Dončić ameriškim novinarjem zaprl usta

Košarka 5. Feb 20229:48 > 06. Feb 2022 19:05 0 komentarjev
Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports via Guliver

Dve zabijanji, 33 točk, 15 asistenc in zmaga proti močni Philadelphii z Joelom Embiidom. To je bilanca Luke Dončića ob zadnji zmagi Dallasa, ko se je z novim trojnim dvojčkom prebil že v prvo deseterico na večni lestvici. Vse odkar so ga ameriški novinarji povsem ignorirali v glasovanju za tekmo vseh zvezd je preprosto nezaustavljiv.

Če je bil Luka Dončić prvih nekaj sezon v ligi NBA ljubljenček ameriških medijev, se je ta naklonjenost v zadnjem obdobju precej obrnila. To sezono je bil v prvih mesecih deležen precejšnjih kritik. Norčevali so se iz njegove teže, pogosto tudi iz obrambe, čeprav je na tej strani parketa letos storil še največji korak naprej v razvoju.

Luka je standarde postavil tako visoko, da naenkrat 25 točk, osem skokov in devet asistenc ob nekoliko slabših odstotkih ni bilo več dovolj, čeprav je za 99 odstotkov košarkarjev v ligi NBA takšna statistika skoraj nedosegljiva.

Negativna stigma se ga je držala tudi do glasovanja za tekmo vseh zvezd. Ne s strani navijačev, ti so mu kljub težji poškodbi gležnja stali ob strani in namenili 2,5 milijona glasov. Drugače je bilo s strani novinarjev, ki imajo poleg igralcev glasovalno pravico. Namenili so mu namreč natanko 0 glasov.

Kot bi Luko to še dodatno podžgalo, čeprav se zagotovo z njihovim mnenjem ne obremenjuje, je od objave rezultatov nezaustavljiv. 34,3 točke, 9,3 skoka, 12 asistenc in 1,8 ukradene žoge ob metu iz igre 51,9 odstotka ter za tri 37,8 odstotka. To je povprečna statistika Dončića na zadnjih štirih tekmah po glasovanju, ki jih je sklenil s skupnim +/- indeksom kar 47 točk v plusu.

Čeprav ni bil izbran v začetno peterko vseh zvezd, bo tam vendarle zaigral kot rezervist. Tako bo v svoji četrti sezoni čez lužo na tej prestižni tekmi zaigral še tretjič.

Skok med deset

Na zadnji tekmi je ob zmagi proti Philadelphii zablestel s 44. trojnim dvojčkom v karieri, prehitel Fata Leverja in je zdaj sam na 10. mestu večne lestvice.

Večna lestvica trojnih dvojčkov:

193 – Russell Westbrook
181 – Oscar Robertson
138 – Magic Johnson
107 – Jason Kidd
102 – LeBron James
78 – Wilt Chamberlain
70 – Nikola Jokić
67 – James Harden
59 – Larry Bird
44 – Luka Dončić

Proti 76ersom je nasul 33 točk, 13 skokov in 15 asistenc. Ko je Philadelphia v zadnji četrtini povedla, je Luka odgovoril z neposredno udeležbo pri naslednjih 17 točkah Dallasa. Za sedem točk je poskrbel sam, za deset pa vpisal asistenco.

To sezono je vpisal že osem trojnih dvojčkov, po zadnjem proti Philadelphii pa mu je tovrsten dosežek uspel že proti 24 od 30 moštvom lige NBA.

Zabil čez Drummonda

Dončić, ki ne zabija pogosto, je na zadnjem dvoboj kar dvakrat. Predvsem drugo je bilo atraktivno in silovito, ko se ni ustrašil orjaka Andreja Drummonda, ki je izzval njegov skok na obroč.

Vrhunci Luke Dončića, zabianja ob 1:57 in 2:56:

“Počutim se bolje in bolj eksplozivno. Dolgo sem čakal na to. Danes sem igral veliko minut, sem seveda utrujen, vendarle je že pozna ura, a na začetku sezone takšnih minut ne bi zmogel,” je odkrito priznal Dončić.

Spregovoril je tudi o svoji teži. Neuradno naj bi od začetka sezone izgubil že približno deset kilogramov. “Če na hitro izgubiš veliko kilogramov, to ni dobro. Šlo je za počasen proces,” je odvrnil Luka, ki se je zavedal težave in jih zdaj tudi uspešno postavil v preteklost.

Če bo tako nadaljeval, medtem ko je Dallas v letu 2022 ena najboljših ekip lige, ga novinarji ne bodo mogli ignorirati pri glasovanju za najboljšo peterko sezone. Ta izbor je sicer povsem v njihovih rokah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!