Durant postal del zgodovine, kje sta Dragić in Dončić?

Košarka 2. Dec 202316:56 1 komentar
Foto: Profimedia

Kevin Durant se je na obračunu Phoenixa in Denverja vpisal v zgodovino velikanov lige NBA. Tik pred polčasom je s košem presegel Karla Malona in se prebil na 10. mesto večne lestvice po številu doseženih točk v rednem delu sezone. Do konca dvoboja je zbral 30 točk, skupno jih je v karieri dosegel že izjemnih 27.423. Več kot Luka Dončić in Goran Dragić skupaj.

“Dolga pot je za menoj, da sem zdaj med temi velikani. Potrebnega je bilo veliko dela, veliko priprav in veliko pomoči ljudi okoli mene, da sem prišel do te točke. Delo košarkarja je tudi, da se poduči o zgodovini te igre ter kdo nam je tlakoval pot,” je po dosežku, ki ga je sicer obeležil s porazom, dejal Durant.

Pri 35 letih še ni rekel zadnje, čeprav je del najmočnejše lige že 17. sezono. Eno (2019/20) je sicer v celoti izpustil, zaradi strgane Ahilove tetive. Poškodba, ki je nekdaj veljala za znanilca konca kariere, ga ni zaustavila. Letos denimo na parketu preživi več kot 36 minut in na tekmo vpiše 31,2 točke, kar je njegovo drugo najvišje povprečje v karieri. Več jih je na obračun dosegel pred kar desetimi leti, ko je še v dresu Oklahome na tekmo vpisoval okroglih 32 točk.

Carmela Anthonyja bi moral na 9. mestu večne lestvice ujeti še to sezono, za njim zaostaja le 866 točk. Tudi Shaquille O’Neal je dosegljiv, do legendarnega centra mu namreč manjka 1.173 točk. Če bo nadaljeval s trenutnim povprečjem, bi moral oba prehiteti do konca februarja. Nato postane delo nekoliko težje.

Najboljša Slovenca Dragić in Dončić

Od Slovencev je seveda najvišje na seznamu najboljših strelcev Goran Dragić. Na 946 tekmah je dosegel 12.597 točk, oziroma kar 14.826 manj od Duranta, čeprav je v ligi NBA odigral le dobro sezono manj, če upoštevamo eno izpuščeno trenutnega člana Phoenixa.

Ne bo dolgo, ko bo naziv najboljšega slovenskega strelca v ligi NBA prevzel Luka Dončić. Čeprav je šele v svoji šesti sezoni čez lužo, je že blizu meje 10 tisoč točk. Trenutno je pri številki 9.629, odigral pa je zgolj 347 tekem oziroma 599 manj od Dragića in kar 656 manj od Duranta. Če se bo njegova kariera nadaljevala po začrtani poti, bi lahko čez kakšno desetletje prehitel tudi ameriškega superzvezdnika in se prebil med deset najboljših.

Na vrhu je od lanske sezone LeBron James, ki je podrl enega od rekordov, ki se je še pred kratkim zdel skoraj nezlomljiv. Zdaj drvi že proti magični meji 40 tisoč točk, mejniku, ki ga bo za njim kdorkoli izjemno težko ponovil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje