Dončićev čarobni december za zgodovino in grožnjo

Košarka 27. Dec 202310:16 1 komentar
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Nastop Luke Dončića na tekmi proti Clevelandu je znova uradno vprašljiv. A če bo Ljubljančan tudi tokrat v zadnjem trenutku ugledal zeleno luč, bo lahko nadaljeval izjemen decembrski niz.

Deloma vse skupaj sovpada z rojstvom hčerke Gabriele, deloma s trakom v laseh, še najbolj pa z nizom poškodb nekaterih ključnih soigralcev. Toda Luka Dončić v zadnjih tednih niza predstave, s katerimi je še dvignil raven učinkovitosti, ki ga v tem trenutku uvršča na sam vrh najboljših posameznikov lige NBA. Njegove decembrske številke so resnično impozantne – na enajstih tekmah je v povprečju dosegal 37,3 točke, 9,2 skoka in 11,6 asistence. A velja dodati, kar odkrito skrbi tudi trenerja Jasona Kidda, ki želi Ljubljančanu nameniti tudi nekaj oddiha in ga tako ohraniti svežega, da je na parketu v povprečju prebil kar 40 minut.

Tretji strelec vseh časov

V nizu decembrskih podvigov je Dončić s čarobno božično predstavo proti Phoenixu (50 točk) med drugim presegel mejo 10.000 točk. Za ta podvig je potreboval vsega 358 tekem. Na ta način pa je izpolnil tudi osnovni kriterij za uvrstitev na večno lestvico, ki meri statistično povprečje. Luka je s povprečjem 28 točk zdaj na tretjem mestu. Pred njim sta le Michael Jordan in Wilt Chamberlain (30,1).

Zanimivo pa je, da je postal šele sedmi košarkar s področja nekdanje Jugoslavije s preseženo mejo 10 tisoč točk. V tej druščino so Nikola Vučević (14.517), Predrag Stojaković (13.647), Vlade Divac (13.398), Nikola Jokić (12.871), Goran Dragić (12.568) in Bojan Bogdanović (10.512).

Dallas, ki z osemnajstimi zmagami in dvanajstimi porazi zaseda peto mesto na lestvici zahodne konference, bo na delu znova v noči na četrtek. Tekmec bo Cleveland. Ob Dončićevem imenu je znova zapisana zvezdica, kar pomeni, da je nastop vprašljiv. Tokrat zaradi bolečine v stegenski mišici. V tekoči sezoni je sicer izpustil dve tekmi. Pričakovati gre, da bo tokrat zaigral, tudi zaradi tega, ker bodo zanesljivo znova manjkali Kyre Irving, Josh Green in Maxi Kleber, Dallas pa krvavo potrebuje zmage, da ne bi zdrsnil iz dokaj varnega območja s pogledom proti končnici.

Ob Dončićevih napadalnih vragolijah, ki vključujejo mete z velike oddaljenosti, koše po prefinjeni igri s telesom in podaje, pri katerih imajo žoge oči, pa se je LD 77 na zadnji novinarskih konferenci v svojem slogu obregnil še ob novinarska vprašanja. ”Mar me ne bo nihče vprašal o moji obrambi? Dobro, torej,” je ob dvigovanju z govorniške mize zamrmral slovenski zvezdnik, ponosen na štiri pridobljene žoge in tri blokade proti Phoenixu. Za navidezno šalo se vendarle skriva njegova odločnost, da popravi igralni element, ki so mu ga mnogi očitali. Tako kot uspešno pili svoje vodstvene odlike in izboljšuje odstotek zadetih prostih metov, zdaj odgovarja še kritikom na obrambni ravni. ”Ne more čuvati niti stojala za kamero,” je ob začetku sezone po Dončiću udaril Kenyon Martin. Luka odgovarja na parketu. In z besedami. ”Zaslužim si uvrstitev vsaj v drugo obrambno peterko,” je pikro pripomnil po zadnji tekmi, zavedajoč se dejstva, da je bil tudi veliki Michael Jordan kar devetkrat izbran v prvo obrambo peterko, leta 1998 pa je bil obrambni igralec leta. Gre torej za novo Dončičevo grožnjo tekmecem?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje