Dončić efekt: rast povpraševanja po številki 77

Košarka 22. Okt. 202116:59 > 20:116 komentarjev
Delite:
Luka Dončić in Goran Dragić, foto: Guliverimage.

Luka Dončić tako v slovenski reprezentanci, kot tudi pri Dallasu nosi že skoraj kultno številko 77. Kako je do tega prišlo in kakšen učinek ima to na svetovno košarko, razkrivamo v spodnjih vrsticah.

Veliko košarkarjev si številko na dresu izbere zaradi dejstva, da je enako številko nosil njihov košarkarski idol.

Uradna spletna stran Mednarodne košarkarske zveze ugotavlja, da je kljub mladosti takšna praksa tudi z Luko Dončićem. Številka 77 v športu ni prav pogosta, zato težko rečeš, da si jo izbral zaradi koga drugega, kot slovenskega superzvezdnika.

Edini NBA igralec, ki se lahko “pohvali” s to srečno številko na dresu je član Miamija, Ömer Yurtseven. Turek je v razvojni ligi nosil sedmico, pri Heat jo ima že Kyle Lowry, zato je moral poseči po alternativi.

Luka se je pred enako dilemo soočil leta 2018 ob prihodu v Dallas, saj je bil iz Madrida navajen št. 7 – nosil jo je zaradi sovjega idola Vassilisa Spanoulisa – pa v Teksasu žalosten spoznal, da je zasedena. Imel jo je Dwight Powell.

Brez srečne sedmice tudi v slovenski reprezentanci

Ko se je Luka leta 2016 odločil za dres s slovenskim grbom na prsih, se je Klemen Prepelić nemudoma oglasil na družbenih omrežjih in “čivknil”, da je “sedmica njegova”, zato je bil Dončić tudi v državni izbrani vrsti vzeti alternativno 77-ico.

Od pridružitve elitni košarkarski ligi so minila tri leta, Ljubljančan se je razvil v zvezdo svetovnih razsežnosti, letos je po mnenju nekaterih stavnic celo prvi kandidat za naziv najkoristnejšega igralca rednega dela, njegova zapuščina je pri le 22 letih izjemno bogata.

Pomagala pravila krovne organizacije

FIBA je leta 2015 spremenila pravila in na mednarodni ravni dovolila nošenje poljubnih številk, potem ko so bile pred tem v “igri” le dolgočasne 4, 5, 6, pa do 15. Na Eurobasketu 2015 je Nemec Johannes Voigtmann prvi uporabil št. 77, Dončić se mu je – zaradi zgoraj navedenih razlogov – pridružil na tistem zlatem EP 2017, dvojcu pa se je na turnirju stare celine pridružil še Litovec, Arturas Gudaitis.

Voigtmann se je na SP 2019 vrnil v dresu s sedmico na hrbtu. Štiri leta pred tem mu jo je namreč “ukradel” starejši Alex King, se je pa na tistem tekmovanju vseeno en košarkar prišel pokazat s št. 77. To je bil Poljak Damian Kulig. Na kvalifikacijskem turnirju za OI v Tokiu letos sta imela takšen “žig” poleg igralca Ostrowa še Dončić in Yurtseven.

Luka Dončić, foto: FIBA.

 

Vpliv se pozna pri mladih

O nekem kultu nošenja številke 77 torej do tega trenutka težko govorimo. Zadnje kvalifikacijsko okno za uvrstitev na SP 2019 je denimo beležilo šest junakov z Dončićevo srečno številko: Gudaitis, Kristian Kullamae (Estonija), Miralem Halilović (Bosna in Hercegovina), Morgan Stilma (Nizozemska), Obrad Tomić (Bosna in Hercegovina) in Victor Arteaga (Španija).

Trije igralci v kvalifikacijah za Azijski pokal 2021 so se prav tako odločili za to nenavadno številko. To so Indijec Pratyanshu Tomar, Tajec Chitchai Ananti in Jordanijec Ibrahim Hamati, medtem ko je v predkvalifikacijah Srednje Amerike za SP 2023 omenjeno številko ponosno nosil košarkar Nikaragve, Romario Ponce.

No, FIBA je pobrskala tudi po mlajših selekcijah na mednarodni ravni in ugotovila, da je na afriškem prvenstvu do 16. leta starosti št. 77 nosil egipčanski Mohamed Hussein, vpliv slovenskega košarkarja pa se je očitno dotaknil tudi Francoza Loiusa Lesmonda in Iranca Alija Shahyarija, ki sta par sedmic na hrbtu nosila na letošnjem SP za mlade do 19 leta starosti.

Foto: Guliverimage

 

Svojega “Dončića” imata tudi Zdovc in Nikolić

Jasno je, da je Dončić s svojo celotno zunanjostjo in karizmo magnet predvsem za mlade in košarkarje iz Evrope. Tako je na letošnjih evropskih turnirjih FIBA U18  Challengers “njegovo” št. 77 terjalo šest igralcev.

Če naredimo še prerez Evrolige, so na 77 navezani trije igralci. Nosi jo Gudaitis pri Zenitu, v slačilnici Olympiakosa je ta številka ob imenu Shaquiella McKissica, enega posameznika s 77 na hrbtu pa ima v sovji ekipi tudi Jure Zdovc. Njen ponosni lastnik je Žalgirisov Joffrey Lauvergne.

Foto: Guliverimage

Zanimivo, tudi slovenski reprezentant Aleksej Nikolić, ki je letos poleti prestopil v španskega prvoligaša San Pablo Burgos, se “ne more znebiti” soigralca s 77-ko. Postojnčan pri članu FIBA Lige prvakov nosi 7, kot predhodno pri Bambergu, njegov soigralec Steve Zack se je preselil na “dvojno sedmico”, kar je moral recimo pri Partizanu storiti “Ali”, ker je bil na srečno številko aboniran že Aleksandar Aranitović.

Vse skupaj nas pripelje do zaključka, da igralci 77 na dresu morda res izberejo predvsem zato, ker je njim ljuba št. 7 že zasedena. A zakaj potem ob vseh možnih številkah do 100 izbrati prav 77? Dončić efekt!

Komentari

Vaš komentar