Vse, kar morate vedeti o večeru, na katerega smo čakali 14 let

Nogomet 2. Dec 20236:00 0 komentarjev
S kom se bo na evropskem prvenstvu 2024 merila Slovenija? FOTO: Profimedia.

Danes zvečer bo Slovenija v Hamburgu dobila tekmece na evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje poletje v Nemčiji. V tem članku izveste vse, kar morate vedeti o žrebu, spoznate vse za zdaj znane udeleženke Eura 2024 in se pripravite na pester nogometen večer.

Žreb, ki se začne ob 18. uri, si boste lahko ogledali v živo na Sportklubu 2.

Slovenija bo na evropskem prvenstvu 2024 po 14 letih nastopila na velikem nogometnem tekmovanju in se prvič po petih neuspešnih kvalifikacijskih ciklih oziroma 24 letih čakanja vrača na evropska prvenstva. Na njem bo zaigrala drugič v zgodovini.

Zasedba Matjaža Keka je ena od 21 reprezentanc, ki so si nastop na največjem evropskem nogometnem tekmovanju v prihodnjem letu že zagotovile. Na preostale tri udeleženke še čakamo.

Na prvenstvu bo 24 držav. Razdeljene bodo v šest skupin po štiri. Prvouvrščeni si bosta zagotovili nastop v osmini finala, v katerega potujejo tudi štiri najboljše od šestih tretjeuvrščenih reprezentanc. Ponuja se torej priložnost za zgodovinski podvig. Slovenija se na dozdajšnjih treh velikih tekmovanjih v izločilne dele še nikoli ni uvrstila …

Slovenci bodo na žrebu v bobnu 3, kar pomeni, da lahko nasprotnike dobijo samo iz bobnov 1, 2 in 4. V vsakem bobnu je šest reprezentanc, a so v četrtem za zdaj znane le tri. Preostale tri bomo dobili na treh turnirjih play-offa, za njih se bo potegovalo 12 reprezentanc.

Reprezentance so bile po jakostnih bobnih razporejene glede na dosežke v kvalifikacijah.

FOTO: Profimedia.

Žreb se bo začel s prvim bobnom, Nemčija bo kot gostiteljica uvrščena v skupino A. Vsaki naslednji reprezentanci bo dodeljena naslednja prosta skupina, po vrstnem redu od B do F.

Vsaka ekipa bo izvedela tudi pozicijo znotraj skupine (na primer A1, A2, A3, A4), od katere bodo odvisni tudi razpored skupinskega dela in prizorišča, na katerih bo določena reprezentanca nastopala.

Poleg Münchna in Berlina bo tekme gostilo še osem nemških mest: Köln, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig in Stuttgart.

Evropsko prvenstvo 2024 se bo začelo 14. junija v Münchnu. Takrat bodo Nemci igrali z reprezentanco, ki bo dobila mesto A2 v skupini z gostitelji.

Finale bo 14. julija na Olimpijskem stadionu v Berlinu, ki je gostil tudi finale svetovnega prvenstva 2006 in finale lige prvakov 2015, na njem pa so bile, še preden je bil prenovljen, tudi poletne olimpijske igre leta 1936.

Žreb bo v dvorani Elbe Philharmonic Hall v Hamburgu, ki sprejme 10 tisoč obiskovalcev. FOTO: Guliverimages.

Koga lahko Slovenija dobi iz prvega bobna?

Anglijo, Belgijo, Francijo, Nemčijo, Portugalsko ali Španijo.

Anglija, ki je bila finalistka zadnjega evropskega prvenstva, ima zlato generacijo, od katere navijači ne pričakujejo nič manj kot naslov. S kakšno ekipo razpolaga, potrjuje tudi podatek, da je angleška izbrana vrsta po oceni Transfermarkta trenutno tržno najdražja od vseh udeleženk naslednjega evropskega prvenstva. Vrednost? Milijarda in 100 tisoč evrov.

Belgija, četrtfinalistka zadnjih dveh evropskih prvenstev, ima v svojih vrstah Kevina de Bruyneja in Romeluja Lukakuja, a tudi nekaj mladih zvezd evropskega nogometa, ki prihajajo. Soigralca Benjamina Šeška pri Leipzigu Lousa Opendo in napadalca Manchester Cityja Jeremyja Dokuja, denimo.

Francija s Kylianom Mbappejem na čelu in Didierjem Deschampsom na klopi je zagotovo najuspešnejša reprezentanca zadnjega desetletja. Svetovna prvakinja iz leta 2018, srebrna z zadnjega svetovnega prvenstva in srebrna z evropskega prvenstva 2016.

Cristiano Ronaldo je rekorder po številu golov (14) in nastopov (25) na nogometnih EP. FOTO: Guliverimages.

Nemčija, ki je s tremi naslovi in 13 nastopi na evropskih prvenstvih najuspešnejša v zgodovini tekmovanja, je domačinka tekmovanja. Po Španiji leta 1964, Italiji 1968 in Franciji 1984 lahko postane četrta reprezentanca, ki bi se z naslovom evropske prvakinje okitila na domačih tleh.

Portugalska je edina reprezentanca od vseh udeleženk naslednjega evropskega prvenstva (in tudi tistih, ki jih čakajo še dodatne kvalifikacije), s katero se Slovenija še nikoli ni pomerila. Resda je z njo igrala januarja 2003 (in izgubila z 2:3), a so Portugalci takrat nastopili z B selekcijo. To ni bila tekma v uradnem terminu. Portugalci so seveda zanimivi tudi zaradi tega, ker imajo v svojih vrstah Cristiana Ronalda. S 25 nastopi rekorderja po številu tekem in s 14 goli rekorderja po številu zadetkov na evropskih prvenstvih.

Španija je, vsaj v očeh navijačev, morda celo najmanj zaželen nasprotnik. Z njo se je Slovenija namreč pomerila že na dveh od treh velikih tekmovanjih, na katerih je nastopila. Na evropskem prvenstvu 2000 in svetovnem prvenstvu 2002. Obakrat je izgubila. Španija je sicer edina reprezentanca, ki je uspela povezati dva evropska naslova. Uspelo ji je v letih 2008 in 2012.

Koga lahko Slovenija dobi iz drugega bobna?

Albanijo, Avstrijo, Dansko, Madžarsko, Romunijo ali Turčijo.

Albanija je s Slovenijo edina udeleženka Eura 2024, ki je na evropskih prvenstvih do zdaj nastopila le enkrat. Z 2,8 milijona prebivalcev je tudi druga najmanj številčna do zdaj znana udeleženka naslednjega turnirja najboljših evropskih reprezentanc. Za Slovenijo, seveda. Zanimivo, s klopi jo vodi Slyvinho. Nekdanji odlični brazilski nogometaš, ki je bil z Barcelono evropski prvak v letih 2006 in 2009. Kot kaže, se je v tem obdobju veliko naučil od slovitega Pepa Guardiole.

Avstrija je očitno ustvarjena za evropska prvenstva. Bila je na treh od zadnjih štirih in se pred tremi leti uvrstila tudi v izločilne dele, medtem ko je na svetovnih prvenstvih nismo videli od leta 1998. Izpustila je zadnjih šest.

Danska je ena od osmih udeleženk evropskega prvenstva 2024, ki je v tem tekmovanju že šla do konca. Zgodilo se je leta 1992, ko je bila na turnir po odpovedi Jugoslavije poklicana naknadno in potem senzacionalno osvojila naslov. Danci so bili v kvalifikacijah zmagovalci skupine, v kateri je igrala Slovenija. Glede na statistiko medsebojnih tekem (pet porazov in remi), si jih Slovenci še na evropskem prvenstvu zagotovo ne želimo. Sploh ne po tem, kar smo videli na tekmi v Köbehavnu

Danci so Slovenijo v Köbenhavnu 17. novembra letos premagali še petič. FOTO: Profimedia.

Madžarska, nekoč nogometna velesila, je v zadnjih štirih desetletjih na velikih nogometnih tekmovanjih nastopila vsega dvakrat. Na zadnjih dveh evropskih prvenstvih. Glede na videno v kvalifikacijah, ki so jih končali neporaženi, utegnejo biti Madžari nevarni. Tudi zaradi navijaške podpore, ki se jim obeta v Nemčiji.

Romunija je po oceni Transfermarkta tržno najmanj cenjena reprezentanca od 21, ki so si že zagotovile vstopnice za naslednje evropsko prvenstvo. Vredna je vsega 72 milijonov evrov. V njej sicer najdemo zanimivo ime. Sina legendarnega Georgeja Hagija, 25-letnega Ianisa Hagija, ki je tako kot njegov sloviti oče ofenzivni vezist in v reprezentanci, v kateri ni zvezdniških imen, igra precej pomembno vlogo. V kvalifikacijah je zabil dva gola in zbral dve asistenci.

Turčija, ki ima 85 milijonov prebivalcev, je najštevilčnejša država na prvenstvu. Na velikih tekmovanjih je nase dvakrat že opozorila. Leta 2002 je bila bronasta na svetovnem, leta 2008 pa na evropskem prvenstvu.

Koga lahko Slovenija dobi iz četrtega bobna?

Italijo, Srbijo, Švico ali eno od treh zmagovalk dodatnih kvalifikacij.

Italija je aktualna evropska prvakinja in ena od le petih reprezentanc, ki so naslov osvojile več kot enkrat (še leta 1968), a je imela z uvrstitvijo v Nemčijo kar nekaj težav. Uspelo ji je šele v zadnjem krogu po napeti tekmi in remiju proti Ukrajini, ki je kvalifikacije končala z istim številom točk. Italijanov na zadnjem svetovnem prvenstvu sploh ni bilo, a pozor. Podobno je bilo že leta 2018, potem pa vsi vemo, kaj je sledilo …

Srbija je stara znanka Slovenije, z njo se je pomerila kar osemkrat, zanimivo pa je, da se je kar šest medsebojnih tekem končalo z remijem. Enkrat je zmagala Slovenija, enkrat pa Srbija. To je tudi ena od treh udeleženk Eura 2024, s katero so se slovenski nogometaši na velikih tekmovanjih že pomerili. Evropsko prvenstvo 2000 in Charleroi. Kaj se je tam dogajalo, verjetno ni treba napisati, mar ne?

Branilka naslova Italija je imela z uvrstitvijo na EP 2024 kar nekaj težav. FOTO: Profimedia.

Švica je reprezentanca, s katero se je Slovenija do zdaj pomerila še večkrat, devetkrat, izkupiček pa je za Slovence precej slabši. Šestkrat so izgubili in dvakrat zmagali. Enkrat so remizirali. Švicarji bodo na evropskem prvenstvu nastopili petič, največji uspeh pa jim je uspel na zadnjem prvenstvu, na katerem so prišli do četrtfinala.

Imena preostalih treh reprezentanc, ki prežijo na Slovenijo, bomo izvedeli šele 26. marca prihodnje leto, ko bodo na sporedu finali dodatnih kvalifikacij skupin A (Poljska, Finska, Wales in Estonija), B (Izrael, Islandija, Ukrajina, BiH) in C (Gruzija, Kazahstan, Grčija, Luksemburg).

Štiri reprezentance se bodo na treh različnih turnirjih za vozovnice pomerile na izpadanje, s polfinalom in finalom. Zmagovalka vsake od skupin se bo uvrstila na prvenstvo.

VSE DO ZDAJ UVRŠČENE REPREZENTANCE NA EP 2024:

*reprezentance so razvrščene po abecednem vrstnem redu.

ALBANIJA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 82 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Armando Broja (28 milijonov evrov)

Selektor: Sylvinho (Brazilija)

Kapetan: Berat Djimsiti (53 nastopov)

Udeležbe na EP: 1x (2016).

Največji uspeh na EP: skupinski del (2016)

Način kvalificiranja: prvo mesto v skupini E (4 zmage, 3 remiji, 1 poraz)

Najboljša strelca v kvalifikacijah: Nedim Bajrami in Jasir Asani (3 goli)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 7 (1 zmaga Albanije, 2 remija, 4 zmage Slovenije)

Število prebivalcev: 2,8 milijona

Glavno mesto: Tirana


ANGLIJA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 1,1 milijarde evrov

Tržno najdražji igralec: Jude Bellingham (150 milijonov evrov)

Selektor: Gareth Southgate (Anglija)

Kapetan: Harry Kane (89 nastopov)

Udeležbe na EP: 10x (1968, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012, 2016, 2020)

Največji uspeh na EP: finale (2020)

Način kvalificiranja: prvo mesto v skupini C (6 zmag, 2 remija, 0 porazov)

Najboljši strelec v kvalifikacijah: Harry Kane (8 golov)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 6 (5 zmag Anglije, 1 remi)

Število prebivalcev: 56,5 milijona

Glavno mesto: London


AVSTRIJA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 282 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: David Alaba (40 milijonov evrov)

Selektor: Ralf Rangnick (Nemčija)

Kapetan: David Alaba (105 nastopov)

Udeležbe na EP: 3x (2008, 2016, 2020)

Največji uspeh na EP: osmina finala (2020)

Način kvalificiranja: drugo mesto v skupini F (6 zmag, 1 remi, 1 poraz)

Najboljša strelca v kvalifikacijah: Marcel Sabitzer in Michael Gregoritsch (4 goli)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 4 (3 zmage Avstrije, 1 zmaga Slovenije)

Število prebivalcev: 9 milijonov

Glavno mesto: Dunaj


BELGIJA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 439 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Kevin de Bruyne (70 milijonov evrov)

Selektor: Dominic Tedesco (Italija)

Kapetan: Kevin de Bruyne (99 nastopov)

Udeležbe na EP: 6x (1972, 1980, 1984, 2000, 2016, 2020)

Največji uspeh na EP: finale (1980)

Način kvalificiranja: prvo mesto v skupini F (6 zmag, 2 remija, 0 porazov)

Najboljši strelec v kvalifikacijah: Romelu Lukaku (14 golov)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 2 (1 zmaga Belgije, 1 remi)

Število prebivalcev: 11,7 milijona

Glavno mesto: Bruselj


ČEŠKA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 132 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Tomas Souček (35 milijonov evrov)

Selektor: ?

Kapetan: Tomas Souček (66 nastopov)

Udeležbe na EP: 10x (1960, 1976, 1980, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)

Največji uspeh na EP: prvak (1976)

Način kvalificiranja: drugo mesto v skupini E (4 zmage, 3 remiji, 1 poraz)

Najboljši strelec v kvalifikacijah: Vaclav Cerny in Tomas Souček (3 goli)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 5 (3 zmage Češke, 1 remi, 1 zmaga Slovenije)

Število prebivalcev: 10,8 milijona

Glavno mesto: Praga


DANSKA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 324 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Rasmus Hojlund (65 milijonov evrov)

Selektor: Kasper Hjulmand (Danska)

Kapetan: Simon Kjaer (130 nastopov)

Udeležbe na EP: 9x (1964, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012, 2020)

Največji uspeh na EP: prvak (1992)

Način kvalificiranja: prvo mesto v skupini H (7 zmag, 1 remi, 2 poraza)

Najboljši strelec v kvalifikacijah: Rasmus Hojlund (7 golov)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 6 (5 zmag Danske, 1 remi)

Število prebivalcev: 5,9 milijona

Glavno mesto: Köbenhavn


FRANCIJA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 1,04 milijarde evrov

Tržno najdražji igralec: Kylian Mbappe (180 milijonov evrov)

Selektor: Didier Deschamps (Francija)

Kapetan: Kylian Mbappe (75 nastopov)

Udeležbe na EP: 10x (1960, 1984, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)

Največji uspeh na EP: prvaki (1984 in 2000)

Način kvalificiranja: prvo mesto v skupini B (7 zmag, 1 remi, 0 porazov)

Najboljši strelec v kvalifikacijah: Kylian Mbappe (9 golov)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 3 (3 zmage Francije)

Število prebivalcev: 68 milijonov

Glavno mesto: Pariz


HRVAŠKA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 309 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Joško Gvardiol (80 milijonov evrov)

Selektor: Zlatko Dalić (Hrvaška)

Kapetan: Luka Modrić (172 nastopov)

Udeležbe na EP: 6x (1996, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)

Največji uspeh na EP: četrtfinale (1996 in 2008)

Način kvalificiranja: drugo mesto v skupini D (5 zmag, 1 remi, 2 poraza)

Najboljši strelec v kvalifikacijah: Andrej Kramarić (4 goli)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 11 (6 zmag Hrvaške, 4 remiji, 1 zmaga Slovenije)

Število prebivalcev: 3,8 milijona

Glavno mesto: Zagreb


ITALIJA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 582 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Nicolo Barella (75 milijonov evrov)

Selektor: Luciano Spalletti (Italija)

Kapetan: Ciro Immobile (57 nastopov)

Udeležbe na EP: 10x (1968, 1980, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)

Največji uspeh na EP: prvak (1968 in 2020)

Način kvalificiranja: drugo mesto v skupini C (4 zmage, 2 remija, 2 poraza)

Najboljši strelec v kvalifikacijah: Davide Frattesi (3 goli)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 7 (4 zmage Italije, 1 remi, 2 zmagi Slovenije)

Število prebivalcev: 58,8 milijona

Glavno mesto: Rim


MADŽARSKA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 147 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Dominik Szoboszlai (70 milijonov evrov)

Selektor: Marco Rossi (Italija)

Kapetan: Dominik Szoboszlai (38 nastopov)

Udeležbe na EP: 4x (1964, 1972, 2016, 2020)

Največji uspeh na EP: tretje mesto (1964)

Način kvalificiranja: prvo mesto v skupini G (5 zmag, 3 remiji, 0 porazov)

Najboljša strelca v kvalifikacijah: Dominik Szoboszlai in Barnabas Varga (4 goli)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 4 (1 zmaga Madžarske, 3 zmage Slovenije)

Število prebivalcev: 9,7 milijona

Glavno mesto: Budimpešta


NEMČIJA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 665 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Jamal Musiala (110 milijonov evrov)

Selektor: Julian Nagelsmann (Nemčija)

Kapetan: Ilkay Gündogan (73 nastopov)

Udeležbe na EP: 13x (1972, 1976, 1980, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)

Največji uspeh na EP: prvak (1972, 1980 in 1996)

Način kvalificiranja: gostiteljica turnirja

Najboljši strelec v kvalifikacijah: ni nastopila v kvalifikacijah.

Dosedanje tekme s Slovenijo: 1 (1 zmaga Nemčije)

Število prebivalcev: 84,5 milijona

Glavno mesto: Berlin


NIZOZEMSKA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 462 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Frenkie de Jong (90 milijonov evrov)

Selektor: Ronald Koeman (Nizozemska)

Kapetan: Virgil van Dijk (64 nastopov)

Udeležbe na EP: 10x (1976, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2020)

Največji uspeh na EP: prvak (1988)

Način kvalificiranja: drugo mesto v skupini B (6 zmag, 0 remijev, 2 poraza)

Najboljši strelci v kvalifikacijah: Wout Weghorst, Cody Gakpo, Calving Stengs (3 goli)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 2 (2 zmagi Nizozemske)

Število prebivalcev: 17,9 milijona

Glavno mesto: Amsterdam


PORTUGALSKA:

FOTO: Guliverimages.

Tržna vrednost: 922 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Rafael Leao (90 milijonov evrov)

Selektor: Roberto Martinez (Španija)

Kapetan: Cristiano Ronaldo (205 nastopov)

Udeležbe na EP: 8x (1984, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)

Največji uspeh na EP: prvak (2016)

Način kvalificiranja: prvo mesto v skupini J (10 zmag, 0 remijev, 0 porazov)

Najboljši strelec v kvalifikacijah: Cristiano Ronaldo (10 golov)

Dosedanje tekme s Slovenijo: /

Število prebivalcev: 10,5 milijona

Glavno mesto: Lizbona


ROMUNIJA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 72 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Radu Dragusin (10 milijonov evrov)

Selektor: Edward Iordanescu (Romunija)

Kapetan: Nicolas Stanciu (66 nastopov)

Udeležbe na EP: 5x (1984, 1996, 2000, 2008, 2016)

Največji uspeh na EP: četrtfinale (1996)

Način kvalificiranja: prvo mesto v skupini I (6 zmag, 4 remiji, 0 porazov)

Najboljši strelci v kvalifikacijah: Denis Alibec, Nicolae Stanciu, Valentin Mihaila (3 goli)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 9 (3 zmage Romunije, 3 remiji, 3 remiji, 3 zmage Slovenije)

Število prebivalcev: 19 milijonov

Glavno mesto: Bukarešta


SLOVAŠKA:

FOTO: Guliverimages.

Tržna vrednost: 167 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Milan Škriniar (50 milijonov evrov)

Selektor: Francesco Calzona (Italija)

Kapetan: Milan Škriniar (60 nastopov)

Udeležbe na EP: 2x (2016, 2020)

Največji uspeh na EP: osmina finala (2016)

Način kvalificiranja: drugo mesto v skupini J (7 zmag, 1 remi, 2 poraza)

Najboljši strelec v kvalifikacijah: Lukas Haraslin (3 goli)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 9 (2 zmagi Slovaške, 4 remiji, 3 zmage Slovenije)

Število prebivalcev: 5,5 milijona

Glavno mesto: Bratislava


SLOVENIJA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 131 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Jan Oblak (35 milijonov evrov)

Selektor: Matjaž Kek

Kapetan: Jan Oblak (60 nastopov)

Udeležbe na EP: 1x (2000)

Največji uspeh na EP: skupinski del (2000)

Način kvalificiranja: drugo mesto v skupini A (7 zmag, 1 remi, 2 poraza)

Najboljši strelec v kvalifikacijah: Benjamin Šeško (5 golov)

Število prebivalcev: 2,1 milijona

Glavno mesto: Ljubljana


SRBIJA:

FOTO: Guliverimages.

Tržna vrednost: 294 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Dušan Vlahović (70 milijonov evrov)

Selektor: Dragan Stojković (Srbija)

Kapetan: Dušan Tadić (104 nastopi)

Udeležbe na EP: 5x (1960, 1968, 1976, 1984, 2000)

Največji uspeh na EP: finale (1960 in 1968)

Način kvalificiranja: drugo mesto v skupini G (4 zmage, 2 remija, 2 poraza)

Najboljši strelec v kvalifikacijah: Aleksandar Mitrović (5 golov)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 8 (1 zmaga Srbije, 6 remijev, 1 zmaga Slovenije)

Število prebivalcev: 6,6 milijona

Glavno mesto: Beograd


ŠKOTSKA:

FOTO: Guliverimages.

Tržna vrednost: 184 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Andrew Robertson (40 milijonov evrov)

Selektor: Steve Clarke (Škotska)

Kapetan: Andrew Robertson (67 nastopov)

Udeležbe na EP: 3x (1992, 1996, 2000)

Največji uspeh na EP: skupinski del

Način kvalificiranja: drugo mesto v skupini A (5 zmag, 2 remija, 1 poraz)

Najboljši strelec v kvalifikacijah: Scott McTominay (7 golov)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 5 (2 zmagi Škotske, 3 remiji)

Število prebivalcev: 5,4 milijona

Glavno mesto: Edinburg


ŠPANIJA:

FOTO: Guliverimages.

Tržna vrednost: 814 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Rodri (100 milijonov evrov)

Selektor: Luis de la Fuente (Španija)

Kapetan: Alvaro Morata (69 nastopov)

Udeležbe na EP: 11x (1964, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)

Največji uspeh na EP: prvak (1964, 2008 in 2012)

Način kvalificiranja: prvo mesto v skupini A (7 zmag, 0 remijev, 1 poraz)

Najboljša strelca v kvalifikacijah: Joselu in Alvaro Morata (4 goli)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 2 (2 zmagi Španije)

Število prebivalcev: 48,3 milijona

Glavno mesto: Madrid


ŠVICA:

FOTO: Guliverimages.

Tržna vrednost: 209 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Manuel Akanji (38 milijonov evrov)

Selektor: Murat Yakin (Švica)

Kapetan: Granit Xhaka (120 nastopov)

Udeležbe na EP: 5x (1996, 2004, 2008, 2016, 2020)

Največji uspeh na EP: četrtfinale (2020)

Način kvalificiranja: drugo mesto v skupini I (4 zmage, 5 remijev, 1 poraz)

Najboljši strelec v kvalifikacijah: Zeki Amdouni (6 golov)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 9 (6 zmag Švice, 1 remi, 2 zmagi Slovenije)

Število prebivalcev: 8,9 milijona

Glavno mesto: Bern


TURČIJA:

FOTO: Profimedia.

Tržna vrednost: 185 milijonov evrov

Tržno najdražji igralec: Hakan Calhanoglu (40 milijonov evrov)

Selektor: Vincenzo Montella (Italija)

Kapetan: Hakan Calhanoglu (82 nastopov)

Udeležbe na EP: 5x (1996, 2000, 2008, 2016, 2020)

Največji uspeh na EP: polfinale (2008)

Način kvalificiranja: prvo mesto v skupini D (5 zmag, 2 remija, 1 poraz)

Najboljša strelca v kvalifikacijah: Kerem Aktürkoglu, Cenk Tosun (2 gola)

Dosedanje tekme s Slovenijo: 2 (1 zmaga Turčije, 1 zmaga Slovenije)

Število prebivalcev: 85,3 milijona

Glavno mesto: Ankara

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!