Dončić se je oddolžil Irvingu in prehitel Jordana

Košarka 2. Maj 20248:22 2 komentarja
Dončić Irving
Foto: Profimedia

Luka Dončić je kljub bolezni Dallas popeljal do prednosti s 3:2 v zmagah v seriji z LA Clippers. Slovenski reprezentant je na peti tekmi dosegel 35 točk, 10 asistenc in 7 skokov.

Luka Dončić se je po slabši četrti tekmi Dallasovim navijačem, pa tudi Kyriju Irvingu, oddolžil na najboljši možen način: s 35 doseženimi točkami in izjemno pomembno zmago v boju za napredovanje.

“Zdi se mi, da ga puščam na cedilu. Zato mu moram biti na voljo in mu bolj pomagati. Daje vse od sebe in v celotni seriji je bil za nas neverjeten,” je po prejšnji tekmi Dončić dejal o svojem soigralcu Irvingu. Tokrat ga na cedilu ni pustil, daleč od tega.

Dallas je slavil z velikih 123:93. Hud poraz za Los Angeles. Tako hud, da se lahko vpiše v zgodovino kot najhujši poraz LA Clippers v končnici. Po sezoni franšiza zapušča dvorano Crypto.com Arena, selijo se v povsem nov objekt. Kaj lahko se zgodi, da je bila to njihova zadnja domača tekma v areni, ki so si jo delili z mestnimi rivali LA Lakers.

Poškodba in bolezen ga nista zaustavila

Dončić je sicer pred tekmo čutil bolečine v kolenu, obenem pa je bil v zadnjih dneh tudi nekoliko prehlajen. Po koncu je na novinarski konferenci najprej dejal: “Počutim se dobro, ne razmišljam o poškodbah in prehladu, skušam ostati na parketu. To je končnica, to so drugačne tekme, veliko je adrenalina, čustev, zato moraš nadaljevati.”

“Dobro delo v obrambi smo opravili na vseh tekmah. Le v dveh polčasih mogoče nismo bili dovolj zbrani, ampak vsi smo na isti strani, kar se tega tiče. Vemo, kaj kdo od tekmecev rad počne, ogledamo si veliko posnetkov in smo ves čas osredotočeni. Ključ pa je komunikacija v obrambi in prava energija,” je dobri obrambni predstavi dodal Dončić.

Dončiću sicer znova ni stekel met za tri točke (zadel je 2 od 8 poizkusov), vseeno pa je bil razpoložen (iz igre je metal 14/26). Zadel je tudi vseh pet prostih metov.

“Pomembna tekma. Potrebujemo le še eno zmago. Ničesar še nismo naredili,” je povedal.

Skoraj da ne mine tekma, brez da bi se 25-letnik v takšni ali drugačni obliki vpisal v zgodovinske košarkarske knjige. Tokrat je postal košarkar z največ zaporednimi tekmami z 20 točkami v gosteh v končnici lige NBA. Zbral jih je že 16 zapored. S tem je prehitel legendarnega Michaela Jordana, ki je imel pred tem 15 takšnih tekem zapovrstjo.

Že dvajsetič je dosegel oziroma presegel mejo 30 točk v končnici. Postal je šele peti košarkar, ki mu je to uspelo pred dopolnjenim 26. letom. Je v eminentni družbi, ob Dončiću so še LeBron James, Kevin Durant, Kobe Bryant in Jayson Tatum.

Dončić
Foto: Profimedia

Dončić vs Clippers

Luka Dončić se v svoji karieri v končnici lige NBA že tretjič meri proti franšizi LA Clippers. V Dallasu bo imel priložnost, da jih prvič premaga. Vseeno mu ekipa še kako leži.

Zanimiv je podatek, da je Dončić splezal že na četrto mesto po številu tekem s 35 točkami in 10 asistencami v končnici. Prav vse takšne tekme je imel samo proti tokratnemu tekmecu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje