.

Curry prvi in največji kamenček v mozaiku

Imela sta sicer tudi veliko srečo. Kepa se je namreč pričela kotaliti že dve leti prej, z izborom Stephena Curryja, ki se je razvil v enega najboljših košarkarjev vseh časov, zagotovo pa najboljšega strelca z razdalje, kar jih je videla Zemlja.

Thompson, Green in Curry – okostje šampionskega moštva. Foto: Profimedia

Leta 2011 se je skozi nabor moštvu priključil še Klay Thompson in leto pozneje Draymond Green, ki je bil izbran šele kot 35. po vrsti. Zgrajeno je bilo okostje, ki je že v sezoni 2015/16 postavilo rekord po številu zmag v rednem delu sezone. 72-10 s strani legendarnih Chicago Bulls na krilih Michaela Jordana je bilo premaganih. Bojevniki so v 82 tekmah slavili na neverjetnih 73 obračunih.

Najboljši ekipi se priključi še Durant

Tej ekipi, ki je v vitrine že dodala en naslov, se je po zaslugi izjemnega manevriranja Westa in Myersa v naslednji sezoni priključil še Kevin Durant.  Podpis je močno zatresel ligo NBA. Posledica? Še dva zaporedna naslova. Tudi po odhodu Duranta so Bojevniki po eni slabši sezoni strnili vrste in na košarkarski prestol sedli še četrtič v sedmih letih – v sezoni 2021/22. Na poti do lovorike so izločili tudi Dallas Luke Dončića.

Curry in Durant sta v treh sezonah osvojila dva prstana. Foto: Profimedia

Trenutno so Warriors daleč od nepremagljive ekipe. Z razmerjem zmag in porazov 17-20 so celo zunaj mest, ki vodijo v dodatne kvalifikacije za končnico. Čeprav so zadnje sezone z menjavami in tudi visokimi izbori poskušali ohraniti konkurenčnost, se jim to ni posrečilo. Z Jamesom Wisemanom so leta 2020 povsem zgrešili in tako zapravili visok 2. izbor.

Ekipo je seveda načel tudi zob časa. Curry šteje že 35 let. Thompson in Green sta pri številki 33. Slednji se zadnje obdobje spopada še z osebnimi težavami. Medtem ko je močno razočaral tudi prvi izbor nabora 2014 Andrew Wiggins. Izjalovil se je še podpis 38-letnega Chrisa Paula, ki mu je znova veter iz jadra odvzela poškodba. Od košarkarja pred upokojitvijo bi silovit preobrat rezultatske krivulje tudi težko zahtevali, še manj pričakovali, četudi gre za enega velikanov košarke.

Curry z jasnim sporočilom

Po zadnjem porazu je pred medije stopil Curry in na vprašanje, če bodo morali košarkarji vodstvu pokazati, da si zasluži ostati skupaj, odvrnil: “Zdi se jasno, kaj bo, če vse ostane enako. To je definicija norosti, a ni tako? Da kljub ponavljanju enakega pričakuješ drugačen rezultat?”

Med vrsticami je klubu sporočil, da pričakuje spremembe. Dobro obveščeni novinar The Athletica Shams Charania medtem poroča, da so v izložbenem oknu vsi, z izjemo Stephena Curryja. Zdi se, da bo v San Franciscu do 8. februarja, ko se zapre tržnica lige NBA, še zelo delovno, a trenutno kaže, da je dinastiji Golden State Warriors dokončno odzvonilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!